Сп. Шпигел определя фазата на СПИН процеса срещу медиците като деликатна
Сп. Шпигел определя фазата на СПИН процеса срещу медиците като деликатна / netinfo

Германското списание "Шпигел" определя сегашната фаза на СПИН-процеса срещу медиците в Либия като "деликатна" и помества интервю с адвоката Абдула ал Магриби, който е от асоциацията на заразените с ХИВ либийски деца и е баща на момиче от групата на пострадалите деца.

"Светът вече не разбира Либия, започва интервюиращият. В сряда сутринта имаше сведения, че петте български медицински сестри и палестинският лекар скоро ще могат да излязат на свобода след осемте години затвор. Само няколко часа по-късно обаче Върховният касационен съд потвърди смъртните присъди."

Магриби отговаря, че надеждата за освобождаване е била напълно неоснователна. Както и преди, фактите говорят срещу обвиняемите, че умишлено са инжектирали ХИВ на 460 деца, добавя адвокатът.

"Шпигел" припомня съобщението от фондация "Кадафи", че е постигнала споразумение със семействата на заразените деца. Изданието цитира и думите на говорител от фондацията, че това решение ще удовлетвори всички страни.

Магриби пояснява, че е имало рамково споразумение, но много въпроси остават открити и нищо не е подписано.

Запитан за това рамково споразумение, Магриби посочва, че родителите на либийските жертви са готови да приемат ислямската "дия", т. е. кръвнина, с която смъртното наказание може да се избегне.

Изданието пита дали това означава, че дори най-висшата съдебна инстанция да потвърди смъртната присъда, то тя няма да бъде изпълнена.

Адвокатът отбелязва, че Висшият съдебен съвет е последната инстанция и тя ще се съобрази, ако страните в процеса са се споразумели за изплащане на кръвнина.

Запитан още колко време ще е нужно след заседанието на ВСС на 16 юли, Магриби казва, че за да се уреди своевременно процедурата по изплащане на кръвнина, другата страна трябва да изпълни редица определени условия. Освен изплащане на определената парична сума семействата на заразените деца искат официално извинение и поемане на задължението всички деца да бъдат лекувани в Либия и в чужбина, да бъдат осигурени до края на живота си с медикаменти и да се финансира включването им обратно в обществото - посещаване на училище и добиване на образование, посочва адвокатът.

Той добавя, че споразумението трябва да бъде подписано между фондация "Кадафи" и сдружението на роднините на заразените със СПИН деца, а засега между двете организации не е в ход процес на подписване.

Магриби е на мнение, че ако бързо не се представи обвързващо писмено споразумение, смъртната присъда няма да бъде отменена. Но ако има споразумение за кръвнина, ВСС може да намали присъдата от смърт на затвор, смята той.

"Как обвиняемите ще излязат на свобода", пита "Шпигел".

Магриби дава за пример възможността да се разменят затворници между Либия и други държави. Той обаче не изключва възможността да се намери и друго разрешение за пускане на медиците на свобода.

Запитан дали лидерът на революцията Муамар Кадафи не може да се намеси, за да сложи край на обърканата ситуация по един разумен и преди всичко бърз начин, Магриби отвръща, че Кадафи няма такова правомощие. Кадафи не е нито президент на държавата, нито министър на правосъдието, ролята му има най-вече морално значение, добавя адвокатът.

"Шпигел" изтъква, че в либийската преса са се появили снимки, на които една от българските медицински сестри е с приятели и в оскъдно облекло на плаж в Либия. Списанието пита за какво служи тази кампания за оклеветяване.

Съдебното решение не се влияе от подобни снимки, уверява Магриби.

Запитан какво решение желае да чуе лично той в понеделник, Магриби отвръща: "По мое мнение смъртното наказание трябва да бъде изпълнено, тъй като съм баща на една от жертвите и искам правосъдие. Но висшият интерес на нашата държава е по-важен от моето лично желание. Каквото и да реши Висшият съдебен съвет, ще го приема."