Преглед на печата
Преглед на печата / www.sxc.hu
Преглед на печата с Михаил Дюзев в "Дарик кафе" - 17.09.2010
32692
Преглед на печата с Михаил Дюзев в "Дарик кафе" - 17.09.2010
  • Преглед на печата с Михаил Дюзев в "Дарик кафе" - 17.09.2010

Всички ежедневници тази сутрин съобщават, че продължава издирването на 58-годишния бивш военен Атанас Стоянов. След свада в село Горна Василица. Стоянов застреля местен бизнесмен - Стефан Матрачийски. Преди да избяга, Стоянов отвлече 21-годишната секретарка на убития и я заключи в къщата си. Тя бе освободена след светкавична акция на барети, но убиецът беше изчезнал.

Другите акценти от вестниците:

"Циганите вгорчиха обяда на лидерите на ЕС", пише "24 часа". Експулсирането на румънски и български роми от Франция се превърна в основна тема на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Според запознати на масата се развихрил ожесточен спор между френския президент Никола Саркози и председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, уточнява изданието.

"24 часа" цитира изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов: "Направили сме организация - претърсвания на всички възможни адреси. Надявам се в рамките на деня (б.р.- вчера) да бъде задържан, ако не прибегне към самоубийство".

Водеща тема в ежедневниците е и редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което присъства премиерът Бойко Борисов. "24 часа" и "Труд" цитират изказване на Борисов от Брюксел. По думите му нямаме проблем с Франция заради връщането оттам на български роми. "Очаквам България да бъде приета в шенгенската зона за пътуване без паспортен контрол догодина", каза той преди среща с държавни и правителствени ръководители от Европейската народна партия в навечерието на Европейския съвет днес, пише "24 часа". Според него всяка една държава трябва да си решава проблемите и всеки един гражданин на Европа трябва да бъде зачитан. "И самата Франция няма проблем с България, така че не искам да сме в един кюп с останалите държави", добави премиерът, цитиран от изданието.

"Ямболският блок на ужасите се изнесе", пише "Труд" по повод последните ромски семейства, които се изнесоха от полусрутения бл. 20 в жк "Райна Княгиня" в Ямбол. От 10 г. в сградата няма вода, елзахранването е прекъснато, асансьорните шахти са превърнати в сметища. Преградни стени са разрушени, дограмата и стъклата липсват. Парапетите на терасите и много външни стени са съборени. В сряда, докато ромите вадели железата от арматурата на блока, панел падна и премаза 11-годишно момиченце, допълва изданието. А ямболският кмет Георги Славов обяви бедствено положение на територията на блока за 30 дни. По данни от общината в Ямбол в блока имало 1260 обитатели с постоянен адрес, като от тях 667 били деца, допълва "Труд". Тези числа обаче не отговарят на фактическото състояние, защото нито един от обитателите с изключение на собствениците, не е настанен легитимно от общината, уточнява изданието. Бутането на блока ще ни струва 200 000 лв., отбелязва ямболският кмет Георги Славов в интервю за "Труд". По думите му разрушаването на бл. 20 не можеше повече да се отлага.

Моряците от "Панега" спали 4 месеца на палубата, пише още "Труд". В продължение на 4 месеца сомалийските пирати тормозили 15-те моряци от кораба "Панега", който бе похитен в Аденския залив на 11 май. Свободата за танкера дойде на 9 септември. В сряда военният самолет "Спартан", изпратен от премиера Бойко Борисав, прибра екипажа в родината. "Не можете да си представите колко тежко ни беше в началото. Нито един от нас не бе попадал в пиратски плен и нямахме представа как да реагираме. Благодаря на Господ, че след всичко, което преживяхме, се върнахме живи и здрави", започнал разказа си кап. Румян Попов, цитиран от изданието. "Панега" бил закотвен на рейда край сомалийския бряг, а около него е имало още 10 - 15 морски съда заложници. Пиратите били въоръжени с автомати, базуки, пистолети и гранати, разкрил готвачът Румен Вълков пред "Труд". В интервю за изданието Кирил Домусчиев, шеф на БМФ, казва, че не са плащали откуп на пиратите за да пуснат екипажа на "Панега". По думите му са се водели преговори. В отговор на въпроса защо пиратите са пуснали моряците, Домусчиев казва: "Ами защото са добри хора! Случват се чудеса!" Той допълва, че за да се повиши сигурността в Аденския залив е необходимо да се атакуват селищата на пиратите.

