Въпросът за появата на името „Левски“ винаги е будел интерес. Съществуват различни версии.

Темата в "ПатриотичНО" днес е е "Скочил ли е Левски лъвски скок". Няма да посягаме на ореола на Апостола на българската свобода. Само ще поставим под съмнение историята точно как е получил името Левски.

Той се казва Васил Иванов Кунчев. Роден е на 18 юли 1837 г. в Карлово. И се бори до смърт за свободата на България.

Легендата гласи, че заради своята ловкост и храброст Васил получава названието Левски. По време на военни упражнения преди сражение за белградската крепост през юни 1862г. той направил голям скок – „лъвски скок“. Оттам дошло и името му – всички започнали да го наричат така, а той се е подписвал по този начин.

Е, не е ухапан от паяк като Спайдърмен, и не е ударен от гръмотевица като „Светкавицата“. Но историята пак си я бива.

Според другата легенда обаче като легионер Васил Кунчев трябвало да приеме ново, свещено име. Избрал герой от Апокалипсиса: „Лъвский“. Това е персонаж от глава пета в Откровението на Йоана.

В сюжета Всевишният търси достойния да отвори запечатаната със седем печата книга, която съдържа тайната на бъдещето. Лъвът е посочен като единствения достоен кандидат да отвори книгата и той става жертвен агнец, с чиято кръв се изкупват греховете на хората.

Как точно се е стигнало до легендата за лъвския скок? Най-вероятно някои от изследователите на живота му са предпочели да изведат интересна история около името му. Целта е била образът му да се идеализира, за да му се препише свръхсила.

Все пак суперсилите винаги са били на мода – от Христос до Батман.

Васил Левски има и други имена, с които остава в историята: Лъвски, Апостола, Спасителя, Дякона, Апостола на свободата и други.

Още за Васил Левски:

Излагат тефтерчето на Левски в Националната библиотека

Хиляди се включват в Националната колоездачна обиколка "Васил Левски"

Борисов: Всеки досег до Левски е още един стимул да бъдем по-обединени