Ралчев: Платих висока цена, напускайки НДСВ
Ралчев: Платих висока цена, напускайки НДСВ / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Парламентарните групи в 40-ото Народно събрание са вече осем. Парламентарна група "Българска нова демокрация" обединява всички прокудени или сами напуснали НДСВ. Засега нейните членове са 14, казват, че ще има и още. Коментар по темата в „Денят” по Дарик на Борислав Ралчев, председател на новата парламентарна група.

Ще има ли още, г-н Ралчев?

Логиката показва, че трябва да има.

...смятате, че ще набъбне?

...няма да ги броим. Наред с всичко останало това е един морален акт, отговорен за всеки един, и решението ще бъде абсолютно лично за всеки един от нашите колеги.

Г-н Ралчев, вие самият лично каква цена платихте, напускайки НДСВ? Кауза, за която сте се борил през годините.

Висока цена платих. Висока цена платих, но в края на краищата не можех нищо друго да направя, защото не мога да бъда причислен към хора, които са послушковци, които са готови да жертват една значителна част от реномето си, от физиономията си, ако щете, заради някакъв пост, заради някаква служба.

Съжалявате ли, че толкова години наред самоотвержено бранехте каузата царски имоти?

Не, моята кауза никога не е била царските имоти. Моята кауза беше картата НДСВ, моята кауза беше всичко това, което се направи в първия мандат и даде условия да се продължава до известна степен и сега. Моята кауза беше свалянето на двуполюсните системи на отношенията в политиката, Европейският съюз, НАТО, това бяха сериозните каузи, реформите, които трябва да се извършат в България, това е нещото, което си заслужаваше. А пък това, че съм участвал в една комисия за царските имоти, е съвсем друга тема. Това никога не е било кауза.

Защо избрахте това име "Българска нова демокрация"? Тук е може би редно да припомним, че това беше един от вариантите на Николай Василев за промяна на името на НДСВ... на Нова демокрация.

Не сме плагиатствали. Много деликатен въпрос, ако щете, и емоционален, ако щете, търсехме и философията, търсехме и, така, равната отдалеченост, да изразим възможно най-точно това, което искаме да изразим. Дано да сме успели. Става въпрос за демокрация.

Г-н Ралчев, с какво ще бъдете по-различни от, така, хайде да го наречем, ортодоксалното НДСВ? Кои са тия ярки принципи, защото аз искам тук, в това студио, за принципи да поговорим, които ви различават от онези ваши доскорошни колеги, които останаха в НДСВ?

Принципите са тези, които се напуснаха... Спомняте ли си кой беше основният девиз на НДСВ 2001 г.? Морал във всичко.

...ще въплътите тази формула...

Дай боже да...

...ще й дадете нова плът и кръв.

...точно това да бъде нещото, към което се стремим, и степента, до която да го постигнем. В края на краищата не може да има морал, когато обявяваш, че си в либералния сектор на философията на живота, ако щете, не само на партийния такъв, тогава, когато личността е тази, която доминира, уважението към личността, просперитетът на личността, динамиката на личността, и изведнъж да кажеш, ако не слушаш, ще си ходиш. Е, не може да стане тази работа.

Вините ли Симеон Сакскобургготски, че престъпи такива простички морални правила?

Защо да виня, може би това е неговата цел, така е преценил, няма никакъв спор, че това е една личност, която има своите заслуги. Значи, тези основни политики в края на краищата бяха провеждани чрез него, от него и от нас. Как може да се отрече това, че неговият принос е такъв? Но нещо стана, не може да има никакъв спор по въпроса, че тази партия е негова. И когато той променя курса на тази партия, си е негов проблем, но това не значи, че ние сме лоши затова, че не следваме променения курс.

Първи принцип - морал във всичко, това е първият принцип, който обединява 14-те отцепили се и създали нова парламентарна група. Кой друг принцип ви обединява?

Принципът на личността. Вие знаете, че тук са събрани много качествени хора. Това не го казвам само аз, това го казват всички, които са около нас. Това е в този период от време, това са хора, които се изградиха на базата на качествения човешки материал, който всеки един от тях обладава като политици и държавници, ако щете. И всички останали сме били в една кауза, и точно за това е реч. Всеки да брани собствената си кауза, дай боже, тя да има общо измерение за всички нас, да слушаме всеки един, да уважаваме всеки един като мнение, дотолкова, доколкото може да постигнем единогласие и в политическите моменти и оттам нататък да се върви.

