Държавният департамент: Безнаказаността в България е проблем
Държавният департамент: Безнаказаността в България е проблем / снимка: DarikNews.bg, архив

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-сериозният проблем с човешките права в България, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в страната ни през 2011 г.

В него се обръща особено внимание и насилието, извършвано от десни екстремисти, срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства. Корупцията продължава да вреди на възможностите за действие на правителството и на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, отбелязват авторите на доклада. Сред останалите проблеми с човешките права се посочват лошите условия в затворите и центровете за задържане, включително заради тяхната пренаселеност. Отбелязва се и малтретирането на затворници и арестанти, особено представители на малцинствата. Констатират се също така дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, дискриминацията срещу членове на ромското и турското малцинство, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Наблюдатели определиха президентските избори през 2011 г. като отразяващи „спазването на основните права и свободи”, но също така обърнаха внимание на съобщенията за купуване на гласове и организационните слабости, извежда БГНЕС.

Няма информация правителството или негови служители да са извършвали произволни или незаконни убийства, пише Държавният департамент. Защитниците на човешките права продължават да настояват, че законът предоставя на полицията прекомерна власт да прибягва до сила и до смъртоносна употреба на огнестрелни оръжия. В 10-те месеца до октомври имаше 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи, отбелязват авторите. Те допълват, че няма информация за политически мотивирани изчезвания на хора.

Държавният департамент отбелязва, че конституцията и законите забраняват мъченията и друго нечовешко, жестоко или унизително отношение или наказание, но наблюдателите отбелязват увеличаване на употребата на сила във връзка с нарасналите усилия на правителството за справяне с организираната престъпност. Цитират се данни от изследване на института „Отворено общество”, според които полицията е по-вероятно да използва прекомерна сила срещу хора от ромски произход. В първите шест месеца на годината правителството е разследвало 36 случая на полицейско насилие. В първите седем месеца до юли съдилищата са оправдали 12 полицейски служители. Неправителствени организации твърдят, че властите често не разследват надлежно твърденията за полицейска жестокост.

В доклада се посочва, че полицията може да задържа хора за 24 часа, без да им повдига обвинения. Има информации, че понякога полицията арестува заподозрени за дребни престъпления и злоупотребява физически с тях, за да ги принуди да направят признания, особено когато заподозрените лица са роми. Авторите отбелязват случая от ноември 2010 г., когато четирима полицаи пребиха 23-годишния студент Стефан Бофиров от Пловдив, за да го накарат да признае за грабеж. Министерството на вътрешните работи уволни един полицай и наложи дисциплинарни наказания на другите трима за превишаване на правомощията им. Организации за защита на човешките права продължават да твърдят, че не се правят медицински прегледи след случаи на полицейско насилие и властите рядко наказват провинили се полицаи.