"Все пак преди ГЕРБ е имало и хан Аспарух", е заглавието над интервю в "Труд" с Мартин Димитров, лидер на СДС и съпредседател на "Синята коалиция". По думите му "Синята коалиция" ще е конкурент на ГЕРБ на изборите догодина. "Всъщност не сме спирали да сми такъв. Но е безумие, когато ГЕРБ предлага добри решения, да не ги подкрепяме, само за да сме наопаки. когато има грешки, ние ги посочваме, независимо, че това ни коства ненужно емоционални отговори от премиера и екипът му. Това, което ни притеснява най-много, е че управлението на ГЕРБ завива наляво".

Според челото на изданието лидерът на ДПС Ахмед Доган "олекна" с 500 лева. "Доган на прокурор, данъчни при 3-ма големи", пише "24 часа" под глава, като в подзаглавие допълва, че покрай него проверяват 16 души, следят и 470 съдии. Данъчните "оскубаха перце от Сокола", защото закъснял да се регистрира по Закона за ДДС, коментира "Труд". През 2008 г. Доган получил 366 590 лева хонорари, но изтървал с два месеца срока за регистрация. За това са съставени акт за нарушение и наказателно постановление, съобщи данъчен щ1 Красимир Стефанов пред парламентарнатакомисия "Антикорупция", уточнява "Труд". Актът на данъчните е поредният удар по Ахмед Доган. Преди дни стана ясно, че той е глобен общо 27 314 лева за отсъствия от заседанията на настоящия парламент. "Констатирано е закъснение в декларацията на Ахмед Доган. И затова НАП е съставила акт за нарушение и наказателно постановление", заяви Красимир Стефанов. Стефанов не съобщи с колко е глобен Сокола, но каза, че закъснението му е малко, пише изданието.

"Ромите ни скараха Саркози и Барозу" - заглавие в "Новинар".

"Премиерът се вижда в Шенген до година" е водещото заглавие в "Дума".

Брюксел, ела при ромите в блок 20", пък е заглавието на коментара на Мартин Карбовски в "Стандарт". Според автора проблемите на ромите не могат да бъдат решени в Брюксел, както не могат да бъдат решени и във Франция. "Проблемът на циганите може да се реши само там, където живеят. Всичко друго е конференции и "включвания", за които самите роми ще ни кажат че е "нанайси решение, бате!" Сиреч няма решение. Обсъждането на проблемите на циганите трябва да се случи в градове като Ямбол. Всеки, който иска да каже нещо умно по темата и има идеи, първо трябва да отиде да преспи в страховития блок 20."

"Градовете ще живнат с 300 млн. евро и "Тракия", е заглавието над интервю в "Стандарт" с Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Магистрала "Тракия", която ще свързва четирите ни най-големи града, помага на хората да останат там, коментира Плевнелиев. За да се осигури възможност за развитие на местните икономики всеки месец се прави по нещо в тази насока. "Сега земеделското министерство създава такива местни структури. ДНСК работи по места. Искаме да дадем плажовете на областните управители. Но това е само началото. Имаме програма, приета от Министерски съвет за 2010-13 г. И за разлика от всички предишни изговорени приказки на тема децентрализация и деконцентрация ние имаме конкретен план по години и по конкретни министерства и услуги, които ще бъдат прехвърлени към общините. Обсъжда се и как общините да получат повече пари в бюджета за 2011 г. Вече сме натоварили областните управители с функцията да бъдат другото око на държавата и пътната агенция по строителството на пътните обекти".

Българският пазар е атрактивен с качеството на работната сила и ниските производствени цени, това казва в интервю за "Класа" Н. Пр. Карел ван Кестерен, посланик на Кралство Холандия в България. Това е една от причините Холандия да реализира най-големи нетни преки инвестиции в България за първото полугодие на 2010 г. "България е в процес на бързо икономическо развитие и то се нуждае от широк спектър от нови технологии и ефективни решения. Това са областите, в които Холандия традиционно е много добра", допълва Кестерен. Три години след влизането на България в ЕС тя е на последните места в борбата срещу корупцията и престъпността. По този повод Кестерен коментира: "Правителството трябва да използва всички налични законови мерки, за да се противопостави на корупцията и организираната престъпност. Това ще облагодетелства българските граждани и бъдещото социално-икономическо развитие, което е част от общия ни ангажимент към ЕС."

От 50 до 100 млн. лева потъват в застрахователни измами у нас годишно, като между 30 млн. и 70 млн. лева са загубите на компаниите в сектора от некоректни практики при автомобилните застраховки, пише под глава "Класа". Данните е представил Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност, уточнява изданието. Точно изследване в страната не е правено и данните са приблизителни. Оказва се също, че между 5 и 10 процента от изплатените обезщетения в света са заради застрахователни измами.

"Монитор" пише на първа страница, че Националната агенция за приходите е започнала проверки на 470 футболни съдии у нас. Това научило изданието от източници в данъчната институция. Досега проверките на реферите са показали, че шестима от тях са се опитали да скрият имането си от държавата и така да избегнат плащането на данъци. /БТА/