Свинаров: Все още няма решение за нова парламентарна група
Свинаров: Все още няма решение за нова парламентарна група / netinfo
Николай Свинаров, човек от старото ръководство на НДСВ, но и от новото, следконгресно ръководство на жълтата партия, който днес също обяви излизането си от движението и от парламентарната група. Той е първи събеседник в "Денят" тази вечер. Здравейте, г-н Свинаров.

Здравейте, драго ми е.

"Дарик" радио днес успя да обяви част от, така, основните мотиви да излезете от партията и от групата. Да кажем все пак, изчерпа ли се според вас проектът НДСВ? За вас той изчерпа ли се? Разочарован ли сте от позицията на лидера на партията, защото лично той снощи поиска изключването на вашите колеги? Вие не присъствахте на това заседание, но знаете всичко, което се случи там?

На първия въпрос аз не бих могъл да коментирам дали е изчерпан проектът НДСВ. Но така, както аз съм го виждал, ми се струва, че той няма особени шансове да успее. На втория въпрос, аз не мога да бъда разочарован от лидера. Това е негова позиция. Аз в личен план съм много задължен на лидера. От тук нататък обаче има праг на търпимост, който беше прекрачен с вчерашното решение на съвместното заседание на политическия съвет и на парламентарната група. Аз не мога да приема, че хора, които са отдали всичко от себе си през последните 6.5 години, трябва по подобен начин да бъдат изключвани от движението. И това за мен беше основният мотив да взема своето решение и да напусна парламентарната група и НДСВ.

Означава ли, че според вас са били верни приказките през всичките тези години на хора, които, така, коментирайки феномена, партията НДСВ, винаги са казвали, че хората вътре, хората около царя са били негова функция? Даже неотдавна в едно интервю беше казано от един бивш депутат, че НДСВ е кал, от нея царят е омесил, така, партията си и винаги, когато поиска, може да смачка тези хора, които са вътре?

Значи, освен хората вътре в партията, в страната има все още симпатизанти и съмишленици, които мислят различно от ръководството на партията. Това е основният проблем. И ако ние очакваме да имаме добри резултати, трябва да направим така, че хората да вярват в целите, които сме си поставили. Надявам се, че това ще бъде осмислено и че има шанс това да бъде поправено.

Всъщност вие също сте изразявали критични позиции. Преди повече от година, помня, поставихте въпроса за излизане от коалицията на дебат вътре в партията. Но как си обяснявате, вашето име не беше споменато снощи сред предложените за изключване? Може би Симеон Сакскобургготски е залагал някаква надежда за работа, съвместна, с вас?

Не мога да гадая по този въпрос. Но аз съм имал разговори с лидера, в които съм му казвал, че решението за изключване за мен не е правилното решение. Оттук нататък според мен нямах никакво основание да предприема различни действия от тези, които направих днес.

Споделяте ли тази позиция, която вчера беше на глас изказана от Атанас Щерев, но доста често се е споменавала и преди това, след конгреса, месеците след конгреса, че се води една политика към съзнателно закриване на НДСВ? Това ли е целта според вас на всичко, което се случва?

Трудно ми е да гадая политика, която не разбирам. В конкретния случай аз съдя по резултатите, а не по предприетите решения, защото такива не са ми известни. Оттук нататък ми е много трудно да обясня дали това е целенасочена политика или е просто лош резултат от грешки.

Поредица от грешки трябва да са обаче, защото резултатът вече е драматичен за партията. Ето, постоянно текат информации за подали оставки ваши колеги.

Не знам дали е драматичен за партията. Лидерът винаги твърди, че вечни хора няма и че трябва да има промени. В този смисъл аз не мисля, че напускането на няколко души би било трагедия за партия, която иска да отстоява своите позиции в обществено-политическия живот на страната.

Тези няколко души обаче, г-н Свинаров, ще признаете, бяха, така, хората, които години наред стояха в първи редици на НДСВ, хора в изпълнителната власт, като вас, заемали и други постове в държавната администрация и управлението на страната.

