Васил Маринов: Целта ни е да овладеем кризата и да може да я контролираме
Васил Маринов: Целта ни е да овладеем кризата и да може да я контролираме / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в „Седмицата” на Дарик:

Имало е въоръжен обир снощи в София. Може ли да прибавите нещо ново към оскъдната информация до момента?

За съжаление нямаме нови данни.

Фармацевтична фирма, дистрибутор на лекарства, „Либра”...

Колегите работят по случая. Единствено сутринта дежурният ми докладва, че са намерили едни 40 000 лв., които са ги били първоначално помислили, че са също ограбени. Всъщност по-малко от 40 000 са... около 50 000 е размерът на грабежа.

Петдесет са взели, 40 са намерени. Мислели са, че са 90...

Да. Че са взети, да, да, но са намерени в някакъв шкаф.

Петдесет.

Но колегите работят и се надявам в скоро време да заловим извършителите.

Темата всъщност е имигрантите. Кое заглавие от седмицата е вярно - бежанският поток намалявал, това е от „Тема”, или „Броят на бежанците надхвърли 11 000 души” - в „Труд”, „Броят на бежанците падна рязко” в „24 часа”.

Всъщност и трите заглавия са верни, само че под различен аспект, и ако позволите мога да обясня. За този месец, днес е последният ден, всъщност новината от вчера е, че вчера влязоха само шест човека през българо-турската граница, което наистина е добро постижение, имахме вече регистрирани и нула лица, които влизат...

Това пак през тази седмица.

... пак през тази седмица, така че от тази гледна точка броят на лицата, минаващи през граница, през българо-турска граница, намалява. За този месец с вчерашните 6 лица, са
1605 лица.

Влезли.

Влезли нелегално през българо-турската граница, зелената.

За 30 дни това означава по около 50-ина души са влизали средно всеки ден.

Да. Но аз ви предлагам да ги съпоставим с предишните месеци. За месец октомври са 3626, т.е. ...

Повече от два пъти.

... повече от два пъти, и за месец септември са 2332, т.е. ние вече от два месеца за първи път имаме намаление. Сравнително повече са от август, когато бяха 1018.

Вие с какво си го обяснявате - с мерките, които предприемате, с разпространение на информация, че в България не е този рай, който е вероятно бил описван от каналджиите, които са довели тези хора или техни приятели, или със зимата? Вече е трудно в тия преспи да притичаш през границата.

Вижте, тя зимата всъщност дойде преди няколко дни, а тенденцията за намаляване беше веднага, след като предприехме мерките, беше приет правителственият план от 6 ноември със 7 цели, 33 инициативи, със 129 конкретни мерки, които бяха насочени именно към ограничаване на лицата, които влизат на наша територия през турско-българската граница. Веднага, след като този план беше приет от Министерския съвет имаше намаление видимо. При положение, че влизаха на ден по 200 човека в пиковите моменти, имаше спадане до 16, 20, 30, което, разбирате ли, под 30 го приемаме за нормално. Всъщност един от индикативните показатели за успеха на този план е да успеем да снижим лицата, влизащи на наша територия през зелена граница, т.нар. зелена граница, под 1000 човека. На месец, на месец, т.е. това е средно някъде около 30 човека на ден. Тогава може да кажем, че донякъде сме овладели ситуацията. Другият индикативен показател това е да увеличим рязко способността на Държавната агенция за бежанци да дава разрешение по молбите за статут, тук включвам и отказите, разбира се, защото те са неминуеми.

Колко са в момента, каква е целта?

В момента... за този месец са някъде около 450 решения, решения. 19 отказа има, другите са с различен статут.

... закрила.

Те са хуманитарен статут и бежанци. Целта ни е да стигнем до едно число от 150 решения на ден и тогава... Това беше съпоставено...

Това би означавало почти 5000...

Именно това ни е целта.

... решения на месец.

Това ни е целта.

Десет пъти да увеличите.

Да, да увеличим, за да можем... Значи, в момента към Държавна агенция за бежанци работят девет интервюисти, които се занимават с тази дейност, тече конкурс за назначаване на още 26, т.е. те ще станат 35. Искаме рязко да увеличим този капацитет.

Вие след два месеца ще ги приключите тогава тези, които са на българска територия.

