Британските и руски издания за казаното от Луговой по случая „Литвиненко”
Британските и руски издания за казаното от Луговой по случая „Литвиненко” / снимки:: БГНЕС

Новите разкрития във връзка с мистериозната смърт на отровения с полоний 210 бивш руски таен агент Александър Литвиненко са водеща тема за британските издания. Британските вестници отразяват широко вчерашната пресконференция на Андрей Луговой, обвинен от Лондон, че стои зад отравянето с радиоактивното вещество на Литвиненко.

Луговой обеща сензационни разкрития и ги направи, отбелязва в. "Таймс" във връзка с обвиненията на Луговой, че британското разузнаване стои зад смъртта на Литвиненко. Изданието цитира брата на Литвиненко - Максим, според когото, всичко, което е казал Луговой на пресконференцията, може да предизвика само смях, защото е напълно абсурдно.

Пред "Таймс" Юрий Фелщински, който заедно с Литвиненко написа книга, в която намекна, че руското разузнаване стои зад бомбения атентат срещу жилищна кооперация в Москва, отхвърли твърденията на Луговой, че Литвиненко е бил агент на британското разузнаване.

"Когато Литвиненко избяга във Великобритания в качеството си на бивш офицер от руските тайни служби, разбира се, британските служби МИ-5 и МИ-6 проявиха интерес да разговарят с него, но той никога не стана техен агент", казва Фелщински пред "Таймс".

В редакционна статия по темата изданието допълва, че има много причини да бъдат подложени на съмнение вчерашните твърдения на Луговой, че Лондон стои зад смъртта на Литвиненко. Разбира се, че руснаците са извършили това убийство, та те са експерти в тази област, коментира изданието. Вестникът допълва, че Луговой няма никакви доказателства в подкрепа на вчерашните си твърдения, а в негов ущърб е дирята от полоний 210, която го следва по време на предвижванията му из Европа в дните около убийството на Литвиненко.

Ако твърденията на Луговой се окажат верни, то това би означавало напълно неправдоподобен обрат на съдбата в продължаващата от десетилетия война за надмощие между руските и западните разузнавателни служби. Истината е, че Западът може и да е спечелил Студената война, но същото не може да се каже за битката на тайните му служби с руските, се допълва в редакционната статия.

Заподозреният в убийство посочи с пръст обвинителите си, отбелязва в. "Гардиън". Въпреки вчерашните твърдения на Луговой британската прокуратура обмисля дали да не започне съдебно производство срещу този бивш руски таен агент в негово отсъствие, ако руските власти откажат да го екстрадират.

Заплетената сага около смъртта на Александър Литвиненко достигна нова степен на интрига след вчерашните разкрития на представилия се за руския Джеймс Бонд Луговой, коментира в. "Индипендънт". Изданието припомня, че случаят Литвиненко е само епизод от дългата история на шпионаж и предателства, в която участват Великобритания и Русия. Сега Лондон и Москва си разменят обичайните, типични за Студената война обвинения за измяна и убийство, извършени от най-безмилостните им тайни агенти, допълва изданието. Вестникът отбелязва, че след известното примирие, последвало падането на Берлинската стена, Лондон и и Москва са подновили недостойната битка за превъзходство между своите разузнавания.

В редакционен коментар по темата в. "Индипендънт" предупреждава, че случаят "Литвиненко" може да има фатални последици за отношенията между Великобритания и Русия.

Руските предприемачи Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун предложиха вчера в Лондон своя версия за убийството на бившия офицер от Федералната служба за сигурност /ФСС/ Александър Литвиненко, пише "Комерсант". Великобритания обвинява в отравянето на Литвиненко самия Луговой, а Ковтун е обвинен от Германия в незаконен трафик на радиоактивни материали, припомня изданието.

Според Луговой и Ковтун в убийството на Литвиненко може да са замесени британските спецслужби, руският магнат Борис Березовски /днес в изгнание в Лондон/ и руската мафия - като отмъщение, за това, че Литвиненко помогнал на испанската полиция да арестува руския криминален бос Захарий Калашов /Шакро младши/, отбелязва изданието.

Руската генерална прокуратура и ФСС заявиха, че ще проверят всички тези версии. А бащата на Литвиненко каза пред "Комерсант", че синът му, преди да умре, неколкократно назовал имената на убийците си - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, добавя вестникът.

Березовски отрича да има връзки с MI-6. Той заяви за "Комерсант", че няма претенции към Луговой, който отдавна не бил самостоятелна фигура, а "пешка в чужда политическа игра и изпълнител на това престъпление", а сега бил принуден да говори едва ли не под заплаха с пистолет, посочва изданието. "Комерсант" цитира и "добър познат" на Калашов, който отрича версията за мафиотско отмъщение.

Британското външно министерство отказа да коментира изявленията на Луговой, отбелязват вестниците. Разузнаването MI-6 нарече предположенията му смехотворни, а руските правоохранителни органи все тъй се ограничават с формални изявления, пише "Время новостей".

MI-6 знае списъка на своите агенти и те знаят, че нямам отношение към тази организация, заявява Борис Березовски пред радио "Ехото на Москва", цитирано в "Новие известия". Цялата кампания, водена от Русия около убийството на Литвиненко, е държавна кампания от лъжи, твърди той.

По данни на британската прокуратура Луговой е доста съмнителна личност и това подкопава доверието към него, цитира "Газета" думи на Семьон Ария, адвокат на Березовски. През 2002-2004 г. наистина регистрирахме контакти и на Березовски, и на Литвиненко с английското разузнаване, казва източник на "Комсомолская правда" от руските тайни служби.

Березовски обаче най-вероятно е сътрудничил с британските спецслужби "на обществени начала". Колегите ни от кралството се интересуваха най-вече от политическите процеси в Русия и от слабите места на някои политици, допълва агентът. Западните разузнавания отдавна контролират всички руски крадливи олигарси, отбелязва пред вестника московски политолог.

"Независимая газета" припомня изявление на Березовски за британския всекидневник "Файненшъл таймс", че финансира руското опозиционно движение "Другата Русия". Помощник на Гари Каспаров - бившия световен шампион по шахмат, днес в ръководството на "Другата Русия", отхвърлил пред вестника тези твърдения и ги нарекъл "лична игра" на магната. Самият Березовски заявил за изданието, че въпросът на "Файненшъл таймс" засягал опозицията във федерацията, а не конкретно "Другата Русия". Той отказал обаче да коментира за "Независимая газета" дали финансира организацията на Каспаров.

Березовски остава най-непримиримият противник на руския президент Владимир Путин и свързва с името му всичко лошо, което става в Русия, пише "Независимая газета". Според вестника Березовски напомня руския идеолог Лев Троцки "с тази разлика, че Троцки се е борил за влияние върху умовете на комунистите, а Березовски с помощта на медиите - за влияние в цялото западно общество".

Бивши съратници, Березовски и Луговой днес са от различни страни на барикадите, но в действията им има нещо общо, пише "Московский комсомолец". Шумните изявления на двамата ще доведат до още по-силно "затягане на гайките" в Русия и влошаване на отношенията й със Запада, прогнозира всекидневникът.

Новият скандал няма да промени отношенията между Москва и Лондон - те вече няма накъде да се влошават, смята руски експерт, цитиран от "Ведомости".

Според източник на вестника в Кремъл ситуацията надали ще се обсъжда на предстоящата след седмица среща на Путин с британския премиер Тони Блеър. Двамата ще разговарят в рамките на форума на Г-8 в Хайлигендам, а "в този формат Русия е настроена да обсъжда конструктивни въпроси", пояснява събеседникът на "Ведомости". (БТА)