Да, разбира се, и това е един от проблемите. Трудно се сменят пионки на седмата година. Това може би става през година или през две. Но на седмата година ние вече се мислим за изградени политици и в миналото ни като пионки, не е добър знак.

Да. Формализирахте ли между другото вече акта, който обявихте - излизане от групата, от партията?

Да, и от групата, и от партията съм подал документи в днешния ден, така че според мен този проблем е приключил.

Вероятно сте имал вече възможност да разговаряте с ваши колеги, които бяха изключени, други, които напуснаха. Очакването на нас, медиите, е да ни съобщите пътя ви. Надделява определено мнението, така, сред вашите колеги, с които разговаряхме, че трябва да формирате своя нова парламентарна група. Това ли е удачният вариант, за да отстоявате някаква политика?

Аз не вярвам, че като независими депутати бихме имали някаква сериозна позиция. Така че по принцип подкрепям едно такова решение, което обаче още не е взето. Вероятно трябва да минат няколко дни, не могат нещата да се развиват в рамките на един ден. Ние, колкото и да звучи странно, не сме имали предварителна подготовка. Аз лично не очаквах такива драстични мерки. Така че не съм от хората, у които е имало някаква нагласа за подобни действия. За мен нещата станаха спонтанно, макар и решението ми да е един осмислен акт, а не емоционална реакция.

Мнозина обаче коментираха, че така се готвят някакъв отцепнически действия, че вече водите разговори с десните формации в парламента. Натам ли всъщност да търсим мястото, където ще се ситуира една такава нова партия там и. . . група?

А тези мнозина радват ли се от този факт или се притесняват, т.е. не знам за кои мнозина говорите. Във всеки случай като няма решение по този въпрос, ми е трудно ясно да формулирам подобно решение. За мен е изключително важно, че... ясно е, ще се търсят нови форми. Аз се надявам тези форми да бъдат намерени следващите дни.

Питам ви принципно, не крие ли рискове опитът да създадете някакъв вид алтернатива на НДСВ засега под формата на група, може би по-късно и под формата на партия. Ако си припомним какво се случи с НИЕ, с, хайде, нововремци там имаше друг нюанс в тяхното поведение, но и те не успяха да влязат в този 40-ти парламент.

Никога не съм имал добро отношение към т.нар. отцепници, бунтари, мравки или както искаме да ги наречем. Но във всеки случай има един предел, в който личното достойнство и политическото мислене взимат решения, различни от това кое е удачно и кое не е в този момент. За съжаление ние бяхме принудени да изпаднем в такава ситуация. Оттук нататък според мен бъдещето много трудно може да се предскаже. Аз не твърдя, че т.нар. отцепници имаме политическо бъдеще, но във всеки случай твърдя убедено, че ще се постараем да имаме такова.

Да, ролята ви би била твърде важна, особено ако и в. . . ако се вземе предвид, че и в левицата, така, има алтернативни позиции на отделни ваши колеги и предстоят важни гласувания, най-малкото сега преди края на годината в Народното събрание, така че гласовете ви са важни, най-малко заради това.

Аз не виждам никакъв проблем с тези гласувания и ние по никакъв начин не сме обявили, че сме против закона за бюджета или че сме за незабавни предсрочни избори. Смятам, че такова решение не може да бъде взето, най-малкото не намираме в момента по-подходяща алтернатива след евентуални предсрочни избори. Така че това ще бъдат проблеми на следващия и на по-следващите дни, не бива от един ден да решаваме всички проблеми.

А очаквате ли промени в министерския състав, излъчен от НДСВ? Даниел Вълчев, помним, реагира още на конгреса през юни срещу процедурите за избор на ново ръководство. Питаме все за него, тъкмо заради тази негова публично заявена позиция.

Със сигурност и той си спомня това, убеден съм, че си го спомня и царят, но аз не мога от името на него да говоря по този въпрос. Във всеки случай според мен нашата позиция няма да бъде неодобрена от Даниел Вълчев. Надявам се, че той ще прояви разбирането и нивото ни на търпимост е сходно.