Нали това ни е целта - да овладеем кризата и да може да я контролираме.

Или целта ви е да се готвите за много по-голяма вълна?

Надяваме се с мерките, комплексните, които ги приехме, да ограничим тази вълна. Аз затова ви казах, че планът е конкретен, той е със срок на действие до 30 март, до края на март, и тогава вече трябва по тези показатели да отчетем и всъщност третият индикативен показател за успех - това е броят на лицата, които извеждаме от страната. Които са получили отказ, нямат основание да бъдат на наша територия, да бъдат... До
момента са, на месеца, около 80-100, целта ни е да стигнем около 200 човека на месец.

Включително ноември са били стотина човека, искате да удвоите...

Ноември са малко повече, защото, ако забелязахте, миналата седмица имаше една съвместна операция с гръцките ни колеги, успяхме 46 иракчани съвместно с Гърция да върнем и те също добавиха към, мисля, десетина човека към тях.

Колко имигранти има в момента в България? Говорим за не дълготрайно пребиваващи в България имигранти, а такива, които търсят статут на бежанец или...

Значи, от началото на годината до момента при нарушение на държавната граница са задържани 11 189 лица. От тях изведени от страната, в арестите на гранична полиция или в затвори, тъй като за част от тях им се повдига обвинение за незаконно преминаване на границата...

А защо само на част?

Защото другите подават молба за получаване на закрила на наша територия.

Ама има и такива, дето не се сещат да отърват затвора с молба...

Има такива, да.

Това е, защото нямат адвокати или...

Не, вижте, тук има и друга причина - тези лица, които заявят, че искат да получат закрила на наша територия, в рамките на 24 часа съгласно регламента „Дъблин” ние ги регистрираме по „Евродак” с пръстови отпечатъци, което означава, че те не могат да продължат за Западна Европа, а болшинството, бих казал над 90%, от лицата, които влизат на наша територия, искат да продължат за Западна Европа. Когато ги регистрираме тук и те примерно успеят да продължат за Франция и Германия, там ги заловят, правят си проверка в „Евродак”, казват първата...

И ги връщат в България.

Да, и ги връщат в България.

А, и те не искат да бъдат регистрирани в България и са готови и в затвора да лежат за незаконно...

Да, защото...

Какво е наказанието?

Ами, няколко месеца мисля, не мога да ви кажа, да не ви подведа, не искам.

Предпочитат да си излежат една сравнително кратка присъда, но само и само да не са им пръстовите отпечатъци в общоевропейската...

Да, да. Точно така.

... система, за да могат пак да се пробват. А като им свърши присъдата, къде ги праща България тези хора?

След това трябва... Зависи какви са по националност. Общо взето, стремежът е да ги изведем от страната по...

В собствените им държави, от където са дошли.

В собствените държави... Да. Основните ни проблеми към момента са с Алжир и с
Афганистан.

Защо, какви проблеми?

Ами, имаме към 480 лица от Алжир, които чакат да бъдат... Те са настанени вече в домовете на дирекция „Миграция” и чакат да бъдат върнати в Алжир. От тях 130 са дали доброволно съгласие да бъдат върнати, но ние нямаме директен полет с Алжир. Алжирските власти не приемат с чартърен полет да бъдат връщани техни сънародници.

Защо?

Ами, защото това по някакъв начин ще ги постави като страна, която прокужда техните...

Вреди на имиджа на Алжир.

... и на имиджа на Алжир, да, и затова водим разговори да намерим начин чрез наши партньори от Европейския съюз да може да ги изкарваме.

То какво значи партньори - да ги пратим, полет за Алжир има през Париж например...

Да, точно...

... с французите да се съгласят да ги прекачат от самолет на самолет в Париж. . .

Да качим няколко човека, част... Но сам разбирате, че ние не може да пратим огромно количество от тях. Обикновено при едно лице, които се връща към родината си, то е придружено от двама наши служители и разходите са много големи, затова ни се предоставят средства по европейския фонд за връщане - когато е доброволно връщането. Когато няма съгласие от лицата, ние си го финансираме от нашия бюджет.

Казахте, че от над 400 130 са съгласни...

Да.

А тези, дето не са съгласни?

Тях също ще ги върнем, но вече няма да ползваме средствата от европейски фонд за връщане, а ще финансираме от нашия бюджет, тъй като те нямат основание, категорично.

