Ситнилски: Спокоен съм, дисциплинарното производство не ме притеснява
Ситнилски: Спокоен съм, дисциплинарното производство не ме притеснява / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има страх във ВСС да не се повдигне въпросът за избора на всеки един от членовете. Такова мнение изрази в интервю за Дарик Камен Ситнилски, бивш зам.-главен прокурор и член на ВСС. Ситнилски беше замесен в СРС скандал, след като разговори между него и други високопоставени прокурори бяха разпространени в публичното пространство. Ситнилски заяви, че не се притеснява от дисциплинарното производство, което се води срещу него и, че ще се защитава до последно от опитите да бъде несправедливо злепоставен. Ето какво още каза Ситнилски пред Дарик:

В момента сме в сезона на протестите. Една от проявите, остро критикувана дори от главния прокурор, бе лепенето на „некролози" с вашия лик по сградата на ВСС. Как се почувствахте, когато видяхте това?

Доста пошла и извратена история, реакция на хора, които едва ли знаят какво правят. Тези, които са ги пратили, знаят. Те искат да постигнат нещо, което трудно се постига при мен - да ме сплашат или унизят. Но се оказва, че нивото пада, много пада нивото на подхода към решаването на това, което са набелязали.

Но пък се „качва нивото" на компроматите. И във този случай става въпрос за доста модерна схема.

Не си спомням преди това да са излизали СРС-та на пазара. До такава степен явно девалвира отношението към тази категория класифицирана информация, че още в процеса на тяхното експлоатиране и създаване, те се подготвят за бъдеща продажба при нужда на когото трябва. Аз в обръщението си към прокурорите изразих предположение, че това няма да е единственият случай, че може би има запас от такива веществени доказателствени средства. От когото и да е изнесено обаче, се поставя въпросът: защо не е направено необходимото за правилното, законосъобразно съхраняване и опазване на класифицираната информация.

Какъв точно е контекстът на въпросния разговор, за който говорим вече толкова време?

Да, това е основният въпрос. Една прекрасна сутрин излиза огромна интерпретация с обвинение, че съм бос на мафията в съдебната система, тамада и разни други неща. След което отдолу следват четири-пет записа, нелегално изнесени, на законно проведени СРС-та. В един от тези разговори фигурира моето име. В един. Обаждат ми се двама прокурори - хасковският окръжен прокурор и апелативният прокурор на Бургас. Аз работя с тези хора и ежедневно се чувам с тях. И не само с тях, но и с прокурорите от цялата страна. Обаждат ми се и се провежда разговор, който на пръв поглед, ако е прочетен самостоятелно, без интерпретацията, няма да впечатли никого. В него аз казвам четири-пет пъти „да", няколко пъти казвам „Добре, добре", „Момчета, дръжте се, трябва да сте заедно". Много пъти съм го казвал на моите прокурори: да си помагат, да са заедно. След което казвам, че като се върна на работа ще се чуем и видим, „Пожелаваме ти успех, шефе" и това е.

Това обръщение - „шефе", много напомняше...

Всички ми казват „шефе".

...на обръщението от предходния СРС-скандал. Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов назоваваха така бившия премиер.

Това е типично в нашата система. Винаги прокурорите от по-долните звена казват на прокурорите от по-горните „шефе". Аз пък казвах на главния прокурор „шефе". Няма нищо необичайно. Това обаче е израз на уважение, не на някакво подчинение или на някаква мафиотска структура. Няколко пъти съм казвал, че прокурорите не са много-много податливи на външни влияния, право да ви кажа. Те могат да изпълнят разпореждане на висшестоящ прокурор, дадено писмено, даже е задължително във връзка с работата, но дотук. Никакви лобита на съществуват. Винаги е имало явно или малко по-прикрито предпочитание към един или друг ръководител, но аз никога не съм отговарял на кадрите. Аз нямам възможност да влияя на кадрите.

Как си обяснявате тогава тази съпоставка „дон Корлеоне на ВСС" и всички епитети, използвани в писмото на този засега анонимен човек?

Прекалено силно е предизвиква усмивка такова отношение към моята скромна личност.

Но Вие сам казахте, че имате влияние и хората ви уважават.

Уважават ме. Това е в добрия смисъл на думата, защото сме работили заедно, защото съм смятал прокуратурата като мое семейство, нещо като жизнената ми среда.

Искате да кажете, че не изпълняват ваши нареждания, не се подчиняват, няма такава йерархия, за каквато се говори?

Не. В този смисъл, в който се говори, е абсурдно. Аз съм спокоен. Дисциплинарното производство ще си върви.

Притеснявате ли се от него и от резултатите?

Не, не се притеснявам от дисциплинарното производство. То ще трябва да докаже с факти, че аз наистина съм карал и то по незаконосъобразен или неморален начин прокурорите да гласуват за мен, че съм нарушил етичния кодекс. Това трябва да стане с факти. Затова аз призовах ВСС да си направи една проверка, да се разпитат насаме или анонимно, или с анкета всички 290 делегати на нашето събрание.

ВСС обаче отказа.

ВСС отказа. Второ, да се вземат протоколите от делегатските събрание, да се види там дали пък местните ръководители нещо не се принуждавали прокурорите да изберат подходящи делегати, да се видят техните решения. Това е доказателството.

Как гледате на отказа тогава?

Право да ви кажа, на смущението и объркването сред част и колегите от ВСС и на готовността да друга, малка част да отклонят проблема, да го сведат до частен случай като моя, за да не се постави въпросът за избори на други членове на ВСС. Затова и призовах колегите „Всеки от вас да остане със собствената съвест", а някои други само насаме да останат и тогава да решат какво да правят.

Целия разговор можете да чуете в radio.dariknews.bg