12% от хората готови да продадат гласа си
12% от хората готови да продадат гласа си / Sofia Photo Agency, архив
12% от хората готови да продадат гласа си
46007
12% от хората готови да продадат гласа си
  • 12% от хората готови да продадат гласа си

12% от хората са готови да продадат гласа си за изборите, сочи национално представително изследване на Алфа Рисърч по поръчка на асоциация „Прозрачност без граници", направено на терен сред 1000 души в периода 15-17 октомври. Цената на един купен глас в по-големите градове е 50 лева, а в по-малките населени места е 30 лева. Други около 7% са готови да продадат вота си за повече пари, срещу 100 - 150 лева. Според данните от изследването едва 1/5 от хората смятат, че изборите ще са честни.

Аргументите на анкетираните да продадат гласи си посочи Катя Христова от „Прозрачност без граници": „Най-лесният за оправдание отговор, който се използва най-често от участвалите в изследването, е „защото съм беден". Всъщност всички останали отговори гравитират около усещането за безнаказаност, около усещането за неготовност на българската демокрация, на българската правна среда и на българския политически елит изобщо да се справят с това явление".

По-голямата част от анкетираните смятат за недопустимо с техния глас да се прави бизнес.

На въпрос чия е отговорността за опорочаването на изборите, 45% от хората отговарят, че тя е на партиите. Около 80% пък смятат, че е непрозрачно финансирането на предизборната кампания на политическите сили. Много хора дори не знаят, че са забранени даренията от юридически лица за партиите.

От асоциацията продължават да получават сигнали на горещата си телефонна линия 080011224 за нередности за изборите. Над 28% от тях са за неяснота по начина на гласуване, 19% за купуване на гласове, други 19% за корупционни практики в общините, 9,5% за фалшификации. От „Прозрачност без граници" препращат подадените сигнали към МВР, каквато договорка имат с ведомството.

615 наблюдатели в ЦИК са регистрирали за вота от асоциация „Прозрачност без граници", които са ужасени от високия брой избиратели в списъците за вота, защото така се засилват съмненията за "фантоми". За президентските избори те са около 6.97 милиона души или 95% от цялото население според последното преброяване от тази година. Право да гласуват на местните избори имат 6.52 милиона души или около 89%. По последни данни цялото население на страна е 7.3 милиона души, като поне 1.2 милиона от тях още не са навършили пълнолетие. Тези данни са предоставени на мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която публикува междинен доклад за предстоящия вот у нас.