Станишев: ГЕРБ си докарват бюджетните баланси на гърба на българина
Станишев: ГЕРБ си докарват бюджетните баланси на гърба на българина / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Лидерът на Българската социалистическа партия и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Политик на годината, 2006 г., тогава България защити влизането си в Европейския съюз от 1 януари 2007. Сега, това, което дължим на слушателите, тъй като тази година Дарик със самочувствието на 20-те си години взе решение, че вече ние номинираме политиците, после вътрешната подредба е въпрос на друг регламент, но да бъдат ясни аргументите ни защо според Дарик Сергей Станишев е един от петимата политици на "Годината" на България. Той беше избран за председател на Партията на европейските социалисти. Малко по-незабелязано остана, че стана вицепрезидент на Социалистическия интернационал, спечели вътрешнопартийната битка с не кого да е, а с бившия президент и бивш лидер, с изключително влияние на партията Георги Първанов и не на последно място предизвика първия национален референдум в България. Това са достатъчни аргументи, за да твърдим, че Сергей Станишев със сигурност е сред големите политици на България. Сега, в класацията - пръв във вота на слушателите, тук е коректно да кажем, че вотът за ГЕРБ, да го наречем, или управляващите, се разпръскваше между трима, между Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова, а вие получавате около една трета от гласовете, малко по-малко от една трета от гласовете, тоест първо място при слушателите, медиите ви изпращат обаче на трето място. Попитахме 61 водещи български медии как класират политиците на годината. За пръв път и тази група участва в класирането. Вие самият, за което ви благодаря, се включихте, номинирахте… посочихте и събитието на годината. Политиците също ви поставят трети. Може би да почнем разговора оттук. Всъщност не гласуваха, и аз… и затова мога да го обявя, не гласуваха коалиционният ви партньор Симеон Сакскобургготски и съпартиецът ви Георги Първанов, за които, честно казано, имах някакви очаквания, че е логично, ако си бил в коалиция с един човек и смяташ, че тя е била успешна за България, ако си в една партия, за един човек да дадеш гласа си за него. Това, така, в общия сбор ви отрежда общото второ място в класацията с равен брой накрая при сечението гласове с Кристалина Георгиева. Чувствате ли се сам като опозиция, господин Станишев? Дори без подкрепата на тия, с които сте работили заедно в предишното правителство, без подкрепата на хора с влияние в собствената ви партия.

Не е страшно да си сам, ако имаш ясна кауза и ясни позиции. И аз смятам, че БСП се утвърди през последните три и половина години като единствената категорична, ясна, аргументирана и алтернативна опозиция на ГЕРБ.

Това не е ли проблем -  единствената?

От гледна точка на предстоящите избори не е проблем. Но когато говорим за единствена, аз бих обърнал внимание върху това, което се случи вчера. Аз мисля, че управляващите изобщо не осъзнаха всъщност какво се случи в парламента, след като цялата опозиция, четири парламентарни групи, на партии изключително различни - БСП, Синята коалиция, ДПС и „Атака”, напуснаха планарна зала и казаха „ние не искаме да бъдем част от легитимирането на фалшифицирането и манипулирането на изборите, което се готви ясно”. Просто стана ясно, че ГЕРБ са изолирани. Те са сами. Защото, когато опира до фундаментален принцип в една демокрация, правото на хората да гласуват без страх, без натиск, свободно и честно да се преброи гласът им, тук за мен не може да има различия и не може да има партийни интереси, които да пречат на практическото взаимодействие и противопоставяне на това безобразие, което се готви.

Понеже отворихте темата, хайде да я изчистим. Какви са претенциите на левицата към правилата за изборите следващата година?

