ДПС губи депутат от Пловдив, но печели два мандата в областта с гласове за един
ДПС губи депутат от Пловдив, но печели два мандата в областта с гласове за един / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС губи депутат от Пловдив, но печели два мандата в областта с гласове за един
64022
ДПС губи депутат от Пловдив, но печели два мандата в областта с гласове за един
  • ДПС губи депутат от Пловдив, но печели два мандата в областта с гласове за един

6 за ГЕРБ, 4 за „Коалиция за България” и 1 за „Атака” - това е разпределението на мандатите за 16-ти МИР Пловдив-град, след като ЦИК обяви окончателните резултати от извънредните парламентарни избори на 12 май.

14 700 гласа определят един депутатски мандат от Пловдив в 42-то Народно събрание. Това показват крайните резултати при действително отчетен брой гласове 161 709.

При първоначалните изчисления системата „Хеър-Ниймаер” даде мандат и на ДПС, въпреки че за Петя Раева в града са гласували само 6257 избиратели. В областта обаче партията взима два мандата с реално получени гласове за един (В 17-ти МИР за ДПС са гласували 14 878 души, а необходимите за един мандат гласове са 13 867). В същото време към ГЕРБ в града се преливат 26 201 гласа (малко над 26 000 са гласували по-малко за Бойко Борисов на тези избори, в сравнение с парламентарните през 2009 г.) и партията печели мандат в плюс.

В Пловдивска област няма промяна - ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции и взимат по 4 мандата, ДПС - 2, Атака - 1.

Като народни представители от Пловдив в 42-то Народно събрание влизат Бойко Борисов, Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Димитър Лазаров, Стефан Дедев и Антоний Йорданов от ГЕРБ (всички представители и в 41-то Народно събрание); Стефан Данаилов, Петър Чобанов, Илия Баташки и доц. Д-р Красимир Мурджев от Коалиция за България. Досегашният активен народен представител на червените Захари Георгиев остава засега извън парламента. Двамата депутати от Атака са Павел Шопов и Христо Андреев.

Избирателите от областта ще бъдат представени от Здравко Димитров, Силвия Хубенова, Николай Петков и Павел Гуджеров от ГЕРБ ; Светла Бъчварова-Пиралкова, Румен Стоянов, Петър Мутафчиев и Пламен Славов от „Коалиция за България”; Джевдет Чакъров и Тунджай Наимов от ДПС и Магдалена Ташева от „Атака”.

Други новини от Пловдив