Проф. Константинов: На 13 май България ще се събуди учудена и обнадеждена
Проф. Константинов: На 13 май България ще се събуди учудена и обнадеждена / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Служебният премиер Марин Райков благодарил на проф. Михаил Константинов за оставката му и го поканил да участва в Борда за честни избори. Това каза пред bTV самият Константинов.

„Аз приех, защото разбирам от избори", допълни още математикът.

Професорът се отказа сам от поста си в управлението на държавната фирма „Информационно обслужване", след като от БСП поискаха оставката му заради съмнения в обективността му след изказването, че не би позволил управлението на нова Тройна коалиция като алтернатива на ГЕРБ.

Михаил Константинов обясни, че премиерът няма правомощията да уволни председателя на борд на търговско дружество. „Аз улесних премиера в известен смисъл", каза той.

Професорът призна, че симпатизира на „ДСБ и умните хора в тази партия", но отхвърли твърденията на тъмносиния лидер Иван Костов, че в „Информационно обслужване" има други хора, отговорни за изборни манипулации.

Михаил Константинов нарече политиците, поискали оставката му, „манипулатори и долни лъжци" и заяви, че те са „настъпили лопатата".

Той обяви, че в понеделник ще дари на Фонда за лечение на деца всички пари от заплати, които е получил като шеф на „Информационно обслужване", като уточни, че месечното му възнаграждение е било малко над 1000 лв. По-рано през седмицата Константинов заяви намерение да направи дарение от 10 000 лв., ако бъдат доказани грешки в изчисления на изборни резултати в ръководеното от него дружество.

Михаил Константинов прогнозира, че на 13 май след предсрочните парламентарни избори България ще се събуди „учудена и обнадеждена". Според него в следващия парламент със сигурност ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака".

„Партията на Меглена Кунева е под въпрос, за съжаление е съмнително и положението на двете малки десни партии ДСБ и СДС," допълни математикът. „Щеше да е добре да могат да се обединят, но омразата им пречи. След евентуален провал на изборите обаче може да има смени в ръководствата и двете най-сетне да се обединят и да бъдат водеща сила в 43-тото Народно събрание," продължи още професорът.

Като най-голяма опасност пред провеждането на изборите Михаил Константинов посочи недоверието. Според него най-лошото от всичко би било парламентът да се разпусне веднага след изборите на 12 май и да се наложи провеждането на нов вот.