Много са. Нека започна малко по-отрано. Защо няма доверие към ГЕРБ, че ще правят честни избори? Ами защото, първо, всички видяха 2011 г. местните и президентските избори. Такъв мащаб на манипулации, хаос, съзнателен хаос и нарушения не е имало за 23 години българска демокрация. Всички видяхме как депутати разнасят чували с бюлетини. Всички видяхме в зала „Универсиада” тук, в София, как стотици представители в секционните избирателни комисии от различни партии викаха дружно една дума - мафия. Всички разбрахме, че изведнъж българинът според ГЕРБ очевидно рязко е оглупял, защото имаше 700 000 невалидни бюлетини на двата тура на местните и президентските избори. Само на първия тур на президентските избори 270 000 невалидни бюлетини, над 6% от гласувалите. Това нормално ли е? Никога не се е случвало. Имаше над 30 препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които имаха мисия. И какво се случи? ГЕРБ подготвиха промени в изборното законодателство, които допълнително ограничават наблюдението и контрола върху изборите, броенето и резултатите. Е, това… много ясно е посланието от ГЕРБ. Знаете ли какво е то? Към хората, не към опозицията - не ни интересува какво мислите за нас и как ще гласувате, но ще направим така, че резултатите да са тези, които ни трябват. Защото има няколко ключови неща, които предложи опозицията. Първо, по отношение на наблюдението от неправителствените организации - да се засилят техните възможности и правомощия. Второ, партиите, които участват в изборния процес, да получават копия от резултатите от секционните избирателни комисии, за да могат да направят свое преброяване, за да се гарантира честността на резултатите. И именно по тези и още няколко важни промени ГЕРБ всичко тотално отхвърлиха. Ами няма да им легитимираме подготовката за манипулация и фалшификация. Извинявайте. И няма какво да им се извиняваме. Те трябва да се извинят за такова нахално поведение.

Да, но от ГЕРБ дойде сигналът, че тогава няма да се промени изборният кодекс. И ще се проведе при старите правила.

Добре. Да отидат да се обясняват пред Европейския съюз, през ОССЕ, пред ПАСЕ, Парламентарната асамблея на съвета на Европа. Защото аз смятам, че дълг на всички тези партии и много други извън парламента и на партията на госпожа Кунева, и на ВМРО, и на всички останали е да информираме за това какво се случва в България.

Сега, дайте само прагматично. Искате наблюдатели в секциите, искате членове на ръководството зам.-председатели на изборните комисии, искате - нещо, което между другото не се е правило досега, да се копират изборните протоколи в секционните комисии…

Точно така, защото по-рано не е имало никога такива съмнения.

Затова беше направено възражението, че става дума за над 10 000 копирни машини… трябват да се купят в секциите, да се сложат. Чисто прагматично възражение беше направено.

Също прагматично, това изобщо не е сериозна пречка. Това е въпрос на… Вижте, демокрацията, както каза и господин Плевнелиев, президентът на България, няма цена, защото ние гласуваме веднъж на четири години.

Така, т.е. това са три неща, т.е. следват разговори…

Да, защото никой не вярва на тази власт, че ще направят необходимото за честни и почтени избори…

Следват разговори с влиятелни представители на ГЕРБ, добре. Значи трите неща, които искат опозицията. Три важни неща от многото неща, които искаме. Три много важни са наблюдатели вътре, а не да се излъчва пред мониторите…

Не, в целия процес, в целия процес.

…в целия процес вътре в секциите искате...

Точно така. И при броенето…

…и заместник-председатели на комисиите, т.е. позиции в ръководствата…

Не, не, не заместник-председатели. Има две ключови позиции - или председател на комисията, или секретар. Вижте какво правят ГЕРБ. Разберете. Сега ще има референдум. ЦИК погази закона, ама директно го погази. Мнозинството в ЦИК, да бъда точен. Защото в закона пише „Референдумът се провежда от комисиите, които са направили предишните парламентарни избори”. ЦИК взе съвсем друго решение, направи друг формат на комисиите и безпрецедентно за 23 години демокрация всички председатели на районните избирателни комисии, които са посочени са от една политическа сила. Затова трябва да има ясен контрол и гаранция, че мнението на другите партии от опозицията ще бъде представено не като бройка изобщо в комисията, а в ръководството, така че да се гарантира, че протоколите са автентични от преброяването. Точка.

Какво свърши през 2012 г.? Годината на… казано на шега, на свършека на света.

