Спорът се разгаря
Спорът се разгаря / снимкa: БГНЕС

Остават четири месеца, докато спортистите се съберат в Пекин за Олимпиадата. Игрите обаче вече са въвлечени в полемика със засилването на протестите срещу нарушаването на човешките права в Тибет. Непосредствените безпокойства на китайските власти и на международното олимпийско движение са, че подготовката за знаменателното спортно събитие е подкопавана от политическа конфронтация, която може да доведе до протести или бойкоти на самите игри. Прякото желание на активистите, агитиращи за независимост на Тибет, където строгите мерки, предприети от китайските власти, взеха жертви през последните седмици, е да се възползват от открилата се възможност да задържат вниманието на света към тяхната кауза. Гласовете, които говорят открито за Тибет, се чуват все по-високо. В сряда австралийският премиер Кевин Ръд, който е приятел на Китай и владее свободно мандарински език, произнесе реч пред студенти от Пекинския университет при първото си посещение в страната, откакто зае поста, в която спомена за "значителни проблеми в областта на човешките права" в региона.

Ръд призова за диалог между китайските власти и тибетския духовен водач Далай лама. Коментарите на австралийския премиер последваха дните на протести в Атина, Лондон, Париж и Сан Франциско при обиколката на олимпийския огън с цел реклама на Олимпийските игри. Докато огънят преминаваше през тези големи градове, пазен от приличащи на гангстери охранители в сини анцузи, критиките срещу репресивното управление на Китай в Тибет бързо се съсредоточиха върху него. Полицията в Лондон арестува трийсетина протибетския активисти, докато знаменитостите и спортистите, които носеха огъня, бяха скрити зад гъст кордон от охранители. В Париж, от Айфеловата кула бе разпънат гигантски плакат, на който петте олимпийски пръстена бяха изобразени като белезници. Друг банер бе окичен на катедралата "Нотр Дам". Полицията отново извърши няколко ареста. Президентът Никола Саркози определи преминаването на олимпийския огън по улиците на столицата като малко тъжно. Обиколката на огъня се превръща в нещо по-лошо: неудобно положение както за Китай, така и за олимпийското движение. Представители на Международния олимпийски комитет (МОК) сега искат останалата част от обиколката да бъде отменена и прогнозират, че протестите по всяка вероятност ще се разраснат. В Сан Франциско демонстранти разпънаха плакати от моста Голдън гейт. Възможно е да станем свидетели на по-неприятни и може би кървави демонстрации на други места - например в Делхи или Канбера. Китай е достатъчно силен, за да смекчи последиците от очертаващия се удар по имиджа му. Един от възможните ходове е да отмени останалата част от международната обиколка на олимпийския огън. По-съществена мярка ще бъде да се откаже от плановете огънят да мине през Тибет. Това би било проява на изключително коравосърдечие в очите на местните жители, за които китайското управление е потисничество на външна сила.

Още по-съществен ход на китайското правителство обаче би бил да предостави повече демократични свободи, включително правото на мирни протести - в Тибет и на други места.Вместо това китайските ръководители, които, поне публично, може би не осъзнават колко бързо се разраства шумът около Олимпиадата, не се огъват. Губернаторът на Тибет Цянба Пунцог казва, че, въпреки всичко, огънят ще бъде донесен в автономния район, и предупреждава, че всеки, който се опита да попречи на придвижването му, ще понесе сурово наказание.Официалните медии представят вълненията в Лондон и Париж като маргинални прояви на недоволство от страна на склонни към насилие активисти на фона на преобладаващи прояви на подкрепа. В репортаж на държавната телевизия бе включен кратък коментар на британската бегачка на маратон Пола Радклиф, която подкрепи важното значение на каузата на демонстрантите и едновременно с това осъди методите им. В китайските субтитри нейното изказване бе предадено невярно все едно, че тя не поддържа протестите.

Злокобният екип, който охранява олимпийския огън, бе определен от китайските медии като "храбър и героичен". Според официални информации той е съставен от офицери от Народната въоръжена полиция, които са обучавани за задачата от август миналата година. Проблемът за Китай обаче е, че обществените протести могат да се разраснат през идните седмици и да доведат до бойкоти на самите игри или поне на церемонията по откриването им. Претендентката за номинацията на Демократическата партия за предстоящите през ноември президентски избори в Съединените щати Хилари Клинтън сега казва, че президентът Джордж Буш не бива да отива в Пекин. Саркози заявява, че ще изчака, преди да реши дали да пътува. Възможно е нарастващият обществен гняв, подклаждан от протестите при преминаването на олимпийския огън, да превърне Олимпиадата в по-голямо изпитание за китайските власти, отколкото са очаквали.

/БТА/