Тук признавам, че не ви разбрах. Как всеки един от вас, ярка личност, ще отстоява своите принципи и в същото време вие ще останете едно цяло, да кажем една парламентарна група или в бъдеще една партия. Как става това?

Ето това е трудният въпрос как става. И сега не знам. Но знам, че трябва да бъде по този начин направено. Като уважаваш мнението на всяка една личност, като умееш да го слушаш, като умее той да те слуша, да се постигне единомислие. Защото, ако смятате, че в тази начална фаза на тези 14 човека, всеки със собствено достойнство и собствено мнение, всички мислим абсолютно еднакво - не.

Възможно ли е експериментът да се окаже неуспешен?

Разбира се, че е възможно. Но желанието на всички е да се докаже, че това, в което сме вярвали, е нещо постижимо. Трудно е. Знам, че е трудно.

В парламентарната група, пак се връщам на предишния си въпрос, която оглавявате, има много ярки личности, това са все знакови имена от НДСВ.

Да, така е.

Тези хора могат ли да мелят брашно в една мелница? Това е големият въпрос според мен.

Разбира се, че колкото са хората по-изградени, толкова са и по-изградени като себична фигура, като манталитет на мислене. И дотолкова, доколкото са големи пък, голямата идея трябва да ги обедини. Те не са различни като манталитет. Има отделни нюанси. Има някой в отделен момент малко по-твърд. Но може би затова съм председател на тази група, защото съм най-възрастен и може би да дам един такъв тон, по-мек, по- на разбирателство. Някои не казват, че съм много мек като характер, но все пак ще видим.

Добре, голямата идея, ето, споменахте за това, каква е голямата идея на „Българска нова демокрация"?

Просперитетът на България. В края на краищата трябва да чуем, да престанем да робуваме на център, дясно, ляво. Да престанем да робуваме на синьо, червено, пембяно или какво ще да бъде то. Да чуем и за какво става въпрос в обществото. За какво става въпрос, какво иска българинът, как да го постигнем. Абсолютна справедливост, абсолютна правота няма никъде. Но как най-бързо да се стигне точно до тази чуваемост, заради която всички ние сме обвинени, че най-лошите хора са депутатите.

Г-н Ралчев, ще признаете, че с 14 или с 20 депутати, нека да са 20, просперитет на българите няма да донесете.

Не. Трябва да се докаже на българския народ, защото ние продължаваме да считаме, че това, което беше първоначално изначално дадено... реформите в България са нещото, което ще доведе до добрия резултат. Много е трудно. Българинът е човек с високо самочувствие. Второ, ние сега, ако... (не се разбира - бел. ред.)... период от време му казахме отиваме в Европа. Българинът каза "че ние сме отдавна там, какво ще ни водите". Въпросът е във философията на Европа, в манталитета. Значи, някои ни препоръчваха да си сменим чипа, не всички успяха. Но мисленето, по-позитивното, по-градивното, по-отговорното, все пак нека да сравним какво беше преди десет години. Вие сте млада жена, по-малко помните може би тези неща в дълбочина. Но разликата от последните десет години и сега е много голяма.

Не разбирам това каква връзка има с бъдещите ви планове...

Точно това, че посоката, в която се върви в държавността, е правилната. Реформите. Лошото е, че не стават бързо, лошото е, че буксуват в много сфери - правосъдие, ако щете, ред, сигурност. Но така или иначе няма да стигнем до есента на 1996 година, нали. Нали разбирате, че много хора казват ценен бил резервът, държавният, милиардният... дайте да го изядем. Аз съм се шегувал много, като съм казвал - мога да бъда най-признатият министър-председател на България за два месеца, ще ги изхарча парите, колко му е, 7 милиарда.

"Българска нова демокрация" е нещо като малък гарант на реформите, на това, че България ще върви напред, а няма да се връща назад с десетилетие.

Една от целите.

Добре.

Една от целите, това искахме да кажем.

Знаете ли, преди няколко вечери тук на същото място стоеше лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков. Разговаряхме с него за всичко случващо се в НДСВ, за това евентуално какви биха били вашите бъдещи планове. Моля ви да чуем само една минута от това интервю и да продължим разговора.

