Настъпи часът на истината
Настъпи часът на истината / netinfo

Под заглавие "Настъпи часът на истината за българските медицински сестри" италианският в. "Стампа" публикува статия за делото срещу българските медици в Либия.

На 31 октомври либийските съдии може и да потвърдят смъртната присъда срещу петте български медицински сестри, обвинени, че са заразили с вируса на СПИН стотици либийски деца, припомня изданието.

"Стампа" допълва, че призиви за освобождаването на българските сестри са отправени от целия свят, включително от ЕС и президента на САЩ Джордж Буш. В Италия група италиански учени приканиха в открито писмо италианския външен министър Масимо Д'Алема да се застъпи за медицинските сестри пред либийския държавен глава Муамар Кадафи.

В. "Стампа" припомня, че според доклад на откривателя на СПИН, французина Люк Монтание, и италианския вирусолог Виторио Колици инфекцията в детската клиника в Бенгази е започнала през 1997, година преди да бъдат наети на работа българските сестри. Този доклад беше отхвърлен от съда в Бенгази, който го нарече "спорен и безпочвен", добавя в. "Стампа".

Италианският ежедневник цитира Хабед Таджари, баща на едно от заразените либийски деца, което се лекува сега в Италия. По думите му по време на процеса срещу медицинските сестри било установено, че на деца от болницата в Бенгази са били поставяни инжекции, без лечението им да е изисквало това. Според Таджари сред близките на заразените деца се шири мнението, че в основата на заговора за заразяването стоят или Мосад, или международни фармацевтични компании, които искат да повишат продажбите на лекарства в Либия.

Пред в. "Стампа" либийският посланик в Рим Хафед Гадур призовава международната общност да прояви по-голямо уважение към либийското правосъдие и най-вече съпричастност към близките на заразените деца. Той прави съпоставка между атентата над Локърби, когато международната общност се е обединила около семействата на жертвите, и сегашната ситуация, когато светът оказва натиск за оневиняване на българските медицински сестри и палестинския лекар. Либийският посланик в Италия допълва, че заради атентата в Локърби Либия е платила на близките на жертвите десетки милиони долари обезщетения. Сега Либия иска от отговорните за заразата в Бенгази справедливо обезщетение, осигуряване на подходящи лекарства и изграждане на модерна болница.