Противоречиви са версиите за крушението на кораба „Коста Конкордия”
Противоречиви са версиите за крушението на кораба „Коста Конкордия” / снимки: Reuters

Причините за трагедията с италианския круизен кораб „Коста Конкордия” са противоречиви и има вероятност да става дума за човешка грешка или за повреда в електронното оборудване, отчитащо параметрите на курса на кораба, пише в. „Кориере дела сера”.

Капитанът на кораба Франческо Скетино твърди, че плавателният съд се е ударил в необозначена на картите скала. Според неназован източник, близък до разследването, обаче корабът се е движел по погрешен път, прекалено близо до сушата. Каквато и да е истината, в кораба има пробойна с дължина от около 70 метра, причинена от скала.

Италианските власти разпространиха вече списък с националността на пасажерите. На борда е имало 989 италианци, 569 германци, 462 французи, 129 американци, 177 испанци, 127 хървати, 108 руснаци, 91 южноамериканци от различни страни, 74 австрийци, 69 швейцарци, 46 японци, 42 холандци, 33 украинци, 30 южнокорейци, 13 тайванци, 12 канадци, 11 португалци и 9 турци. Има и няколко по-малки групи туристи от различни държави. Както съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи, на кораба е имало и 8 българи, които са в добро здраве и в безопасност. Пасажерите са били общо 3216, а членовете на екипажа - 1118.

В Марсилия тази вечер ще бъдат докарани 250 от френските туристи.

Трима са до момента загиналите - двама французи и един перуанец, член на екипажа. Първите медицински изследвания показват, че те са се удавили. Около 20 души все още се водят изчезнали. Претърсва се онази част от кораба, която все още е над водата.

Противоречиви са версиите за крушението на кораба Коста Конкордия
netinfo

Италиански сайтове показват зрелищните кадри на потъващия лайнер и публикуват разказите на ужасените пасажери, повечето от които сравняват трагедията с тази на „Титаник”. Бедствие се случва в годината, когато се отбелязва 100-годишнината от потъването на „Титаник”. Много издания вече публикуват репортажите си за катастрофата под заглавие „Италианският Титаник”, пише БТА.

Луксозният лайнер с 4234 души пътници и екипаж заседна снощи на плитчини близо до остров Джилио. Според ДПА с него са пътували около 1000 италианци, 500 германци, 150 французи. ИТАР-ТАСС предаде, че на борда имало 120 рускоезични туристи, които вече са евакуирани и никой не е пострадал.