Емил Кошлуков (запис):

Тези хора, които са отделени, са много влиятелни, това са хора с много пари, с много назначения. Ами шест години управляват. Панайотов от шеф на група, вицепремиер, ресора на силови министерства, Свинаров, нали, министър на най-богатото министерство. Всичките тези хора са били във властта. Ралчев държи цяла Варна, корабостроителници, големите сделки - всичко е минало през тях. Те имат много... (не се разбира - бел. ред.)... и царят не им знае всичките хора. Те имат примерно по 1000, 2000 човека, той не може да ги намери къде са назначени, не знае кой ги е подал. Фирми, агенции, дирекции - управляват се от тях. Второ, натрупани са огромни финансови ресурси, огромни. От химикалки до хеликоптери, всички сделки са минавали през тях. От главния секретар на Министерския съвет, който те назначиха, до секретаря на парламента, до колите и шофьорите - всичко са техни хора. Правният отдел, който консултираше всички търгове. Ти не можеш да бутнеш една група, дето разполага с милиони зад гърба си, с 1000 души държавна администрация, с връзки с 500 фирми, които са им дали... (не се разбира - бел. ред.)... хайде момчета, помагайте... нападнаха, дайте някой лев да се отбраняваме, които са купили медии или могат да си купуват спокойно журналисти. Това не е току-така битка, тя не е лесна. Те са без кауза. Там е сделка и бизнес.

(край на записа)

Преувеличава ли, господин Ралчев, господин Кошлуков така мощта, която притежавате?

С господин Кошлуков се знаем много добре. Все пак сме битували заедно в една лодка доста време. Знаем кой искаше да клати лодката. Значи, ако искам да лансирам една негативна кампания, нали знаете, че има три вида пропаганда - бяла, сива и черна. Бялата е най-опасната, защото е най-рафинираната, и тя казва 20 на сто лъжа в най-важните моменти, 80 на сто истина. Сивата е 50 - 50 процента и черната е 90 процента брутална лъжа.

Кошлуковата от кои е?

От последните, разбира се. Да питам господин Кошлуков кога за пръв път той заговори против Панайотов. Ако той не може да си спомни, аз ще му го припомня. Тогава ние дойдохме от провинцията, едни момчета, които имаха да речем по-романтични представи за нещата, съвсем неориентирани, те бяха изградени политици, с биография, с цел в НДСВ, да не му я кажа каква е, но само един факт. Сега с всички тези несметни богатства - острови, планети и прочие, глупости безкрайни, кога той за пръв път заговори против Панайотов, знаете ли? Септември месец на 2001 г. Направете си изводите оттук нататък.

То това е било доста преди те да напуснат.

Не е доста, септември, на месеца, лятото...

Между другото дори си спомням, беше това интервю в някакъв регионален вестник.

От тогава досега това е тяхната болка и хора като него те нямат мяра. Това са отвратителни неща, сега той говори глупости, за какво става въпрос? За Варна, цяла Варна. Чудесно, нека да бъде цяла Варна.

Имате ли я цяла Варна или не?

Имам я, разбира се, аз съм варненец, за разлика от него. За разлика от него цяла Варна е моя. Но не в тоя смисъл, в който той го казва.

Кажете сега - сделки ще правите ли с гласовете, които имате? Как ще действате - по-скоро като опозиция или както каза премиерът, ще дадете рамо на управляващата коалиция. Между другото премиерът от няколко дни повтаря как ще дадете рамо на управляващата коалиция, че ще подкрепите политиката на правителството? Декларирате ли, че "Българска нова демокрация" ще подкрепя политиката на правителството?

Такава формула абсолютно не може да бъде дадена. Ще се стремим да бъдем рационални във всеки един момент и за всяка една политика. За какво е реч? Първото е, че ние вече не сме част от НДСВ. НДСВ е това, което участва в коалицията. Спрямо НДСВ са правилата, които са разписани при съставянето на коалицията. Тази тристранна коалиция е излъчила правителство, на което начело стои премиерът. Това е формулата. Ние сме вече вън от този състав. Абсурдно е да се говори, че сме абсолютно в противоборство с тази система, абсурдно е да се говори стои изцяло зад нея.

