Хорът Александров - символ и гордост на Русия
Хорът Александров - символ и гордост на Русия / БГНЕС

Хорът на Червената армия, чийто ръководител и над 60 членове се намираха на борда на самолета, който катастрофира в Черно море, е символ на Русия, посрещан с
овации на сцените по цял свят, дори в зоните на конфликт, посочва Франс прес.

Основан през 1928 година, ансамбълът "Александров", известен с триумфалните си турнета под името Хор на Червената армия, е съставен от близо 200 певци, музиканти и танцьори.

Няма оцелели след авиокатастрофата край Сочи (ВИДЕО)

В репертоара му днес има над 2000 изпълнения - от фолклор през песни, възхваляващи СССР, до най-съвременни международни изпълнения, представени от могъщи гласове и съпроводени от акробатични хореографии.

По време на Втората световна война музикантите не са знаели почивка, изнасяйки над 1500 концерта за съветските войници в зоните на сражения и в болници.
Ръководен 18 години от основателя си, генерала и композитора Александър Александров, по-късно ансамбълът е поверен на неговия син Борис, който го оглавява от 1946 до 1987 година.

Самолетът Ту-154 с 91 души на борда паднал в Черно море

Сегашният ръководител на Хора на Червената армия, Валерий Халилов, бе сред членовете на ансамбъла, които трябваше да отпразнуват Нова година във въздушната база Хмеймим в Сирия, и бе на борда самолета, който падна в Черно море.

Руските власти обявиха, че няма изгледи за оцелели при катастрофата, припомня АФП.

Източник: БТА