Животновъди предупредиха: Мариноват замразено агнешко месо и го продават за прясно
Животновъди предупредиха: Мариноват замразено агнешко месо и го продават за прясно / netinfo

Животновъди предупредиха за търговски трикове, с които дълбоко замразено вносно агнешко месо се предлага в магазините за прясно, като се маринова и овкусява с подправки. В интервю за Дарик председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов подчерта, че въпреки обещанията на Агенцията по безопасност на храните на щандовете така и няма информация за произхода на агнешкото и това заблуждава клиентите в избора им.

От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха за Дарик, че нямат информация старо месо да се маринова и да се продава отново на щандовете. При проверки в търговската мрежа инспекторите сверявали и сроковете на годност на маринованите и овкусените меса.

Бойко Синапов се надява за следващия Великден вече да е в сила и наредбата, която да позволи на фермите чрез собствени пунктове за клане или мобилни кланици да продават директно и на място собствената си продукция от месо. Така според него ще отпадне и голямата надценка, която реално клиентите плащат сега на прекупвачи и търговци.

Бойко Синапов даде съвети как да разпознаем прясното българско месо и какви са реалните цени на продукта.

Да ни посъветвате как да изберем агнешко за празниците, второ, да ни ориентирате каква е картината на пазара на българските агнета преди Великден.

От бранша бяхме отправили искане до агенцията по храните за разграничаване на агнешкото - българско и вносно, но това не го наблюдаваме в магазинната мрежа. Отново се декларира и вносните меса се продават за български. Или поне потребителят не може да разграничи българското от вносното. Аз смея най-отговорно да заявя, че българското месо си остава с най-добрите вкусови качества. Това го знае цяла Европа и цял свят. За да можем да ориентираме българския потребител в така създалата се вече ситуация, месото, което е прясно заклано, трябва да бъде розово и свежо. Аз се изненадах, когато разбрах, че вносните меса са започнали да ги поръсват с някакви марини и подправки, което е непознато за нашия потребител и за нас. Това са търговски трикове, с които са опитват да заблудят българския потребител.

Значи вашата информация е, че вносното замразено, което вероятно се размразява по някакъв начин, преди да бъде поставено на щанда, се предлага овкусено. С каква цел е това?

Да, така е, дълбоко замразени агнета, не се знае откъде са, какви са и на колко години са замразени. Това е необяснимо за мен, при положение, че ние, производителите казахме, че има достатъчно агнета за българския пазар, а така или иначе потреблението ни е свито. Поне аз като цяло съм възмутен от продължаващото невземане на мерки от страна на контролните органи и продължаваме да тровим бедното си потребление с храни, които не са вкусни. Затова призивът ми към българския потребител е, че Великден е веднъж в годината, нека всички да се мобилизираме и да не допускаме това нещо. Грозна е картината. Има потребител, който не може да разграничи месото, купува си килограм-два, и му се продава агнешко, което е на десет години. Недопустимо е, непростимо е.

Това е важно, което казвате, друг е въпросът, че онзи клиент, който рядко купува агнешко, трудно може да се ориентира и при липса на информация какво е то, може да си купи замразено от дълги години. Вашата информация, че замразено месо на толкова години се предлага в мрежата, откъде е? От търговци ли идват тези сигнали?

Не, те няма как и не ни дават такава информация. Ние наблюдаваме в София, в Пловдив, защото все пак това е пазар, на който трябва да си реализираме стоката и получаваме информация. Те едно предлагат малко по-евтино, второ, предлагат... отново казвам, няма нищо общо с нашето прясно агнешко месо.

А то не се ли усеща това старо месо, все пак колкото и да е било замразено.

Последният хит е, че се предлага в марина, поръсват ги с някакви подправки, което аз не мога да го приема като нормално. Прясно закланото агнешко е свежо, розово и самият потребител вкъщи може да си слага марини, подправки и каквото иска. Това за мен е поредният търговски трик. Да, съгласен съм, те са търговци, но нека да спрем с такова държание към потребителя. Това трябва да се прекрати. Ние се обърнахме официално към агенцията по храните, нямаме нищо против да се продават такива храни, но да се знае вносно месо или българско месо или прясно месо.

С какъв аргумент от агенцията по храните отказаха да задължат търговските обекти?

Обещаха ни, че ще контролират това, но не го забелязвам това нещо да се случва.

На щандовете да пише какво е месото като произход и прясно или замразено е.

Абсолютно. Нека да се научим да бъдем европейци, нали претендираме, че сме такива. Така е в цял свят, така е в цяла Европа. Аз наблюдавам как се продават тези продукти в Европа.

Имате ли данни в момента за търсенето и купуване на агнешко сред вашите членове?

