Столична община не може сама да реши проблема с детските градини
Столична община не може сама да реши проблема с детските градини / cнимкa: Sofia Photo Agency

Недостигът на места в детските градини остава твърде висок. Над три хиляди са чакащите в яслените групи и в тези за деца на три години. Над хиляда чакат и за по-горните възрастови групи. Това каза в предаването „Витамин” по Дарик Йорданка Фандъкова – заместник кмет по образованието в Столичната община.

Успяхте ли да си починете от отпуската?

Не съм ползвала много отпуск, защото лятото е доста напрегнат сезон в сферата на образованието. Трябва да се подготвят сградите за учебната година. Надявам се да сме свършили повече работа.

Какво показват вашите данни – каква е рекапитулацията след интернет класирането и записването? За колко деца са подадени заявления и колко места има в детските градини? Колко деца ще останат извън тях?

Искам да припомня, че записването в детските градини става целогодишно. Т.е. това е процес, които продължава и ще продължава. Не можем да кажем, че той е свършил. Започна просто въвеждане на новата система, но това не означава, че записването е започнало тогава. Въпреки усилията и непрекъснатото откриване на нови групи и започналото строителство на детски градини недостигът на места остава твърде висок. В София работят 196 общински детски градини. В тях към този момент се обучават около 34000 деца. През тази година свободните места към месец юни бяха около 7000. Те бяха заемани периодично в няколкото класирания. Организацията е направена така, че класиранията да се извършват периодично, ежеседмично, за да може появяващите се нови места да бъдат заемани съответно по реда, по който родителите са направили своето записване и кандидатстване. На въпроса колко могат да останат извън градините бих казала, че в различните възрастови групи броят на децата, чиито родители имат желание да ги запишат, но няма да има достатъчно места, е различен. Най-много са чакащите в първите групи. Имам предвид яслените групи. И първа градинска група, т.е. децата, които са на 3 години. Те са над 3000 чакащи. Отделно от това по над 1000 чакат и за всяка една от другите възрастови групи. Забеляза се тенденция, която ние отчетохме още преди две-три години на увеличаване броя на децата, т.е. децата, които сега са между една и три години, техният брой е много по-висок от тези, които са във възрастта за детските градини. Бих искала да кажа, че пълен е обхвата на децата, които са 6-годишни. Наблюдава се една тенденция и за увеличаване броя на 6-годишните, които се записват в училище в подготвителните групи. Това според мен е доста положителна тенденция, тъй като от една страна това позволява децата да се подготвят по-добре за училище и да се адаптират към училищната среда, а от друга страна позволява в детските градини записването да започне от по-рано. Т.е. да има свободни места за по-малките деца. Целият този процес е много сериозен с оглед на непрекъснатото увеличаване на хората, които живеят в София. Ние си даваме сметка за това и изхода е непрекъснато увеличаване на местата, строителство на нови детски градини, както и разширението на съществуващите.

До къде върви строителството на новите детски градини и разширението на настоящите?

Към този момент е започнало строителството на десет детски градини, като от тях пет са нови и пет са по предписание на пожарната и аварийна безопасност. Знаете, за пожароопасните бараки, които се подменят последните две години. Процесът вече е към края си, през 2009 година ще бъдат подменени всички наследени бараки, които имаха предписание за затваряне. И само заради усилията, които се положиха те не бяха затворени от пожарната, въпреки всички основания с повишено внимание към тях. Започна разширението в пет градини и предстои избора на фирми и сключването на договори за разширението в още пет градини. Като говорим за разширение това са построяване на нови корпуси към съществуващи детски градини там където терените позволяват това.

По вашите думи оставаме с впечатление, че се задълбочава проблема, т.е. все повече деца остават извън детските градини, заради това, че има по-голяма раждаемост и все повече хора идват в София?

Тенденцията показва точно такава посока въпреки откриването на нови групи. На последния общински съвет бяха гласувани сериозни средства за откриването на 32 нови групи за тази учебна година. Тяхното функциониране започна през месец септември. Ще посоча само някои от районите – Триадица, Оборище, Младост. Отваряме нова детска градина в края на месец септември с шест нови групи. Въпреки строителството на детски градини процесът на увеличаване на жителите на София е толкова сериозен, че съответно тези хора ще имат нужда от нова инфраструктура, включително образователна. Искам да подчертая, че общината все още се бори сама с този проблем и средствата, които отделя, които са изключително сериозни. Тази година са отделени над 35 млн. лева само за строителство на новите детски градини. Също така терените и сградите, които са налични, все още са само благодарение усилието на общината. Обърнали сме се към различните министерства, тъй като известно е, че не само пари са необходими – нужни са още терени, свободни сгради за преместване на някои от структурите. В „Младост” има бивша детска градина, която е заета от държавни структури. Обърнали сме се към съответните министерства. Очакваме да имаме подкрепата, да бъдат освободени тези сгради, за да може със средствата, които сме отделили, наистина да увеличаваме местата. В същото време разработваме и допълнителни критерии, защото ясно е, че когато не могат да бъдат приети всички, трябва да има някаква система за подбор.

