Карл фон Вогау: В Европа не трябва да има различни равнища на сигурност
Карл фон Вогау: В Европа не трябва да има различни равнища на сигурност / netinfo

В Европа не трябва да има различни равнища на сигурност, заяви председателят на Подкомисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент Карл фон Вогау.

За мен е важна сигурността на Вашингтон и Ню Йорк, но защитата народния ми град Фрайбург или на Париж, Берлин, Неапол и София е също толкова важна. Така че не трябва никакви зони на различна или на постепенно нарастваща сигурност в Европейския съюз при обсъждане на проблеми, каза той при обсъждане на разполагането на елементи от новата американска система за противоракетна отбрана на нашия континент в Подкомисията, цитиран от Пресслужбата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

А точно такава опасност не може да бъде изключена в момента, са потвърдили европейски експерти при днешното обсъждане в Подкомисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Предложението в противоракетната отбрана да се включат Полша и Чехия все още не е ясно очертано от САЩ по отношение на практическото му реализиране и последствията за съседните страни. Ето защо призовавам Полша и Чехия да не вземат окончателно решение преди споразумение в НАТО по системата, постигнато след задълбочени консултации с Русия, е добавил Карл фон Вогау.

Според него, " Европейският съюз е длъжен да разработи стратегическа концепция под надзора на НАТО и след тесни консултации със САЩ", така че новата противоракетна отбрана да не бъде считана като заплаха от трети страни.

Европейският съюз разполага с компетенциите и необходимите средства да участва в тази система. Налаганата от САЩ концепция в момента обаче би довела до пробиви в сигурността по крайните райони на Европейския съюз. За да бъдат направени необходимите подобрения и за консултации е нужно време. Ето защо противоракетната отбрана в сегашния й вид не трябва да бъде налагана със сила, е заявил в заключение председателят на Подкомисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент Карл фон Вогау.