Афганистан е същата...

Дори там е може би малко по-голям проблем, въпреки че бройката е по-малка, но там няма желаещи доброволно да се върнат. И да ви кажа, така като следя тенденцията, последните може би месец - месец и половина има сравнително малко намаление на лицата, които влизат от Сирия за сметка на Афганистан. Примерно, ако сирийските граждани бяха около 60-61%, към днешна дата те са 67,5%, т.е. намаление, а тази разлика се увеличава към Афганистан, отива към гражданите на Афганистан. Имах...

А Афганистан в цяла Европа е третирана като страна, която няма основание гражданите й да претендират за хуманитарен статут за бежанец, така ли?

Точно така, да.

Независимо... Те не изтъкват ли аргументите с Ал Кайда, с терористи, с райони, които са много нестабилни...

Не, нямат, нямат основание да им бъде дадено. Аз имах среща с афганистанския посланик да го помоля за съдействие да издаде пасавани, за да можем да ги върнем. Всъщност проблемът ни с Афганистан е това, че афганистанското посолство, правителство, отказва да дава пасавани на техните граждани. Обикновено те идват без документи за самоличност.

А с какъв аргумент отказва?

Това е политика на държавата. Тъй като са бедна държава, когато международната общност им помогне да вдигнат техния статус, тогава ще почнат да си приемат обратно техните граждани.

Аха, това е форма за натиск върху...

Да, един вид.

... по-богатите държави да получават международна помощ на собствената им. . .

Но сме коментирали с колегите от Министерството на външните работи. Те имаха също поредица от срещи с афганистанския посланик и се надяваме да намерим някакво решение тези лица да ги изведем от територията на нашата страна.

Така. 11 000, малко над 11 000 са влезли в България до момента през... т.е. това е за целият период... и с години назад...

Не, не, това е от 1 януари до момента.

Януари до... така.

Да, до днес.

А наследени от минали години колко имаме?

Вижте, те като цяло тези, които са от миналите години, трябва в рамките на 6 месеца да получат статут. Така че...

Това вече изяснихме...

Да, то би трябвало да мине.

Така. Колко са от тези 11 000 легални, колко нелегални в момента като статут?

В момента в центровете на Държавната агенция за бежанци и на външни адреси, и дирекция "Миграция" общо са настанени 10 053 лица. Т.е. тези, които...

1000 се губят.

Не, тези 1000, аз ви казах...

Нали казахте, че са над 11.

Аз ви казах тези 1176 те са изведени вече от страната в затворите и в арестите на Гранична полиция. От тези 10 053 лица има 1192, които са в домовете на дирекция „Миграция”, те предстои да бъдат изведени също от страната. Т.е. лица, които за момента са в процедура за предоставяне на статут, са 8861 лица. В момента те са подали заявления към Държавна агенция за бежанци и очакват да получат решение по техните молби.

Колко отделно са със статут?

Със статут мога да ви кажа цифрите, които са дадени за последните три месеца. За месец септември има връчен бежански статут на 7 лица и хуманитарен статут на 324 лица. Включително от тези общо 331 лица 261 са сирийски граждани. За месец октомври бежански статут имат 6 лица, хуманитарен статут - 285 лица. И за месец ноември, до момента, има бежански статут на 46 лица и хуманитарен статут на 366 лица, и 18 отказа са получени.

Т.е. общо почти 700-800 за последните три месеца.

Там някъде, да. Да, да.

Тук е мястото да обясните разликата впрочем между бежанския статут и хуманитарния статут.

Различни са. Хуманитарният статут е т.нар. субсидиарен статут, който въз основа на директивите на ЕС е предвиден. Всяка една страна предвижда някакъв такъв помощен статут. Той се връчва, той е, ако може да се степенува, с по-ниска степен от бежанския статут, дава по-малко права от бежанския статут. Бежанският статут, лицата, които получават бежански статут, те се ползват почти като с правата на...

Граждани.

... постоянно пребиваващи граждани на наша територия. Могат да пътуват навсякъде в Европа, не са им необходими визи.

А с хуманитарният не могат, така ли?

Те трябва да получат виза за другите страни. Т.е. тези, които имат бежански статут, могат да пътуват както български граждани.

Как решава България на кой какъв статут да даде?

