Местан съобщи неизбежното
Местан съобщи неизбежното / снимка: БГНЕС

Местан съобщи неизбежното. Този кабинет е в криза да не може да управлява с подкрепата, която има. Основната партия, която носеше този кабинет, в лицето на БСП, претърпя поражение, което до голяма степен делегитимира управлението.

При това положение предсрочните избори изглеждат неизбежни. Друг въпрос е, че предсрочните избори тласкат ситуацията към реабилитация на ГЕРБ във властта, което не е най-добрата перспектива. Причината е, че социалнополитическото напрежение в България в последните 2 години стартира основно като реакция срещу управлението на ГЕРБ. ГЕРБ беше свалена от власт и сега трябва да бъде в края на този процес, а в това да бъде възстановена на власт, има голяма доза ирония.

Местан говори за три възможности и то основно, за да не поеме ролята на инстанция, която се произнася категорично. Това в някакъв смисъл е и въпрос на коалиционна етика, която се поддържа.

Мисля, че след като е спомената възможността изборите да се случат през есента, това е и възможността, която ДПС предпочита. Отложените варианти предполагат подкрепящите това правителство партии, да влязат в дискурса на голямото изпитание да подкрепят кабинет, чиято политическа сила е до голяма степен износена. Не може да разчита на това през козметични промени, дори и през по-дълбоки, кабинетът рязко да промени характеристиката си от съмнително успешен към убедително успешен, така че представящите мнозинството партии, да се явят в по-добра кондиция на следващите избори.

Всичко, което се говори и мисли на този етап, визира тъкмо представянето на партиите на предстоящите по неизбежност предсрочни избори. Това е ключово. Ние сме в цикъл на предсрочен вот и предизборна борба.

Възможностите за коалиционни блокове в ляво и в дясно са твърде проблематични. В ляво, отново и отново е същата гарнитура - БСП, ДПС и евентуално партията на Николай Бареков. Но Бареков обяви една от своите цели - отстраняването на ДПС от властта за два мандата.

В дясно са ГЕРБ и РБ, който е под въпрос да влезе в парламента, и отново Бареков. Той е поливалентно присъствие и в същото време той е и хипотетично присъствие там. Не е ясно и какъв ще бъде неговият резултат на парламентарните избори. Мисля си, че голяма коалиция е отговор на нашата и текуща и проточена политическа криза, но това предполага много голямо себеотрицание на лидерите на съответните партии и съгласуване на задкулисните интереси, което е извънредно трудна задача.


*Коментарът на психиатъра д-р Николай Михайлов по актуални политически теми, публикуван в БГНЕС