Година след смъртта на Литвиненко
Година след смъртта на Литвиненко / снимка: BGNES

Навършва се година от смъртта на руския дисидент - събитие, променило хода на историята на дипломацията, но което остава по-загадъчно от всякога, пише вестник "Индипендънт" в статията си "Смъртта на Литвиненко - едно отровно завещание".

Тази сутрин четиримата най-близки хора на отровения Литвиненко ще почетат паметта му пред сградата на лондонската болница, станала така позната на британските телевизионни зрители миналата есен, и ще прочетат завещанието, продиктувано от Литвиненко на смъртното му легло, в което обвинява руския президент Путин за смъртта си, отбелязва всекидневникът.

Освен вдовицата на Литвиненко, Марина, и баща му, пред Юнивърсити колидж хоспитъл ще бъдат също живеещият в изгнание в Лондон руски милиардер Борис Березовски и приятелят на Литвиненко Александър Голдфарб.

Прочитането на предсмъртното писмо ще бъде възпоменание за смъртта на отявления противник на управлението на Путин. То обаче ще напомни колко слаб действителен напредък е постигнат в разплитането на убийството, както и колко са се влошили отношенията между Великобритания и Русия за това време, посочва изданието.

Въпреки че мрежата се стесняваше около главните заподозрени Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, алтернативните теории за смъртта на Литвиненко продължиха да се множат. Очевидната се съдържа в последното писмо на Литвиненко и според нея Путин е наредил бившият руски таен агент да бъде убит за предателство.

Това се потвърждава от трудността да се намери радиокативния полоний-210 извън една-две държавни лаборатории. Според други теории става дума за провалила се бизнес-сделка, обвинява се Березовски, който уж бил разочарован от протежето си Литвиненко, и дори британските тайни служби. Съществува хипотеза даже за самоубийство на Литвиненко или грешка в боравенето с радиоактивния материя при сделка на черния пазар, продължава "Индипендънт".

Половин година след смъртта на Литвиненко изглеждаше така, сякаш алтернативните теории могат да минат в архива, след като британските власти заявиха, че имат достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинение срещу Андрей Луговой. Тогава обаче Русия отказа да го екстрадира и последва отзоваване на дипломати от двете страни, припомня всекидневникът.

Оттогава ситуацията се промени. От безопасното си място в Москва Луговой разказа как британското разузнаване се опитало да го вербува и как Литвиненко бил платен агент на външното разузнаване МИ-6. Всичко това нито потвърждава, нито отхвърля вината на Луговой, но дори той или Ковтун да са свързани със смъртта на Литвиненко, остава въпросът били ли са те агенти на Кремъл или на друг? Дали става дума за принципи или за пари?

Единственото, за което можем да сме сигурни, че отношенията между Великобритания и Русия днес са леденостудени и ще се запазят такива още известно време, заключава вестникът. /БТА/