Световните агенции за изборите в България
Световните агенции за изборите в България / снимка: Sofia Photo Agency

Световните агенции съобщават за победата на кандидата на управляващата партия ГЕРБ за президент на България Росен Плевнелиев.

Вотът беше тест за правителството на Бойко Борисов. Победата на неговата партия едновременно на президентските и на местните избори говори за подкрепата, на която продължава да се радва премиерът по-малко от 2 години преди следващите парламентарни избори, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че премиерът е допринесъл много за предизборната кампания на своя бивш министър на регионалното развитие. АФП посочва, че Плевнелиев е доста дискретен човек и припомня, че той обеща да настоява пред европейските институции да отпуснат необходимите средства за модернизиране на остарялата инфраструктура на страната.

АФП припомня още, че Плевнелиев обеща да извади от сянката длъжността на вицепрезидент - пост, на който беше избрана бившият министър на правосъдието Маргарита Попова, ценена от Брюксел за усилията й да направи българската съдебна система по-ефикасна.

Агенцията съобщава, че изборите отново са дали повод за подозрения за манипулации и за купуване на гласове главно сред ромското малцинство.

Българската управляваща консервативна партия ГЕРБ укрепва властта си с победата на своя кандидат за президент Росен Плевнелиев, отбелязва агенция ДПА.

Въпреки че президентът има ограничена власт, победата проправя пътя на ГЕРБ към един по-гладък законодателен процес, защото е малко вероятно Плевнелиев да налага вето на закони, предложени от правителството, допълва агенцията. В биографична справка за Плевнелиев ДПА припомня, че той си спечели добро име като министър заради ефикасното управление на европейските фондове за инфраструктурата.

Агенция Ройтерс отбелязва, че Росен Плевнелиев обеща да увеличи усилията за борба с корупцията в държавния сектор и да работи за одобрението на закон, позволяващ конфискацията на придобито по незаконен път имущество. Агенцията фокусира вниманието си и върху обещанието на Плевнелиев да създаде съвети за наблюдение на икономическата политика както и на така необходимите структурни реформи. 

Асошиейтед прес подчертава, че Плевнелиев си спечели похвали заради това, че доведе до успешен край няколко широкомащабни инфраструктурни проекти, когато беше министър на регионалното развитие. АП обръща внимание и на обещанията на Плевнелиев за намаляване на бюджетния дефицит и за продължаване на благоприятните за бизнеса политики. Изходът от изборите означава, че управляващата ГЕРБ вече разшири властта си до всички главни постове в страната, което ще й позволи да предприеме бързи реформи, отбелязва агенцията.