Ще пуснат ли Мариан на британския трудов пазар?
Ще пуснат ли Мариан на британския трудов пазар? / netinfo

Изкефихте ли се снощи? Повече от 45 000 на стадиона и два-три милиона пред телевизорите – според мен всички са доволни. Цесекарите, че вечния им враг отнесе тройка, левскарите, че любимците им вкараха феноменален гол и играха добре. Много символи имаше снощи около този мач и еуфорията около него – стадионът, който щеше да се срути, смуглият тийнейджър Мариан Огнянов, който мушна топката във вратата на гостите, които струват общо колкото цял софийски квартал, и един руснак с имане от милиарди, но дойде на “Васил Левски” с якенце, което може да намерите и на “Илиянци”.

Как мислите – ако мургавият български гражданин Мариан Огнянов се беше подредил чинно за виза пред британското посолство в София, дали щеше да я получи. На фона на голямата истерия, която се разгаря на Острова за това дали да пуснат българи и румънци в тяхната си подредена страна, точно 18-годишният Мариан трябваше да им набута този гол и то точно по този начин. Момчето, което до преди време играеше във всяващия ужас в цяла Северозападна България ломски футболен клуб “Ромители”, повтарям “Ромители”, за десетина секунди върза погледите на англичаните, които не разбраха откъде им идва.

Абсурдното е, че ако някой английски футболен клуб хареса този Мариан и реши да го купи, същият този Мариан няма да получи работна виза за Острова. Айде стига англичаните са дебатирали да ни пуснат ли или не и да се заемат с други проблеми, ако имат такива! Иначе си паднахме по всички правила на играта – няма спор, че групата милионери, която гастролира снощи на терена, са по-стойностни и класни. И на нас ни остава само да се учим как по-добре да играем тази игра. Като стана дума за пари, не може да не се сетим за него – човекът и гражданинът Роман Абрамович, чието пребиваване и срещи бяха обвити в пълна секретност. Но и така трябваше да стане, за да направи впечатление единственото му публично появяване – пристигането на Олигарха на стадиона.

Мнозина нашенски пишман-бизнесмени трябва да си купят тези кадри и да ги гледат от време на време. И да се замислят защо Абрамович беше облечен така – с небрежни дънки, фланелка и якенце. И да се запитат къде са “горилите” му с тъмни очила и почти липсващ врат. Този същият човек жонглира с милиарди, докато първата работа на нашенски собственик на колбасарски цех е да мине през някой скъпарски магазин и да се сдобие с костюм от световноизвестна марка, която в повечето случаи дори не може да прочете правилно.

А между другото, освен “Челси”, вчера в София гастролира и евродуета Барозу – Рен, като първият промълвил: “Вие сте велика държава!” Ами велика сме, как да не сме, още колко неща не сте видели – какви неща има да видите още като ни пуснете във вашата Шампионска лига след 1 януари. Но нека бъдат изненада…