Всички училища и детски градини в столицата се ремонтират
Всички училища и детски градини в столицата се ремонтират / netinfo
Йорданка Фандъкова, заместник-кмет по образованието и културата в столицата в интервю за предаването „Витамин” по Дарик радио. Тя разказа за новостите около изграждането и ремонта на детските градини и училищата в столицата.

В момента тече една наистина засилена подготовка на материалната база за откриване на учебната година. Може би в 100 процента от училищата и детските градини текат някакви ремонти. Основни ремонти бяха заложени в над 130 училища и над 70 детски градини, техният обем се увеличава непрекъснато, тъй като се насочват средства, които остават вследствие на икономии също така към тези ремонти простата причина, че учебната база в София все още е в изключително тежко състояние и това всички родители го виждат. Въпреки това обемът на строително-ремонтите дейности през тази година е с пъти повече от която и да било друга година.

С колко средства разполагате в момента за ремонти? И ще приключат ли до 15 септември, за да започне учебната година нормално?

Тази година в една изключително мащабна и доста авторитетна инвестиционна програма бяха заложни над 30 млн. лева, което е с четири пъти повече от миналогодишния обем на средствата, заложени за основни ремонти и строителство на нови детски градини. По-скоро не са толкова важни тези средства, а какво ще се постигне с тях. През последните 17 – 18 години въобще не са насочвани усилия към адаптиране на материалната база към съвременните условия и това е най-жалкото, защото образованието само на думи е приоритет през всичките тези години. А за да има качествено образование, трябва да има добра материална база.

А тези 30 млн. лева как се разпределят между училищата?

Няколко критерия заложихме. Един от тях е да бъдат равномерно разпределено на територията на София, тоест във всеки район да има сравнително еднакъв брой училища и детски градини, които да се ремонтират с основни ремонти. Вторият критерий бяха дейностите. Имахме доста предписания от различните служби – РИОКОЗ, Пожарна и аварийна безопасност. Първата задача на общината беше осигуряване на здравословни и безопасно условия за обучение и възпитание н децата и в този смисъл всички заявки за конструктивни укрепвания, ремонти на покриви, дворове, опасни сгради, опасни дървета – това бяха първите неща, които заложихме, а след това и енергийната ефективност, за да можем да си помогнем за ефективното разпределение на ресурса, който и без това не е достатъчен.

Ще приключат ли ремонтите до 15 септември и ако има места, където няма да приключат, дали това ще затрудни процеса в учебните заведения?

При всички случаи този мащабен обем, в който се извършва строително-ремонтна дейност в момента, едва ли на 100 процента ще може да завърши до 15 септември – това не е най-важното. Всичките ни усилия са насочени към това да завършат та, където биха могли да попречат за нормалното протичане на учебен процес, тоест в сградите на училищата и детските градини. Имаме всички уверения, че до 15 септември тези дейности ще приключат. Ние правим ежедневни проверки, получаваме ежедневно информация. Пред мен е от петък информацията за това къде имаме вече и приключили ремонти, къде продължават, къде имаме проблеми, като ние сме на разположение и осигуряваме охрана и достъп до училищата и детските градини до късно вечерта, и в събота и неделя се работи.

Има ли сгради, които се нуждаят от спешен ремонт, но парите не са ви достигали и за колко такива сгради в София можем да говорим?

Там, където имаме необходимост от спешни ремонти, сме ги заложили, защото средствата не бяха малко, но до миналата година нямаше изобщо идея колко средства са необходими за привеждане на материалната база в училищата и детските градини в София в нормално състояние, тоест отговарящи на различните норми. Когато направихме един такъв анализ и когато получихме информацията, че са необходими над 40 млн. лева само за изпълнение на предписанията, тогава получихме иронични усмивки от някои наши колеги, включително и от Министерство на образованието и науката. Оказа се, че това е дори скромно желание, защото знаете – ако в една къща не се прави ремонт ежегодно, има неща, които излизат от строя, от релсите. Същото се случва и в огромните сгради на училищата и детските градини. Аз се гордея с факта, че тази сериозна и мащабна инвестиционна програма не е самоцелна. Тя е плод на сериозни анализи и на една перспективна програма по какъв начин базата в София да бъде приведена в нужните изисквания, а след това вече да бъде и осъвременявана.

Колко средства са нужни, за да бъде приведена в по-добър вид тази база?

Много средства. Споменах цифрата 40 млн., от които ние тази година половината заложихме, което е един много сериозен успех. Това говори за това, че на образованието в София се обръща изключително внимание. Общинската отговорност предполага грижа за базата, за съжаление нямаме кой знае какви възможности за въздействие върху качеството на самия учебен процес, но есвен това има проблем с сградите за детските градини.

Обявихте намерението си за строеж на нови детски градини. Започна ли вече строеж и на колко детски градини?