В зависимост от това на какво основание това лице иска. Т.е., ако бяга...

Бежанците те са все сирийци, бягат от войната.

Да, де, обаче някой казва, че има реална заплаха за неговия живот, за здраве, защото принадлежи към определена политическа партия или към определена религиозна общност, докато други казват, че просто бягат от обстановката в Сирия.

Че ги е страх от бомбите.

Да. Точно така.

И тези, които просто бягат, получават хуманитарен...

Да.

... а тези, които изтъкват политически причини...

Конкретни, да, да...

... получават бежански статут. Колко впрочем са от Сирия от тези, които са в България в момента...

В домовете на Агенция за бежанци, мисля, че към 80% са сирийските граждани, 78%. Т.е. 3342 лица са, които са настанени в домовете. Тъй като има и лица, които са настанени на външни адреси, т.нар. външни адреси. Тези лица, които притежават средства за собствена издръжка и изявят желание, могат да бъдат изведени на външни адреси, докато трае процедурата.

Външен адрес ли е например да отиде в хостел?

Да.

А какво се влага в незаконен хостел, което се въртя като понятие през...

Това е по-скоро начинът на регистрация на тези лица - дали се плащат данъци към общината, дали се регистрират съответните лица, че пребивават на този адрес, но това не е проблем на МВР.

Защото четох, че били дадени три дни срок да се представят документи за статута на хостелите и след такива предупредителни протоколи щели да бъдат затваряни.

Предполагам, че общината си има изисквания както се сертифицират хотелите, така да се сертифицират и хостелите, за да отговарят напълно...

А може би се водят... иначе да си обикновени, дадени под наем?

Може, може би трябва да плащат данъци. Сега не знам собствениците на тези хостели какви са им мотивите.

Към хиляда души всъщност казвате са на такива адреси?

Не, към 4000.

А, към 4000.

4595 лица са на външни адреси.

А знаете ли ги на какви адреси? Имате ли някой, дето не го знаете къде е? Тук е...

Предполагам, но това не е работа на МВР. Това е всъщност ангажимент на Държавната агенция за бежанци, тъй като тези лица, когато подадат молба за получаване на статут, Държавната агенция за бежанци трябва да ги настани в регистрационно-приемателните центрове или евентуално, ако тези лица имат достатъчно средства, да се регистрират при тях. Сега, в момента между другото текат разговори с колегите от Държавната агенция за бежанците да намерим някаква форма, по която да може да ги контролираме тези лица. Въпреки, че вече започнахме да работим в тази насока...

Каква може да е тая форма?

Да ни дават адресите, които... да проверяваме дали реално на тези адреси...

Агенцията да ви дава адресите...

Агенцията, да, да видим дали реално там съществуват, тези лица дали са там, или са някъде другаде. За месец ноември сме проверили 399 хостела на територията на София, това е с оглед все пак да гарантираме сигурността на гражданите, да знаем, че няма лица без документи, да знаем, че наистина нещата са под контрол.

Границата. Докъде е стената?

Границата... Искам първо да кажа, че това техническо съоръжение, което ще изградим, то в никакъв случай не е насочено за отблъскване на бежанци, както ни критикуват неправителствените организации. Единствената цел на това техническо съоръжение е да гарантираме 100% охрана на нашата граница. Т.е. всички лица, които влизат на наша територия, ние сме ги заловили, знаем ги какви са, те не са вкарали на наша територия огнестрелно оръжие, общоопасни средства, т.е. лица, които могат да причинят някакви проблеми на нашата страна. Преминаването през зелена граница е престъпление по Наказателния кодекс, така че тези лица, които търсят закрила, няма да върнем никой от тях, но нека да се явят на съответните места.

На граничните пунктове.

Да. И тъй като Турция...

Те защо не го правят?

Не го правят, защото предполагам част от тях нямат документи. Документите им се събират от каналджиите.

Ама, дори и да няма документ, нали, като дойде и каже - да, нямам документ, падна бомба в къщи, аз бягам...

Вижте, Турция е трета сигурна държава. На практика той, ако иска закрила, той идва от сигурната страна, няма защо да идва при нас. И на практика ние нямаме основание да отворим границата и да пускаме масови потоци от лица, търсещи закрила да влизат през зелена граница на наша територия, защото Турция е сигурна страна. Там не се водят военни действия. Ако примерно там има проблеми, много ясно, че ще ги приемем тези лица и ще им предоставим закрила. Но Турция като е сигурна страна, затова те трябва да си влязат по установения ред. И всъщност това техническо съоръжение, което го изграждаме, единствената му цел е само да подобрим охраната, защото то е на 33 км на един участък, откъдето влизат 85% от незаконните имигранти.

Защо там предпочитат?

Оттам ги прекарват каналджиите, ще ви обясня. Теренът е хълмист, ние нямаме видимост на турска територия. Всъщност на практика от турска страна има добре изградена инфраструктура от пътища и турските каналджии могат да ги подвозват с автомобили до самата гранична бразда.

Без вие да виждате?

Без ние да виждаме. Ние ги виждаме вече на практика, когато са на наша територия. А когато са на наша територия, ние не можем да ги върнем. Нормално, когато забележим на другите участъци, забележим, че лица се придвижват към нашата граница, имаме камери, с които можем да виждаме на дълбочина на 3, 4, 5 км, сигнализираме турските власти и всеки ден има задържани от турските власти лица, които искат да минат границата по наш сигнал. Те ги задържат и ги връщат. Когато примерно турските власти по някаква причина не реагират, ние ги блокираме на границата и не им позволяваме да влязат на наша територия.

Той стои на браздата и нашите стоят с пушките насреща и казват: не влизаш. И той се обръща и си се връща?

Да, да. Точно така. Всеки ден блокираме и по този начин. Но на този участък, където стана въпрос, 33 км, там нямаме видимост. Там вече ги виждаме, когато те са стъпили на наша територия.

И вече край, не можеш да ги върнеш.

И вече оттук нататък не можем да ги върнем, да.

Това означава, че... тъй като преди няколко седмици тук беше Иван Костов, той зададе въпроса за каква добре работеща шенгенска система в България говорим, какво е това видеонаблюдение, което толкова хвалим, когато се оказва, че безпрепятствено се влиза в България. Всъщност се оказва, че проблемът... видеонаблюдението ви в другата част работи.

Работи, разбира се. Ние, първо, не сме го завършили на 100%, ние го доизграждаме, сега сме в започване на втория етап. Така че, докато се обхване цялата 274-километрова граница, ще ни трябва още време. То е финансирано с европейски средства. Но 99% мога да гарантирам, че ние залавяме лицата, които минават през граница. Откъде идва тази увереност и този процент? Като ще кажете и вие - тези, които са минали и не сте ги хванали, да...
Като не сте ги хванали, откъде ще знаете, че не сте ги хванали.

Процентът идва от заловените на изход. Т.е., ако на изход за Сърбия, за Македония, за Гърция или Румъния ние заловим лице, което вече не е регистрирано при нас, ние намаляваме... Значи, почваме от 100%, тези, които ги заловим на изход, намаляваме процента. Тези, които ни ги върнат примерно от Унгария, минали са успешно през границата до Унгария и те кажат, че са влезли през България, а те може и да не са влезли през България, може да са влезли през Гърция, пак намаляваме този процент. И получаваме около...

Един на сто не хващате само, така ли?

Да, приблизително.

Докъде са разговорите за споразумение с Турция?

Разговорите се водят от Министерството на външните работи. Ние по принцип...

Това трябва да е част от общоевропейско споразумение, което изглежда безнадеждно предвид всички въпроси, с които е обрасъл този разговор между Анкара и София.

Имате предвид за реадмисии.

Да.

Тези разговори... компетентни са Министерство на външните работи, но ние имаме договор с турската страна да се изгради един тристранен център в Свиленград с участие на Гърция, Турция и България. Там ще има в реално време 24 часа служители на съответните власти трансгранична полиция. В Турция в момента са в процес на изграждане на, така, гранична полиция, по принцип тяхната армия охранява границата, ще има участие и на гръцките колеги и това до голяма степен ще ни помогне, обръщайки се за съдействие, когато видим, че лица се насочват към границата, те да реагират в реално време. Също така сме в процес на изграждане, договаряме се с Турция, съвместни българо-турски екипи, пак по същата причина, за да може да се увеличи охраната на границата.