Да ви върна към събитията през последните месеци в НДСВ и вече завършили с това ваше решение да излезете от партията и от групата. Как ще отговорите на всички онези, които казват, че зад всички ваши действия. . . изобщо всичко е било заради постовете и влиянието в партията?

Ами ще отговоря, че не са прави. Аз например съм склонен да изпусна поста на председател на комисия, защото това е моят пост в българския парламент. НДСВ има много значителна роля за моето политическо развитие. Нашият лидер има много сериозна лична роля за моето личностно развитие и в рамките на предходния мандат, и в рамките на този мандат. Но пак казвам, има ниво на предел и като че ли различно оценихме това ниво на предел в нашия лидер. Не виждам нищо странно в това. Аз лично смятам, че хората, които в момента напускат НДСВ, са хората без желание за кариерно развитие, а хората, които отстояват принципите, които ни събраха през 2001 година.

Тези принципи имат ли място в политическото пространство и в 40-ия парламент извън НДСВ - така да го формулираме, отстояването им?

Това е един много сложен въпрос. Политическото развитие показа динамика, която лично аз не съм очаквал. Вероятно нямам достатъчно опит в политиката, но това не означава, че човек трябва да се отказва от принципите си. Ако принципите ни не успяват да водят повече наши съмишленици и повече избиратели, това не означава, че принципите ни са грешни. Това означава може би, че недостатъчно адекватно ги отстояваме. Аз се надявам да вземем сериозни мерки в тази насока.

Оценки тепърва ще се правят на случилото се. Според вас всъщност заради жалбите с регистрацията на конгреса ли се случи всичко това, беше тази реакция остра на централата, макар и с 6 месеца закъснение?

Не бих казал, процесите текат от 2005 година. Конгресът беше само една мяра, която оценихме по различен начин. Надявам се все пак, че това няма да е основното. Всъщност аз не мога да разбера това желание за регистрация на решението на конгреса, след като лидерът управлява както си иска и без да има такава регистрация.

Да, вчера бяха избрани заместник-председатели на партията. Чувате ли се със структурите на жълтата партия в страната? Как те всъщност приемат това, което. . . те последните 6 месеца на много неща се нагледаха, но сега с новините от снощи вероятно има различни реакции. Напускат ли ваши координатори. . .

Да, права сте, реакциите са различни. Това по никакъв начин не може да означава коя от страните е права. Разбира се, хората по различен начин възприемат действията. Аз съм убеден обаче, че съмишлениците на НДСВ няма да избягат и от двете поляризирани групи в партията, т.е. поне от едната те ще останат.

Да, разбрах ви. И съвсем на финала, последен въпрос, една бъдеща, знам, че не обичате, така, хипотетично напред да проектираме някакви политически събития, но една бъдеща парламентарна група, от която, разбира се, очакваме да се роди някаква политическа формация, вече по-конкретна, къде да я ситуираме, къде да заложим своите очаквания по-скоро - в центъра, в пряко сътрудничество в дясното, с претенции да води разговори за, така, едно ново обединено дясно? Вие винаги сте отстоявал тази теза за сътрудничество с десните партии.

Това е въпрос, който вече е обсъждан. Ние нямаме решение по този въпрос, но аз съм убеден, че формацията трябва да бъде в пространство център-дясно, което, веднага искам да направя уговорката още веднъж, че не означава, че сме намерили по-добра алтернатива в рамките на този мандат за управление. Така че по никакъв начин не се противопоставяме на действащото управление в страната в момента.

Засега не действате деструктивно, не целите предсрочни избори, не се включвате в този един хор, който ГЕРБ поде за подобна промяна на управлението преди края на мандата.

Аз не вярвам, че подетото от ГЕРБ е хор, по-скоро е политически ход. Но това, разбира се, е отделен коментар, не се ангажирам в момента да говоря по тази тема. . .

Отделни представители на дясното пригласят, оттам може би идва усещането за хорово изпълнение, може би недостатъчно добре. . .

То дясното се докара дотам, че има само отделни представители, така че това не ме учудва.