В момента се строят седем детски градини, две вече са готови – престои откриването им всеки момент, една открихме миналата година. Това са предимно сгради на детски градини, които бяха с предписание за затваряне и тъй като обикновено се неглижира този проблем, искам да подчертая, че 18 сгради на детски градини бяха с предписание за затваряне. Това означава, че приблизително 1000 деца щяха да останат на улицата, прибавени към тези, които така или иначе вече чакат. Тоест проблемът беше изключително сериозен и много средства се насочиха към построяването на тези сгради. Освен това започва строителството на нова детска градина в „Красно село” – това е един от най-натоварените райони. Тази градина ще бъде 6-групна. В „Люлин” завърши строителството и предстои откриването на нова детска градина, имам предвид не на мястото на пожароопасна постройка, която беше изградена в сградата на една почти разрушена детска градина в сградата на една почти разрушена детска ясла. Същото предстои да се случи и в „Младост”, всеки момент там започва възстановяването на детска градина в една бивша сграда на детска градина.

Да ви прочета един въпрос от майки, които се обадиха и оставиха този въпрос – той пак е за детските градини. Местата от гадини не стигат, майките протестират срещу това. Строежът на новите детски градини доколко ще облекчи тази драма? И по прогнозни данни колко деца въпреки този строеж все още няма да може да бъдат записани на детска градина?

Много често сме коментирали, включително и с тези майки какви са причините да стигнем до това положение. Причините са няколко. Загубени са много сгради, знаете. За мен основна причина е липсата на всякаква политика до миналата година в тази сфера, защото ние нямахме дори информация колко са реално чакащите деца в София. Техният брой и в момента не е малък – те са около 3500 деца, но много от тях получиха възможност да посещават детски градини поради факта, че само за миналата година бяха открити 1500 места. Това беше възможно с освобождаването на някои помещения и с техния ремонт и преоборудване. Тази година очакваме около 1200 места да бъдат разкрити до края на календарната година. Но основният, бумът на откриване на места ще бъде през следващата година, тъй като тогава вече в инвестиционната програма е заложено строителството на 10 нови детски градини. Всички градини са на общински терени, които са с възможност за строителство на такива градини.

Голяма част от родителите, които се обаждат на нашите ефирни телефони, казват, че недостигът на места не се дължи само на това, че в последните години се раждат повече деца от преди, а от това, че в сградите има настанени частни училища, частни детски градини, офиси на фирми и така нататък. Може ли по някакъв начин общината да помогне, да прекрати тези договори?

Пред мен стои една много сериозна програма за преодоляване на кризата с недостига на места. Тук имам целия списък на градините и на частните училища или фирми, които заемат тези помещения и сроковете за приключване на техните договори. От миналата година нашите усилия са насочени към това да не се продължават повече тези договори и отново казвам пак е въпрос на средства да се ремонтират и оборудват. Имайте предвид, че през септември кметът ще внесе в Столичен общински съвет доклад за увеличаване на щатните бройки за педагогически персонал в детските градини с 100. Това говори именно за увеличаването на местата.

А повече частни детски градини могат ли да решат проблема?

Това според мен е една сериозна помощ за общината и тук в никакъв случай не бива да влизаме в някакъв конфликт. Наистина в общинските сгради няма места, няма пространство за разкриване на такива групи, но тогава, когато частните детски градини намерят своята база и откриват места при всички случаи те обучават част от нашите деца.

Дали ще се повишат таксите за детските градини от есента?

За поредна година не предвиждаме увеличаване на таксите, защото така разбираме социалната дейност на общината. Имайте предвид, че таксата от 40 лева е една от най-ниските в страната и тя е една пета вече от реалните средства, които се отделят за издръжката на децата в детските градини. Проблем е това, пак ще кажа, че на държавно ниво всъщност няма никаква реална политика за насочване на усилията и ефективното използване на средствата в образованието. В противен случай просто нямаше да стигнем до това положение.

Строеж на нови училищни сгради предвиждате и така да завършим този разговор…

Това е хубавата новина. В строеж сме на една училищна сграда в квартал „Стрелбище”. Предвиждаме в нашата дългосрочна програма строителство на нови, за да можем постепенно да осигурим едносменен режим на работа и много важна част е строежът на физкултурните салони и спортните зали. Около 3 млн. лв. са предвидени тази година за ремонт на спортна база, физкултурни салони, дворове, спортни площадки и в момента се строят два нови физкултурни салона.

А в кои училища?

В кв. „Овча купел” са и двете училища – 88-мо и 149-то – това бяха големи училища, които нямаха физкултурни салони.

Вече ще имат условия за спорт.

Да, до година, година и половина се надяваме да приключат залите.

И ново училище, и седем нови детски градини, които ще се построят в София, така малко ще се облекчи проблемът с липсата на места в детските градини.

Но при всички случаи няма да стане с магическа пръчка. Бързам да го кажа, защото хората очакват днес и сега да се случи всичко.

И прекратяване на договорите за всички фирми, които са наели помещения в детски градини.