Хората възприемат курбана като християнска практика
Хората възприемат курбана като християнска практика / ThinkStock/Getty Images
Курбанът е стара арамейска дума, а ритуалът е описан в Стария завет, разказа етнологът д-р Миглена Петкова, заместник-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Откъде идват най-популярните изрази, които използваме
 
В Стария библейски завет са съхранени множество езически практики, като една от тях е така нареченият курбан. В Новия завет християнската религия се опитва да измести този ритуал, защото се смята, че със своята саможертва Христос изкупва греховете на хората и не е необходимо да се дава отново кръвната жертва.

Древни символи се крият в българските шевици
 
С времето обаче става ясно, че тези езически обичаи е нямало как да бъдат отменени. Хората са смятали, че има един бог, но и много светци, на които вярващите са определили даден ден, в който ги почитат. Тези дълбоко езически ритуали постепенно преминават в лоното на християнската религия, но за това е бил необходим някакъв начин, който да ги пригоди, посочи тя.
 
Затова днес курбанът, за да бъде приет от църквата и миряните, трябва да бъде осветен от свещеник, който в очите на хората е приемник на старейшината или на върховния жрец в езическите общности.
 
Хората възприемат курбана като християнска практика
 
По българските земи и в миналото, и сега, хората възприемат курбана, като християнска практика. Традицията съществува въпреки факта, че корените на жертвоприношението идват от езическите времена.
 
Според вярванията жертвеният агнец е бил този, който трябва да омилостиви Бога, да измоли прошка и опрощение за цялата общност. Днес, когато правят курбан, хората варят агнешко, овнешко или овче месо.
 
В наши дни думата курбан има символно значение. Това означава хора с общ корен да се съберат заедно, да почетат предците си и да се помолят за добри бъднини. Не е случайно, че това се случва в дворовете на църквите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА