Трайков: Димитър Ангелов не реагираше прецизно като шеф на АЕЦ „Козлодуй
Трайков: Димитър Ангелов не реагираше прецизно като шеф на АЕЦ „Козлодуй / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Трайков: Димитър Ангелов не реагираше прецизно като шеф на АЕЦ „Козлодуй"
34412
Трайков: Димитър Ангелов не реагираше прецизно като шеф на АЕЦ „Козлодуй"
  • Трайков: Димитър Ангелов не реагираше прецизно като шеф на АЕЦ „Козлодуй"

Реакциите на Димитър Ангелов като директор на АЕЦ „Козлодуй" понякога не бяха съвсем прецизни. Това заяви в интервю в „Денят" на Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Днес стана ясно, че атомната електроцентрала у нас има нов ръководител инж. Костадин Димитров. Причина за смяната на ръководството на АЕЦ „Козлодуй" стана възрастта на Димитър Ангелов, която е две години след пенсионната.

За пореден път Трайков заяви, че проектът „Южен поток" е важен за България до края на следващата седмица предстои подписването на два много важни документа около българо-руското съвместно дружество по проекта - уставът на съвместната компания и споразумението около акционерите.

Енергийният министър Трайчо Трайков - събеседник в „Денят" на Дарик.

Наистина ли проблемите при ремонта на шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй" не повлияха за отстраняването на Димитър Ангелов от директорското място, а единствено неговата пенсионна възраст?

Искам да кажа, че за плановия ремонт, в плановия ремонт проблеми нямаше. Ние не само спазихме най-оптимистичния срок за пускането на шести блок, но дори и ремонтът беше приключен с един ден по-рано, така че от гледна точка на осъществяването на самия ремонт и на допълнителните мероприятия, които бяха необходими заради дефектиралите приводи, бяха извършени перфектно от техническа гледна точка. Г-н Ангелов не наближава пенсионна възраст, а е в пенсионна възраст от две години.

И това е причина за неговото отстраняване?

Това, което очаквам от ръководството на електроцентралата, е да се справят с две много сериозни предизвикателства. Едното е техническото. То е свързано с оперативната работа на централата, както и с много сериозния проект и комплексен, свързан с удължаването на ресурса на двата блока, с удължаването с по 20 или с по 30 години на живота на двата блока. Това е първата група задачи. Втората е свързана с финансовото и икономическо управление на централата. Това е все пак едно предприятие с 800 млн. годишен оборот и там управлението на финансовите ресурси е не по-малко важно от техническото. За тази цел има нужда от енергични и мотивирани хора. Новият изпълнителен директор Костадин Димитров е именно такъв финансист, а новият член на съвета на директорите е именно такъв способен инженер. В последно време г-н Ангелов беше уморен, понякога реакциите му не бяха съвсем прецизни, но аз като цяло съм доволен от работата му и мисля, че това е подходящ момент за него да се оттегли, момент, в който все пак едно такова важно мероприятие като сегашния ремонт е успешно приключено.

Всъщност голяма част от експертите в областта на ядрената енергетика коментираха, че е странно финансист да оглави атомната електроцентрала у нас.

Току-що ви дадох отговор на този въпрос.

Спомням си, че когато коментирахме информацията около получаването на доставките на новото оборудване по спешност за шести енергоблок, беше намесено името и на премиера Владимир Путин, премиера на Русия. След като се налага неговата намеса за нещо толкова дребно и нещо толкова рутинно като доставка на дефектно оборудване, как според вас ще успеем да го убедим да намали цената на природния газ за България?

Не мисля, че чак намесата на премиера Путин е била необходима в този случай, но беше необходима намесата на шефа на „Росатом" Сергей Кириенко, с когото аз разговарях веднага след като проблемът беше ясен, и то не беше свързан толкова с това да има каквото и да е решение, а да се спестят дни и часове, защото за нас всеки час и ден на работа в централата е свързан с пропуснати ползи. Така че при всички положения тук работата щеше да бъде свършена, но мобилизирайки всички ресурси и по този начин, търсейки съдействие на по-високо ниво, ние ограничихме до максимум пропуснатите ползи, които наистина в случая са незначителни.

А как предвиждате да протекат преговорите за цената на природния газ по време на визитата на г-н Путин на 13 ноември у нас?

Преговорите за цената на газа се водят между „Булгаргаз" и експерти, които участват в групата по преговорите, и „Газпром". Премиерът Путин, разбира се, всички знаят с какво влияние и място е в руския живот, а и взаимоотношенията ни с Русия, така че при всички положения, ако той приеме и разбере нашата гледна точка, ще бъдат по-лесни за договаряне нещата и на корпоративно ниво.