Чакаме 21 декември все пак, но… Ясно е, светът няма да свърши. По-скоро свършиха окончателно илюзиите и надеждите на ГЕРБ и на много хора, които все още имаха доверие в ГЕРБ, защото и управляващите, повярвайте ми, в себе си вече знаят, че те по честен начин не могат да спечелят изборите и затова правят всички тези безобразия с изборния кодекс и затова се готвят за много по-мащабен натиск и нарушения по време на самата кампания. Техните планове вече са задействани на всички нива и това е страшно. Тук не става дума за властта. Повярвайте ми. БСП може да изкара още един мандат в опозиция. Ние сме единствената партия, може би с изключение на ДПС, но по други причини, която може да съществува, да се развива и на власт, и в опозиция, но България няма да издържи още четири години подобни безобразия. Държавата стана най-непредсказуемият фактор в живота на хората. Ето, аз ви давам пресните примери. Два месеца лъжат пенсионерите. Ще има коледни надбавки сигурно. Е, чакаме една седмица, още една седмица, я да видим бюджета. Накрая казват „няма пари”. Ама, извинявайте. 150 млн. лева е дефицитът към началото на декември по бюджета, гласуван от ГЕРБ. Допустимият бюджет е, бюджетен дефицит е 1,5 млрд. Къде е разликата? Три дни след като казаха „няма да има коледни надбавки, защото нямаме пари”, 90 млн. лева правителството раздава по своя преценка и свои нужди най-вече на герберски общини и кметове. Извинявайте, това не е ли гавра? Всеки ден се променя позицията им. Същото беше за референдума. Извинявайте, кой каза „референдумът трябва да бъде с такъв въпрос, какъвто е формулиран от инициативния комитет”, т.е. от 770 000 българи, които се подписаха. Г-н Борисов каза. След това промениха съдържанието на въпроса. Ами има ли нещо, в което правителството да има предсказуемост? Но най-страшното е, че тази власт, която в началото имаше много голямо доверие и надежди… да, 39% гласуваха за тях. Те обещаха справедливост, обещаха увеличаване на доходите, обещаха икономическо развитие, обещаха почтеност в управлението. Направиха всичко на обратно, точно на обратно. И тази власт затова загуби доверието на хората. Това свърши през тази година.

Подкрепяте ли банковия съюз и влизането на България в него?

За пореден път България отиде неподготвена, по-точно българското правителство. Аз призовах, преди да отиде в Брюксел, г-н Борисов да дойде в парламента да заяви каква е позицията на правителството, да се излезе с национална позиция, както казах по отношение на многогодишната финансова рамка, сиреч бюджета на Европейския съюз за 2014-2020. И отиде пак неподготвен, извинявайте.

Не, понеже на европейско ниво, нали левицата е за повече, по-силни регулации на банките, облагане на финансовите транзакции и сега би трябвало вие да се радвате, че дясното българско правителство подкрепя Европейския банков съюз, който в голяма степен беше инспириран от позиция на левицата.

Така е, само че важно е какво е съдържанието. Без съмнение трябва да има по-сериозен надзор върху големите системни банки, защото в крайна сметка, извинявайте, но за близо три и половина години са налети трилиони евро от Европейската централна банка в банковите системи, за да ги спасят. Това означава, че трябва да не се допуска те да се превръщат в риск за хората. И това е важно. Но важно е и друго нещо - това, което казахме ние, като се събрахме завчера премиерите и президентите от нашето семейство, те са вече 8, че в тези предложения липсват много важни елементи - социална Европа и социалните права, и това не ни харесва и против това се обявяваме. Много притеснителни са намеренията за двустранни споразумения между европейските институции комисията и страните членки, които заобикалят общностното право. Много притеснително е това, че няма достатъчно демократична отчетност в тези намерения и ролята на Европейския парламент, която е  единствената демократично избрана институция в Европейския съюз, се подценява и заобикаля. Но има едно постижение, което за мен е много важно, и това го извоювахме за осем месеца кампания, от април тази година, това е приемането в решенията на Европейския съюз от петък на европейската младежка гаранция. Това е механизъм, за който ние водим политическа кампания в цяла Европа и която цели следното: Всеки млад човек - в Европейския съюз безработицата на младите е 6 милиона души, във България е над 30% - да има възможност, ако не намери работа на пазара след четири месеца, да получи субсидирана работа, за да може да стъпи на крака, да се асоциира в обществото, да се социализира, да има шанс в живота. И затова смятам това за успех на европейските социалисти и на БСП и за мой личен успех. Сега следващата битка ще бъде да се гарантират достатъчно ресурси финансови за нейното прилагане в целия Европейски съюз.

Подкрепяте ли българската позиция за спиране на Македония  към членство в Европейския съюз?

