/ Георги Димитров
Изборният ден в област Русе започна нормално, като до 8:00 часа не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 336, съобщи председателят на районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова.

По думите й в секция в Русе има проблем с машината. На място е изпратен техник. Проблемът не е отстранен и там ще се гласува с хартиени бюлетини.

Хинкова каза още, че в различни секции в региона не са се явили членове, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна. 

Общо 310 машини за гласуване са разпределени в 290 секции в региона, като в 20 от тях има по две устройства. Хартиените бюлетини се използват в местата за гласуване с под 300 избиратели, които са 46. 

Дванайсет от секциите са разкрити допълнителнo. Шест от тях се намират в домове за възрастни хора, в следствения арест, в болници, в Центъра за психично здраве. Останалите шест секции са мобилни - за хора с физически увреждания и за карантинирани.

Избирателите с право на глас в областта са 201 071. За община Русе броят им е 142 914. За първи път в крайдунавския град ще могат да гласуват 1342 младежи, навършили пълнолетие. Седмина от тях празнуват 18-ата си годишнина днес. 

Към РИК е създадена онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в община Русе при предаването на данни в деня на вота. Вместо да звънят по телефона те ще подават електронно информацията за началото на изборния ден, за неговия край и избирателната активност.

В Русенско общо 237 кандидат-депутати, издигнати от 28 партии и коалиции, се борят за осем места в 48-ото Народно събрание.

Три социологически агенции следят изборния резултат в крайдунавския град по метода "екзитпол".

От полицията информираха, че около 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в региона в изборния ден.
БТА