Казусът или по-скоро проектът „Южен поток" ще улесни ли преговорите? Очаква се през ноември да бъде създадено българо-руското дружество по проекта „Южен поток", нали?

„Южен поток" е проект, от чието успешно реализиране ние сме изключително заинтересовани, и фактът, че сега се появява възможност да изпреварим ключовите събития по пътната карта с няколко месеца, според мен е изцяло положителен. В последните седмици бяха изключително форсирани разговорите, беше направен много сериозен прогрес по ключови въпроси от преговорите и към днешна дата имам всички основания да очаквам, че до края на следващата седмица ще бъдат подписани двата основни документа - уставът на съвместната компания и споразумението между акционерите.

А ще има ли напредък и по проекта АЕЦ „Белене"? Вие преди дни казахте, че няма мистериозен инвеститор, но всички очакваме разбулване на цялостната мистерия около бъдещето на проекта.

Там е ясно какво правим. И когато дойде инвеститор, един или повече инвеститори, които са убедени в качеството на проекта и са готови да го защитят със собствените си финансови средства, това ще бъде моментът, в който бъдещето на проекта ще стане вече съвсем ясно. И ние работим, за да направим това възможно.

Добре. Нека сменим темата с друг ваш ресор - туризма. Министър Симеон Дянков разговаря ли с вас, преди да предложи въвеждането на местния туристически данък? Знаем, че вашето министерство като че ли се противопоставя на тази идея.

Преди да го предложат или по някакъв начин да изтече идеята, не бяха говорили с мен. За сметка на това обаче оттогава насам, включително и днес, работим много интензивно заедно по този въпрос и сме на път да намерим решение, което е добро и за държавата, и за хазната, и въобще за финансовата дисциплина в нашата страна и за туристическия бранш. Така че тук съм оптимист.

Това решение отменя ли идеята за туристически данък или не?

То по-скоро дава, дава едновременно гъвкавост на системата и сигурност, че постъпленията ще бъдат значително по-големи от сегашните. Знаете в момента туристическата такса е един от пословично зле събираните приходи. С туристическия..., туристическата такса се изчислява на реализирана нощувка, на легло. Предложението на Министерството на финансите в първоначалния му вид беше туристическият данък да се изчислява пък въз основа на съществуващите легла, независимо от това колко са, каква е била тяхната запълняемост. Тоест тези два варианта са, да кажем, двете крайни гледни точки за това как да се събира този данък или такса. Решението, към което вървим, е с фиксирането на определен минимум, който, да кажем, не може да бъде по-малък от данъка или таксата, които ще бъдат събрани при 20-процентно запълване на леглата. А ако е над 20-те процента, вече ще бъде според реалното запълване. Така че това само по себе си би било голям напредък предвид, че туристическата такса сега в някои общини се събира все едно, че се запълват между 0 и 5% от леглата.

Не ви ли притеснява, че всъщност диалогът по тази тема, а и не само по тази тема, и по предишни - да речем, увеличаването на осигуровките, сякаш започна през медиите. Това не е първият такъв случай. Не сте ли обмисляли възможността да се оттеглите от кабинета, след като вашите становища и идеи остават на втори план и част от законопроектите не се съгласуват с вас, преди да бъдат показани на обществото?

Това не е така, защото нашата гледна точка в почти всеки случай, когато имаме активна позиция, в крайна сметка заляга в окончателното решение. Това, което питате, отговаря на... Става дума за може би някои пропуски в съгласуването на ниво, когато първоначално се представят проектите. Но в администрацията се извършва толкова много работа, толкова много инициативи, законодателни, проблеми, че не можем винаги да се сърдим на колегите.

Да, но някак в обществото остава впечатлението, че двамата министри с ресори  икономика и финанси, всъщност не си говорят.

Съмнявам се, че в обществото остава такова впечатление.

Ще ви попитам и по съвсем отделен казус, той е „Кремиковци". Днес се провали и вторият търг за активите на комбината. Как виждате крайният изход на сагата?

Виждам го в трети търг. И съм убеден, че активите ще намерят купувача си, защото от разговорите, които сме водили, знаем, че такъв интерес има.

От известно време се говори, че на мястото на „Кремиковци" може да се появи писта за формула 1. Вие смятате ли, че тази възможност е реална?

Никога не се е говорело това. За сметка на това се е говорело за други проекти, един от които е например и за създаването на спортно-развлекателен комплекс за конни надбягвания. Има различни идеи, има различни планове, въпросът е тези планове да бъдат подкрепени от финансов ресурс на инвеститора, който първо купи активите и мястото и след това може да осъществи такива планове.