Няма място за рамо, няма място за коляно и клякане, има място за преценка. Това е нашата позиция във всеки един конкретен случай с ясно чувство за значимост на всичко, което се извършва, с ясно чувство за опасностите, които могат да доведат до дестабилизация на държавата, което не е нашата цел и не е нашето виждане.

Ние считаме, че процесът към Европа, аз лично считам - някои колеги имат друго виждане по тоя въпрос, знаете ги, че процесът на присъединяването не е завършен на 1 януари 2007 г., защото той не е едноактен акт да прескочиш линията, а защото този процес според мен скромно ще трае поне до 2009-2010 година и много работа има да се свърши в тази връзка. И аз не напразно в началото ви казах - сме за продължаване на реформите. А за да се продължат реформите, има нужда от стабилитет, не от чиннопоклонничество, не от верноподаничество, а от една трезва преценка кое е проспериращо.

Тоест, доколкото ви разбрах, вие сте склонни да правите т.нар. тематични коалиции по време на гласуването - виждате каква е темата, знаете какви са принципите, вие решавате за/против...

Коалицията е нещо, което предполага уговорки. Разбирам, близко сте до това, което аз мисля. Аз бих казал - до конкретна преценка за всяка една от политиките, по които се разсъждава.

Не, защото аз се опасявам, че поне в първите месеци, от вашия нов парламентарен живот може би всеки ден, парламентарен, ще ви се налага да обяснявате, че не правите сделка с гласовете си в името на една или друга кауза.

След като сме казали, че това е една позиция, вече тя ще бъде преценявана от гледна точка на принципност във всеки един от случаите. Ние знаем, че сме подложени на този рентген.

Един конкретен пример. Предстои, да кажем, едно много важно гласуване за членовете на инспектората към Висшия съдебен съвет, то е поименно. Например как ще гласувате за кандидатурата на вашия колега Минчо Спасов, който ще бъде предложен за член на инспектората?

Аз лично ще уважа неговото желание да промени настоящия си статус.

Да промени настоящия си статус, тоест да стане член на инспектората на Висшия съдебен съвет.

Отделен е въпросът, нямам предвид конкретно господин Спасов, че в момента нашите колеги, които останаха в парламентарната група на НДСВ, в една значителна степен се подават едни такива внушения, нали, толкова поста, толкова комисии, толкова министерства. Съветвам ги да бъдат много резервирани.

Господин Ралчев, вие стоите ли зад действията и работата на четиримата жълти министри - Даниел Вълчев, Николай Василев, Веселин Близнаков, Гергана Грънчарова?

Преценката следва от това, което ви казах. Те са членове на това правителство, това правителство е на тройната коалиция, ние сме извън нея. Преценката на всички техни действия ще бъде съвсем същата, каквато ще бъде преценката и на правителството, те са част от него.

Редно е, ако сте нещо ново, да се легитимирате по някакъв начин. Какво е отношението на "Българска нова демокрация" към министрите на НДСВ?

Защо да отречем всичко хубаво, което правят тези хора? И сега изведнъж от хора, които сме поддържали, ние сме слушатели техните концепции за образование - за средно, висше и т.н.

Не, аз не искам да се отричате, аз искам да кажете...

...и изведнъж да кажем - те са много лоши. Не може да се каже такова нещо. Преценка за всяко едно действие.

Евентуална тяхна смяна ще радикализира ли, така, действията на "Българска нова демокрация"?

В какъв смисъл?

В смисъл, че твърдо ще станете ярка опозиция, парламентарна, при смяна на четиримата министри?

Не, разбира се. Зависи какви са мотивите при евентуална смяна на тези министри. Ако министър-председателят изложи съображения, които не са изцяло на принципа тази партия ги е излъчила, тя иска да ги смени, ако се посочат аргументи, свързани с не дотам добра работа, ако министър-председателят заяви, че иска смяна с оглед на еди-какво си, преценката ще бъде конкретна.

Пак преди няколко дни вашият колега Владимир Дончев обеща в ефира на "Дарик" радио, че нововремски номера вие няма да правите. Вие обещавате ли да не правите...

Категорично. Много знам за "Новото време".

Министри трябват ли ви в кабинета?

Не, разбира се. Нали казахме, че ние сме вън от това правителство.