Вотът на недоверие е заради политическия чадър
Вотът на недоверие е заради политическия чадър / netinfo

Веселин Методиев от ДСБ за внесения от опозицията в парламента четвърти по ред вот на недоверие към кабинета, с основен мотив неговата корумпираност. Интервю на Теодора Симова в „Денят” на Дарик.

За първи път вотът не е за конкретна секторна политика. Защо решихте така?

Ако имаше секторна политика за достойнството на България и за нейния образ, за това върху нея да не се нанасят щети, щяхме да направим такива мотиви за вот към такава секторна политика. Истината е, че за такава политика най-голямата отговорност е върху самия министър-председател.

Защото, когато съвпадат дейности на конкретни сектори, негово е задължението да съгласува позициите, да отстранява нередностите. В крайна сметка да сменя министри или заместник-министри и по този начин да държи ръката си на пулса на ситуацията. Ако ми разрешите да кажа нещо в тази връзка. Г-н Станишев преди няколко дни започна да се оправдава с миналото, да се опитва да прави аналогии и да хвърля обвинения, т.е. да сипе клевети, както правеше Първанов, докато беше водач БСП.

Имате предвид думите му, че не отива точно от ДСБ да идва инициативата за вот на недоверие с мотив корупция, при положение, че управлението на Иван Костов е било по-корумпирано.

А така. И каква е истинската фактология? В нашето управление имаше случаи, когато шефът на управление "Пътища" в сутрешен вестник беше направена публикация, че е злоупотребил със средства. Тези средства бяха сума от порядъка на 20 хиляди евро, мисля. На обяд той беше освободен и този човек успя да измие името си едва преди година в съда, защото всички материали отидоха в съда и прочие. Документи, които са излизали в медиите и са били свързани с министри или заместник-министри са били давани на прокуратурата.

Какво прави г-н Станишев? Г-н Станишев излиза пред всички и заявява, че конфликт на интереси не било много ясно дали има, че то било май че повече морален въпрос. Същото, което прави Гагаузов, същото, което прави Нихат Кабил. Тези хора непрекъснато слагат политически чадър върху своите администратори, докато не се видят принудени под огромен, главно външен, натиск все пак да вземат някакви мерки. ОЛАФ, агенцията на Европейската комисия, която се занимава с проверка на злоупотреба със средства при САПАРД констатира нарушения за милиони, а шефът на фонд "Земеделие" беше защитаван от министъра в продължение на месеци. Сега има санкция за спиране на средствата за транспорта, за инфраструктурата, а шефът на "Републиканска пътна мрежа" беше обявен за един много добър чиновник и това с конфликта на интереси не било много ясно, защото било морален въпрос. Ето я разликата, когато се опитва някой да прави аналогии. Днес има политически чадър върху тези чиновници от страна на министър-председателя и министри, затова трябва да има вот на недоверие.

Убеден ли сте, че точно избрахте момента за този вот? Не помагате ли с него за консолидацията на управляващите?

Ако за управляващите консолидацията е формулата 8:5:3, те си се консолидират на тази база и си създават помежду си някакви дейности, с които те извършват точно корупционни практики. Всички трудности на тази коалиция се състоят в преразпределението на властови ресурси. А в Хисаря стана ясно, че Доган държи спокойно не само мандата на това управление, но и фактическото му командване, защото той преразпределя вече всички въпроси вътре в коалицията. Сакскобургготски пази своите имоти и естествено в тази позиция той не може да свърши абсолютно никаква работа, а Станишев е заложник на Доган. Така че те са единни от тази гледна точка и това единство не може да бъде разпаднато, защото това е техният интерес, в крайна сметка тяхната корумпираност.

Да поговорим за това на каква подкрепа разчитате, защото простата аритметика показва, че този вот няма да мине. Или и вие ли като колегите ви от БНД смятате, че ще има депутати от мнозинството, които ще ви подкрепят при гласуването и единствено в НДСВ ли смятате, че ще се намерят такива?

Доста упорито се говори за тези неща, че и други колеги, освен тези от опозицията, ще гласуват против. Има хора, които, предполагам, че с факта на своето отсъствие също ще демонстрират отношенията си към властта.

От жълтите редици ли ги визирате или и от червените?

Не, никого не визирам конкретно. Просто си мисля, че в тези дни част от колегите, които са народни представители в мнозинството и които практически споделят тези въпроси, може би да вземат решение за себе си и да направят такива стъпки. Не мога да предполагам, че това ще бъде максимумът, за да предизвика падането на правителството.

Ще призовете ли симпатизантите ви да се включат в общонационалния митинг, който планират от ГЕРБ и "Атака" в деня на вота? Смятате ли, че ще се съберат достатъчно хора?

Това, което колегите от ГЕРБ и "Атака" говореха, т.е. Лъчезар Иванов, Волен Сидеров, Павел Шопов, е не да се организира от тях митинг. Те имат идеята да се призоват всички хора, които са срещу корупцията на това правителство да дойдат на площада.

Смятате ли, че вашите симпатизанти ще откликнат на този апел?

Аз мисля, че много хора биха отишли, когато разберат, че някой не дърпа чергата към себе си от партиите, които в момента са в опозиция, защото този филм е гледан и никой не иска да го гледа отново.