Проф. Иван Желев: Светият синод остава без един човек с мнение и авторитет
Проф. Иван Желев: Светият синод остава без един човек с мнение и авторитет / netinfo

Завиждаха на митрополит Кирил за това, че имаше подкрепата и доверието на покойния патриарх Максим - Светият синод остава без един човек с мнение и авторитет във висшия клир. Това каза в ефира на Дарик бившият директор на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев.

Минути след новината за откритото тяло в морето на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил проф. Желев подчерта, че въпреки манипулациите, които са били правени по адрес на владиката, той е бил обичан и от вярващите в епархията, и от свещениците.

„Нека да запомним доброто от митрополит Кирил, а пък лошото на другите и да го разгласяме, няма да помогнем на никого. Дано те поне се осъзнаят сега след смъртта му! Но кой знае?!?", каза още Иван Желев.

Тепърва в следващите часове ще се изясняват обстоятелствата около тази смърт. Допускате ли обаче вероятността да става дума за насилствена смърт? Това се прокрадна в първите минути на новината?

Бог да прости Дядо Кирил! Не допускам това. Дядо Кирил беше един достоен и принципен архиерей и се надявам от аутопсията да излезе резултата за вероятно някакъв сърдечен удар или мозъчен удар. Не знам, не мога да предполагам, но наистина не виждам основания някой да посегне на живота му.

Надявате се това, което се е случило, да е в резултат на някаква злополука в морето?

Да, защото е известно, че той ловеше миди, беше гмуркач. И все пак на един човек на 59 години - не е в млада възраст, може да му се случи нещо неприятно при такова физическо напрежение.

Но така или иначе смятам, че ще го запомнят - съжалявам, че трябва да говорим вече в минало време за него.... ще го запомнят с добро както вярващите във Варна и в епархията, така и неговите свещеници. Защото, знаете ли, че не е много често свещеници да обичат своя митрополит, своя владика. А те наистина не просто го уважаваха, те го обичаха. И той се грижеше за тях в интерес на истината.

Така че ще остави една добра диря, независимо от всичко онова, което се лансираше, често пъти и насочвано, включително и от негови събратя - отрицателни информации в общественото пространство.

За починалите както се казва „или добро или нищо", но митрополит Кирил беше наистина много противоречива личност. Наред с всичко онова, което вие казахте и тезата, че той е един от онези, които строят много църкви в страната, в медиите пък излизаха информациите за лъскавия „Линкълн", от който ръсеше вода по вярващите?

Точно това показва, че нещата са манипулирани. Защото този лъскав „Линкълн" всъщност струваше първо около 50 хиляди лева. Никоя уважаваща себе си мутра няма да се качи на толкова евтина кола. Второ - той не беше купен, а му беше даден от един от бизнесмените във Варна да кара и по този начин той си правеше реклама. Какво лошо в това?!? Аз не виждам, но трябва да подчертаем, че митрополит Кирил не беше толкова противоречива личност, колкото не умееше да си прави пиар и въобще нямаше пиар.

Имаше ли обаче врагове? Създаваше ли си такива и с какво?

Аз не мога да кажа дали във Варна имаше врагове. Той наказа там един свещеник, бивш депутат и други хора, които се обърнаха разбира се срещу него. Но заради принципната си политика и тук в Синода той имаше често пъти противодействие, имаше явно враждебно отношение към него. Дори ако щете от един митрополит, когото той, благодарение на когото той беше избран за митрополит. Неприятни неща, когато човек погледне, но това отношение на всичко отгоре не се дължи на някакви слабости на митрополит Кирил, а по-скоро на амбициите на други хора.

Той беше човек, който имаше подкрепата на покойния патриарх Максим, а и самият той подкрепяше патриарха. Затова някой му завиждаха затуй, че патриархът му имаше доверие.

Казахте, че не вярвате да има умисъл в това, което се е случило, но открих една информация от януари, в която митрополит Кирил признава, че е изнудван за пари от хора от елита, като не изключва атаките срещу него да са вдъхновени от духовните среди. Тъкмо от духовниците, които му завиждат.

Това би било най-неприятното и не бих искал да го коментирам. Защото в крайна сметка нека да запомним доброто от митрополит Кирил, а пък лошото на другите и да го разгласяме, няма да помогнем на никого. Дано те поне се осъзнаят сега след смъртта му! Но кой знае?!?

Той имаше влияние във висшия клир, което пролича и в този преходен период около избора на новия българския патриарх. Временно ръководеше и църквата. Сега как се променя съотношението на силите, на влиянието в Светия синод, грубо казано?

Да, така е. За съжаление сега вече няма да има един човек, който имаше мнение, имаше авторитет в Св. Синод. Остават хора на противното мнение, които по-скоро налагат своя интерес и разбира се основната маса, която пък се ослушва откъде духа вятъра и приклякват докато мине бурята. За съжаление това са нещата.