Шефът на КФН: Номинацията на Дончев за финансов министър е силен избор на Борисов
Шефът на КФН: Номинацията на Дончев за финансов министър е силен избор на Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев описа смяната на Симеон Дянков с Томислав Дончев на поста финансов министър като добра, навременна и точна. Пред Дарик Мавродиев описа Дончев като човек с голям потенциал и силни качества. Той не спести, че новият министър ще се изправи пред много предизвикателства. Мавродиев бе един от основните критици на редица идеи на Симеон Дянков. Какви бяха конфликтните точки и какви грешки допусна Симеон Дянков? Ето какво каза пред Дарик Мавродиев:

Добро решение направено от премиера, който за пореден път показва, че в точния момент може да взема правилни и точни решения. Също така мисля, че номинацията на Томислав Дончев е силен избор от страна на министър-председателя, тъй като доста дълго сме работили по различни теми с Дончев и мисля, че това е човек с голям потенциал и силни качества.

Вие имахте неведнъж спорове със Симеон Дянков. Как бихте коментирали наследството, което той оставя на Томислав Дончев?

Що се касае до Дянков, знаете, че съм имал доста критики както по данъчни политики, така и по макроикономическите виждания на господин Дянков- знаете, че темата със Сребърния фонд и харченето на фискалния резерв имахме доста силни дебати миналата година и, слава богу, че тогава както аз, така и Иван Искров, гуверньорът на БНБ, в крайна сметка и Марио Драги - председателят на ЕЦБ, и не на последно място премиерът взе вярното решение да не допуска подобни вредни политики за икономиката на България. Имал съм множество критики към господин Дянков и по отношение на някои негови екзотични или направо съмнителни данъчни идеи, както и по много други теми. Така че моята професионална оценка е, че това е една добра, навременна и точна смята.

Какво е състоянието на фискалния резерв, който оставя министър Дянков? Прави впечатление, че за януари данните още не са публикувани.

Последните данни, които аз виждам, публикувани от БНБ, ако не ме лъже паметта, е 3,9 млрд. лв. фискалният резерв. При всички положения Дончев го очакват сериозни предизвикателства, както свързани с попълването на фискалния резерв, така и с гарантирането на финансовата стабилност на България и в не по-малка степен с това, че на България са нужни освен политика за финансова стабилност, са нужни и политики, свързани със засилване на икономическия растеж, създаване на нови работни места и съответно България да се развива много по-динамично, отколкото през последните няколко години под ръководството на финансовото министерство в лицето на господин Дянков.

Според вас Дянков жертва ли микроикономиката на страната в името на това да запази макроикономическа стабилност?

Вижте, не ми се иска да започвам веднага след уволнението на Дянков негативни коментари, защото уважавам максимата, че за хората, паднали от една позиция, не трябва да се говорят лоши неща или както се казва в онази максима - или добро, или нищо. Със сигурност бихме могли да посочим списък от грешки на господин Дянков в управлението на финансите, макро-, и микроикономическите политики в страната и със сигурност има такива грешки по отношение на това, че с доста свои политики той затрудни малкия и среден бизнес, създаде известни проблеми, които тепърва трябва да бъдат решавани от новия министър. Но така или иначе заслуга на правителството и Дянков, за да бъдем обективни, е, че запази макроикономическата стабилност, че България е една от най-добре стоящите държави по макроикономически показатели.