Колко са опасните за националната сигурност и с какво - „168 часа” тази седмица: „Ислямистки фондове наливат 50 млн. евро, за да подпомогнат спящи клетки у нас”. „Телеграф”: „Ал Кайда набира доброволци у нас”. За какъв мащаб, защото 50 млн. евро изглежда много мащабна операция.

Има разработена методика съвместно между Държавната агенция „Национална сигурност”, Националната разузнавателна служба и служба „Военна информация”. Има техни служители, които работят с всичките лица, които минават нашата граница. Така че аз имам увереността, че успяваме да локализираме, да идентифицираме тези, които биха представлявали заплаха за националната сигурност.

Няма такива огромни мащаби, проблем...

Аз нямам такава информация, не мога да потвърдя.

Какви законодателни промени са нужни. Какво предлага МВР? От това, което четох, предлагате повторно кандидатстване след веднъж получен отказ да бъде забранено...

Точно така.

Така че и там четох за адвокатски номера. Той идва, казва „аз съм Хасан”. После идва и казва „о, не сте разбрали, вие сте ми разгледали молбата като Хасан, аз съм всъщност Ахмед. Грешно сте ме написали. Хайде, почвайте сега като Ахмед да ми разглеждате молбата”.

Основното, което предложихме, и то вече е в ход, даже бяха приети промените в Закона за убежищата и бежанци от Министерския съвет и предстои да влязат в Народното събрание, това е транспонирането на директива 33 от 26 юни от тази година. Съгласно тази директива се увеличава броят на случаите, при които лица, търсещи закрила, могат да бъдат настанени в затворен тип центрове. Анализът, общо взето, показва, че ние не сме крайната цел на тези лица. Те не искат да остават в България. Който иска, е добре дошъл, ние ще го посрещнем...

Ще създадем нужните условия...

Ще създадем условия... разбира се, да отговаря на необходимите условия. Но тези, които искат да продължат към Западна Европа, просто трябва да знаят, че си дават парите на вятъра на каналджиите. И всъщност, влизайки на нашата територия, заявявайки, че те искат статут, те използват това време, първо, да не им се търси отговорност, че са минали нелегално границата и, второ, използват това време, за да продължат пак нелегално за Западна Европа Но, там ще ни ги върнат така или иначе. Когато транспонираме тази директива, това ще ни даде възможност голяма част от центровете да бъдат от затворен тип. Т.е. тези лица няма да могат да се движат. Те няма да могат да реализират тези си цели. По този начин няма да компрометират и страната ни. Регистрирани са в България, продължават за Западна Европа. Ние сме длъжни тази директива да я приведем в нашето законодателство до 2015 г., но, може да използваме и по-рано да го направим. В случаите... първо, наистина искам да подчертая, че съгласно Женевската конвенция, която спазваме и сме членове, никой няма бъде затворен в такъв център само на основание за това, че иска статут за бежанец. Там ще бъдат настанени лицата, за които нямаме данни за тяхната самоличност, около 80% са без документи за самоличност, когато имаме съмнение за страната на произход, когато имаме съмнение за обстоятелствата, въз основа на които те искат закрила. Така че те са изброени и всички тези обстоятелства в директива 33. За съжаление част от неправителствените организации ни критикуват за това, че въвеждаме тази директива в нашето законодателство, но ние сме задължени да го направим. Така или иначе тя е общозадължителна за всички страни, които...

Планирали сте да се издават български документи за самоличност, като удостоверение за напускане на страната за тези, които нямат документи. Поне така прочетох, че готвите в някаква наредба промяна.

Имате предвид за извеждане...

Извън страната.

Няма как да го направим това нещо. Това трябва да бъде самата... за да го върнем в страната на произход, трябва си има документ, пасаван, от техните власти.

Тогава става нерешим въпросът с афганистанците, за което разказвахте.

Трудно решим, но предприети са дипломатически демарши с афганистанско посолство. Надяваме се да намерим решение.

Доклад на ООН от вчера, мисля, в който се говори, че цяло поколение травмирани деца, останали изолирани от обществото и без образование, ще представляват децата от Сирия, децата на бежанците. Колко са такива в България?

Не мога да ви кажа конкретна цифра към момента. Просто нямам статистиката, не съобразих да я взема, но близо една трета от сирийските граждани, които са влезли на наша територия, са деца.