Имаме ли българска позиция всъщност достатъчно ясно заявена освен това, че в последния момент...

Добре, де, дайте по-просто да ви питам - трябваше ли Македония да получи през декември дата за членство в Европейския съюз.

Такава дата, първо, не е обещавана, второ, Република Македония трябва действително  да спазва един основен принцип на Европейския съюз, ако иска да бъде член, това е принципът на добро съседството. Проблемът знаете ли какъв е от наша гледна точка, от моя гледна точка за България, за поведението на България? Последната инициатива за трайно регулиране на нашите сложни отношения беше 2008 г., когато ние предложихме на правителството на Република Македония проект за договор, който да определи по всички спорни неща как се решават въпросите. От тогава до преди един месец нямаше никаква позиция и не се обясняваше нито на Република Македония какво искаме, какви са нашите условия извинявайте, нито на европейските ни партньори каква е същността на проблема. Защото сега изглежда, че ние нещо по балкански се караме там и те не могат да ни разберат. В последния момент не се прави, ако искаш да бъдеш убедителен. Там може да наложиш вето, ако не си си формулирал интересите достатъчно ясно и не си ги обяснил нито на нашите съседи от Република Македония, нито на европейските партньори. В крайна сметка това е погрешна стратегия. Проблемът е също така, че се създават и се помага на тези в Република Македония, които казват „вижте всички ни мразят наоколо, българите ни мразят”, да разделят хората, да прокарат същата тази политика срещу която сме.

За или против ще гласуват депутатите на левицата за отпадането на тютюнопушенето на обществени места, на забраната за отпадането на забраната за тютюнопушенето на обществени места.

Зависи какво се предложи. Защото тази власт всеки ден си променя…

Да се промени ли сегашното положение, понеже е едно от събитията на годината в нашата класация е забраната да се пуши в ресторантите безусловно.

Разбрах ви, да. Моето мнение е, че ако една мярка, която беше гласувана от мнозинството в парламента, дава много тежки негативни ефекти, особено за икономиката и за заетостта, аз постоянно пътувам из страната спирам в кафенета, в ресторанти, край пътя, в различни градове и навсякъде разпитвах, навсякъде има много сериозен спад от клиенти.

Т.е. вие сте първият от политиците, с които говорих досега, който казва „да, трябва  да се смени”…

Да, трябва да се намери… Казах и помолих нашата група да подготви сериозно обсъждане и сериозна позиция, защото ясно е, че трябва да бъдат уважавани правата на непушачите. Държавата пак постъпи непредсказуемо. Спомняте ли си, че беше прогласувано един закон, че се прави разделно пушене, на едно място пушещите, на друго непушещите. Инвестираха хората, всяко заведение по няколко  хиляди лева поне а по-големите, бих казал, десетки хиляди левове, за да направят климатични инсталации, разделения, помещения и всичко останало. И в крайна сметка беше обещано, че до 2014-а няма да се променя това. Промени се. Ако една мярка е неработеща и предизвиква прекалено големи социални ефекти… За мен икономическият ефект е най-вече сериозен за ресторантьорския бранш, а той влачи след себе си и по-голяма безработица, защото освобождават хората, като има по- малко обороти…

Т.е. вие пред дилемата ресторантите или здравето в случая сте за ресторантите. То така е поставен дебатът.

Дайте да… Не, дебатът е неправилно поставен. Защото здравето е важно, но е важна и икономиката, ние сме в сърцевината на една изключително тежка икономическа криза, да.

Г-н Станишев, накрая 20-те години в едно изречение?

Разочарование за огромна част от българите.

Двайсетте? С вашите двайсет?

Да, да.

В които с вас България влезе в Европейския съюз.

Не, като цяло усещането от резултатите от прехода е разочарование. Аз затова казвам, че след изборите ГЕРБ се оказаха най-голямото недоразумение на този преход и за това трябва да има промяна, която да стъпи на потенциала на нацията, на гражданското общество не само на партиите, които ще получат доверието, и да започва отново да гради демократична държава, работеща икономика, в която държавата не е само нощен пазач, и социалната държава. За последните три години и половина близо 60 права социални са отнети от ГЕРБ, те си докарват бюджетните баланси на гърба на всеки български гражданин.