Спорът между Русия и Великобритания
Спорът между Русия и Великобритания / netinfo

Руско-британската играна гонене на дипломати изглежда доста детинска, но всъщност не е, пише австрийският в. "Стандарт". Руснаците и британците са се експулсирали взаимно още през 90-те години на миналия век, сега обаче споровете около заподозрени в убийство, шпионаж и руски олигарси се водят на фона на съществено променените отношения между Запада и Русия, пише вестникът.

Доколко сериозна е Русия по въпроса, пита той. Докато няма икономически последици - а такива няма да има, тъй като никоя от двете страни няма интерес от тях - ситуацията се свежда до продължаващ хладен период в двустранните отношения, чийто край не се вижда, коментира "Стандарт". Все по-малка става вероятността едната страна да отстъпи дори по един от проблемите. Освен това фактът, че европейците и САЩ внесоха в Съвета за сигурност проекторезолюция за Косово, за която предварително се знаеше, че ще се сблъска с ветото на Русия, може да е предизвикал руснаците да действат по този начин, смята австрийският "Стандарт".

Една демократична държава не трябва да се държи така, сякаш в Лондон не е било извършено политическо убийство, което отне живота на Александър Литвиненко и изложи още стотици хора на опасност от отравяне, пише германският "Тагесшпигел". Не можеше да се очаква обаче, че Русия ще пренебрегне конституцията си и ще екстрадира главния заподозрян Андрей Луговой. За подобни спорове си има изпробвани международни методи като прогонването на дипломати, което Великобритания всъщност предприе.

Не е необичайно, че в отговор Русия също експулсира британци - така двете страни отбелязват пред света, че имат разногласия, пише всекидневникът. Според него обаче е неприятен фактът, че Европейският съюз за пореден път не изразява решителна подкрепа за един от своите членове. Спорът между Москва и Лондон ще се разреши, но ще остане впечатлението, че европейска солидарност са само празни думи, когато става въпрос за Русия, смята "Тагесшпигел".