Почти 2000 значи.

Да. Ами днес от тези...

Та учи ли някой някъде?

Ами, първо, трябва да научат български език. Затова...

А има ли кой да ги учи на български. Четох, че немалка част от тях всъщност не знаят дори арабски, защото идват от кюрдските райони, и трябва България да им предложи учител, който да знае кюрдски.

С въпросите за адаптацията, първоначална, и впоследствие за интеграцията на тези лица се занимава Държавната агенция за бежанци и към центровете на Държавната агенция за бежанци има сформирани такива курсове за изучаване на български език.

Натам ще прехвърлите всички въпроси, свързани с медицинското обслужване, отоплението, изхранването.

Ами на практика задачите на Министерството на вътрешните работи се свеждат до охраната на границата, до охраната на обществения ред.

А как оценявате сигурността в местата за настаняване? Там няма често престъпление, или ако не често, тежки престъпления.

Нямаме сериозни проблеми в самите места. За последните три месеца на територията на София са извършени 67 престъпления, извършени от чужденци, но те... искам да подчертая, че тези 67 престъпления, не всички са извършени от лица, които търсят закрила. Това просто са от чужди граждани.

То и дипломат може да бутне някого с колата...

Разбира се, разбира се.

... и това ще се води в тази статистика. А сравнено с миналата година например? Има ли ръст на престъпленията от чужденци в България?

Незначителен. На фона на общия ръст, някъде около 10%, това е незначително увеличение.

Реална заплаха ли е ксенофобията?

За мен е реална заплаха за страната ни. Но, вижте, ние не сме изолирани от процесите, които текат в цяла Европа. На практика виждате, че такива настроения има в цяла Европа, даже в част от държавите от западноевропейските държави, ксенофобията дори е насочена и към нас.

Действат ли в момента така наречените граждански патрули?

Всичките лица, които са участвали или участват в тези граждански патрули, са подписали протокол по член 56 от Закона за МВР, в което са предупредени, че нямат право да извършват проверка на документи, нямат право да нарушават спокойствието на гражданите.

Правят ли го обаче? Понеже ги предупредихте към началото на седмицата...

До момента нямаме... Вижте, ние не можем да...

Някой нарушил ли си е протокола?

Вижте, ние не можем да им забраним да се разхождат...

Да се разхождат.


... по улиците, да.

Включително с трикольор на ръкава.

Абсолютно, да, точно така. Не можем да им забраним да се обадят по телефона на полицията. Напротив, бихме даже ги стимулирали всички, които видят, че се извършва престъпление, да се обаждат.

Колко души са това? А колко души предупредихте?

Нямам точна информация за съжаление. Просто не съм...

Стотици ли са... От дебата в обществото останах с впечатление, че това са стотици хора, хиляди хора.

Не, не, десетина - двадесет човека, не повече.

Само в София или и в други градове.

Само в София.

Другаде патрули не се правят, включително в райони, в които има бежанци.

Не, не.

В Харманли няма патрул.

Няма. Но в Харманли, вижте, типът на центъра е по-скоро затворен. Там не ги пускаме да излизат.

Трябва ли да се регламентира според вас въпросът за такъв тип граждански доброволци?

По принцип за доброволни сътрудници, да, и ние сме предвидили в новия закон за МВР такава регламентация. За населени места, където няма районно управление, където няма полицейски участък, където няма служител на МВР, да разчитаме на доброволни сътрудници, които да могат да ни уведомяват, ако има някъде извършено престъпление. Тези доброволни сътрудници няма да имат никакви полицейски правомощия, те просто ще подпомагат работата на полицията. Но не в тази насока, в която виждаме в уродлив вид да се спират хора, да им се взимат документите и т.н.

Добре, трябва да свършваме. Изглежда, че контролирате нещата. От целия разговор след един период на усещане за хаос дори, сега вие самите в МВР имате ли усещането, че вече е под контрол процесът с посрещането на емигрантите в България.

Да. Наистина такъв е нашият стремеж. Категорично ще мога да ви кажа, че контролираме и управляваме процесите, ако постигнем тези три показателя, които стана дума в началото на разговора ни. Ако ги сведем под 1000 човека на месец да влизат. Ако даваме разрешение около 150 на ден и изкарваме от страната ни 200 човека на месец.