По какъв начин може д се измъкнем от тази ситуация. Ако Столична община дава повече пари от общинския бюджет?

Столична община отделя точно толкова, колкото може да бъдат усвоени, спрямо възможностите като терени, сгради и време. Строителството изисква време, процедурите също. Изходът са обединяване на усилията и разбирането, че проблемът с образованието на децата в София всъщност е проблем на образователната система в страната. И трябва да се получи подкрепата не само на Министерство на образованието, а на всички министерства, за да могат да се решават, макар и поетапно, проблемите, които съществуват. Усилията ни са насочени главно към увеличаване на местата в детските градини на възраст между три и шест години, защото това е първия етап от образователния процес. Услугата на яслите все още е социална, тя е за подпомагане на родителите, но там не говорим все още за образование.

По думите ви през следващите години този проблем ще се задълбочава. Каква е прогнозата ви?

Аз не мога да прогнозирам, но със сигурност изхода е да продължи последователно, активно и целенасочено работата за изпълнение на тази програма за увеличаване на места, за строителството на новите градини и изчистването на критериите, въвеждането на нови критерии. Има предложения от работната група, която е подпомагана от родителските организации, за въвеждане на няколко нови критерия. Един от тях е коментирания още пролетта критерий за постоянна адресна регистрация през последната една или две години. Тези нови предложения ще бъдат внесени в общинския съвет след около месец, за да може да се коментира и да се разработи и този подход, защото напрежението, естествено, че е сериозно когато става дума за деца.

Ще компенсирате ли по някакъв начин родителите, които не могат да тръгнат на работа, заради липса на място в детско заведение и съответно не могат да си позволят да наемат детегледачка?

Едва ли е ангажимент на общината единствено и само да осигури възможностите за отглеждане на деца. Така че според мен тук не можем да говорим за финансови компенсации, имайки предвид, че достатъчна е подкрепата за родителите с размера на таксата и средствата, които отделя общината. Но тук говорим за ангажименти и на самите родители, и на държавата за отглеждането, възпитанието и образованието на децата. Като подчертавам, че децата на София са една много голяма част от децата на България.

Има ли родители, които са завели дела срещу Столична община заради проблемите със старта на интернет системата и изобщо заради липсата на места в детските градини?

Аз нямам такава информация. Имахме доста писма, запитвания и жалби, отговаряхме на всяка една по отделно. Продължава тази активна комуникация. Ситуацията се успокои след започването на класирането. Проблемите, които имаше, бяха чисто технически. И от тук нататък остават сериозните проблеми с увеличаване на местата, защото, когато места няма, каквато и да е системата – дали ще стоят през нощта на опашки пред детските градини, дали ще стоят пред компютър, отново ще става дума за записването на ограничен брой деца и оставането извън градините на друг. Въпросът е да се обединят усилията, да се видят реалните проблеми, защото ако с нещо помогна тази публичност на ситуацията, това е, че стана ясно съществуването на един проблем, за който ние говорихме през предходните две години, и които наследихме в много огромна степен. Много от сградите на детските градини бяха загубени и трябваше да се започне буквално от начало – да се правят прогнози, да се осигурява достатъчно информация и ресурс. Постижение е в Столична община, че почти с пълен консенсус се прие насочването на голям финансов ресурс към изчистването и преодоляването на този проблем. Но само с усилията на общината, на която и да е община, защото този проблем го има и в други големи градове в страната, проблемът не може да бъде решен. Имайки предвид, че издръжката на децата в детската градина е изцяло ангажимент на общината. Това също са едни сериозни средства. Ние насочваме сега вниманието си към увеличаване на средствата за храна и издръжка на градините.

По какъв начин искате държавата да ви помогне?

Държавата би могла да помогне по няколко начина. От една страна включване към ангажимента на издръжката на детските градини, грижата за персонала, които е грижа на държавата. Заплатите на учителите, на не педагогическия персонал са отговорност на държавата. И от друга страна с предоставяне на възможности на територията на столична община терени или сгради, както беше случая в „Младост”. Там имахме уверението на Министерство на отбраната, че на държавните структури, които са Данъчната администрация и Социалното подпомагане да бъдат преместени в сграда, в която има достатъчно свободно място, бивше военно окръжие. За съжаление прекъсна тази комуникация, на този етап търсим други възможности, за да може да бъде освободена една цяла сграда, за да могат да бъдат настанени доста деца и този район на „Младост” да бъде с решен проблем поне в първите години.

Разговорът може да чуете в прикачения звуков файл.