Анджелина Джоли - непознатата красавица, построила училище в Афганистан
Анджелина Джоли - непознатата красавица, построила училище в Афганистан / снимки: Reuters

Тя е хуманитарен работник, инженер, филантроп, голяма красавица. Тя е всичко друго, но не и актриса. В девическото училище, построено от Анджелина Джоли в Афганистан, нито една ученичка не е гледала филмите й и никой не знае, че тя е част от холивудския елит. Вероятно защото вълнуващият живот на Анджелина Джоли няма почти нищо общо със сивото ежедневие на афганистанските ученички.

Село Кала-и-Гудар, където звездата чрез своята програма към ООН за образователно партньорство в полза на децата в зоните на конфликт, построи училище, в периода 1996 г. - 2001 г. е било на фронтовата линия ту за войските от Северния съюз, ту за талибаните, свалени от власт от международната коалиция.

Днес в селото няма много следи от сраженията, освен изсъхналите овощни градини и лозя, някои от които сега отново се съживяват. Кала-и-Гудар прилича на много от околните села. Къщите са оградени с кирпичени дувари, има много растителност.

С една дума, мястото е невероятно.

Селото се намира само на тридесетина километра от Кабул, но въпреки това изпитва същите трудности като останалите села в Афганистан. Нивото на развитие е много слабо. Селският път, който води дотам, е целият в дупки. Ток няма. "Преди учехме на пуст парцел зад джамията, при тежки условия", разказва 13-годишната Хомаира, една от 250-те ученички в училището, открито преди месец. "Сега сме щастливи. Имаме много хубаво училище", допълва тя.

Сградата е на два етажа, боядисана в синьо, с големи прозорци и подредени в редици чинове. Навън е поставена плоча, на която пише: "Училището е построено благодарение на щедрото дарение на Анджелина Джоли, специален пратеник на Върховния комисариат за бежанците на ООН".

Но коя е Анджелина Джоли?

"Това е една много хубава американка", отговаря веднага Хомаира и се усмихва. За Гюл Рахман Аяз, директора на училището, дарителката, дошла лично през 2011 г. в Кала-и-Гудар с джип на Върховния комисариат за бежанците, не може да е нищо друго освен служителка на ООН. "Това беше една много скромна жена. Тя седеше в прахта и изобщо не се държеше като звезда", спомня си Аяз. Когато разбира, че Анджелина Джоли е актриса, той пита невярващо: "Наистина ли?", а после допълва: "Все едно, това е една невероятна жена, много е мила".

За 30-годишната Сабера, единствената учителка в училището, американката очевидно е била строителен експерт, натоварен със задачата да възстановява училища в страна, белязана от три десетилетия на войни.

Образованието си остава един от успехите на 11-годишното западно присъствие в Афганистан. Близо 10,5 милиона деца, от които 40 процента момичета, вече ходят на училище, въпреки че половината от учениците учат все още на открито, сочат данни на афганистанското министерство на образованието.

Анджелина Джоли  непознатата красавица построила училище в Афганистан
netinfo

"Мислех, че е инженер", казва Сабера за Анджелина Джоли. "Не съм гледала никога нейните филми, но се надявам тя пак да дойде", допълва тя. Киносалоните в Афганистан все още са малко, но телевизията, забранена при талибаните, които "бесеха" телевизорите по уличните стълбове, сега се е предпочитано развлечение за афганистанците и в Афганистан вече има десетки телевизионни канали. Афганистанците обаче предпочитат турските сериали или боливудските продукции пред американските суперпродукции.

В Кала-и-Гудар достъпът до телевизия обаче е ограничен. От десетина момиченца, питани от журналист от Франс прес, половината признават, че нямат телевизор у дома. Друго дете казва, че не може да гледа, защото антената е счупена от една година. (БТА)