В момента живото агнешко от фермерите се изкупува на 4,80-5 лв./кг. Малко по-ниско от миналата година, тогава се купуваше на 5,50-5,80 лв./кг. Но това е защото нямаме никакъв износ и ни остана да продаваме за вътрешния пазар.

Защо не изнасяме?

Не можахме да намерим формулата, по която да изнасяме. Имаме официални запитвания отвсякъде. С Турция имаме сключен договор, но се забавят нещата. Те поне са откровени и казаха, че докато не изкупят агънцата на техните производители, няма да купуват агнета от България. Те поне са откровени. Не знам защо ние не можахме да намерим пазарите, където имаше интерес. Имаше интерес от Франция, ако щете, и от Германия. Това е въпрос на политика и от самата държава. Ние явно продължаваме, докато се мотаме, други заемат тази ниша в търговията и така. Грешката си е наша, ние не подреждаме нещата както винаги. Нашите държавни инстанции не намират формулата, за да можем овреме да си продадем продукцията навън. В Гърция цената на месото е като в България, а те получават тройно повече субсидия от нас и затова и гръцките търговци нямат интерес към българското, колкото и да е качествено, колкото и да са по-добри нашите агнета, на тях им се вижда скъпо, защото гръцките животновъди получават по-голяма субсидия. И това е, не можем да се чувстваме нормално, като европейски фермери, както всички останали.

Колко е загубата за животновъд, който продава агнето на 5 лв./кг живо тегло например?

Аз съм правил разчет и продавайки агнетата под 6 лв./кг живо тегло, търпим разлика от 1 лев и по този начин... Ние в тези шест лева сме сложили и минимална печалба. Миналата година примерно реализирахме някаква печалба. Сега ние едно, че търпим загуби и продължаваме да стоим на едно и също положение. При тази цена не можем да реализираме никаква печалба. Даже не мога да кажа, че излизаме така, че да си покрием разходите. Така че това е ситуацията. Но при тази ситуация поне ни се искаше българският потребител да си купува българско, но уви, в магазинната мрежа ще се реализират доста вносни агнета и така нататък. Тази цена българските производители я приехме нормално, такава е ситуацията. Но искахме поне българският потребител да си купи евтини агнета за Великден. Аз много пъти съм казвал и пак ще заявя: по-висока цена в магазина от 12 лв./кг за мен е спекула. При положение, че ние продаваме на пет лева живо тегло, а те продават на 14-15 лева месото, това е спекула. Стотинка нагоре от 12 лева е спекула и търговците или прекупвачите правят големи печалби и никой не контролира това за съжаление.

Имате ли данни какво количество агнешко консумира българинът годишно?

Не мога да се ангажирам с точни данни. Така или иначе българският потребител е обеднял, но в крайна сметка всеки си позволява ако не може цяло агне, то поне половинка, четвъртинка или килограм-два. Всеки иска да си позволи, защото Великден е веднъж в годината. Но съм убеден, че във всяко семейство се слагат на трапезата поне килограм-два за Великден.

Попитах ви защото като мислим за развитието на сектора, трябва да мислим за износа, за пазари, но е хубаво да разширим присъствието на този тип месо на родната трапеза. Но то за съжаление и при агнешкото, както и при другите меса, вносът и замразеното, които яде българинът, са най-много.

Вижте, аз съм убеден, че ако си подредим дворчето и регламентираме всички неща, както е навсякъде в Европа и си сложим етикети, елементарно е, и направим един нормален контрол, да се знае какъв е произходът на месото, убеден съм, че вкусовите качества на българското месо - телешко, свинско, агнешко, превъзхожда другите. Все още фуражите, с които храним, не са пълни с химикали, както навсякъде в Европа, но това е друга тема. Тогава вече ние по този начин ще защитим българското производство. Аз си спомням преди години италианци изкупувах български агнета наред, а сега Италия не проявява никакъв интерес. Или отново казвам, не можем да намерим нишата и формулата, по която да се случва износът. Има начин как да се направи, просто някой чиновник, който не работи, трябва да започне да работи. Това е цялата работа.

А има ли отрасълът капацитет да покрие по-големи поръчки? Въпросът е, че сте в тежка ситуация и самите вие, за да оцелявате.

Ами ние в продължение на една година с бившия министър, бившото правителство работихме по една наредба за директни продажби. Успяхме да я направим, дадохме всичко от себе си от бранша. Наредбата е готова, тя е в Брюксел за съгласуване, те я одобриха. За да може българският потребител да си купува от българския производители. И ние направихме кланични пунктове по фермите. Дай боже, тази наредба да се върне от Брюксел и да го направим. Ние сме готови да го направим, за да се избегне в крайна сметка тази спекула. За този Великден не успяхме да го направим, но за другия искам да се случи това нещо. Дано да успеем.