Поетапното поскъпване на газа - по-удачно за топлофикациите
Поетапното поскъпване на газа - по-удачно за топлофикациите / netinfo

Парното да трябва да поскъпне с между 30 и 35 процента до януари заради шоковото поскъпване на природния газ. Това заяви за Дарик Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. В противен случай дружествата ще работят на загуба при влязлата в сила от 1 октомври с 24 на сто по-висока цена на синьото гориво. Според Терзийски обаче поетапното поскъпване на газа е по-удачно за топлофикациите. Ето какво каза Терзийски:

След като с близо 50 процента ще се увеличи цената на природния газ през зимния период – от 1 октомври до 31 март следващата година, съответно през този период трябва да има реципрочен паричен поток в проходната част. За да може да стане това нещо, трябва с около 35 процента да бъде увеличен и този паричен поток на вход на дружеството.

Може би парното ще поскъпне с 12 процента от 1 ноември. Това като стъпаловидно поскъпване достатъчно ли е към момента, за да не бъдат топлофикационните дружества на загуба?

Една от мерките например е 12 процента поскъпване на топлинната енергия, но това не означава, че като краен резултат топлофикационните дружества няма да бъдат изправени пред фалит. Защото сега, ако коментират пак единични действия, от 1 ноември какво ще бъде увеличението, за да компенсира увеличението на газа от 1 октомври, то тогава питам какво правим от 1 януари. Решението е за поетапно увеличение на цената на газа, тоест няма да бъда сега 36,7 на сто, както искаше доставчикът, и януари 10-12 процента, а ще бъде сега 23,89 процента и 21,4 на сто – от 1 януари.

Това по-удачният или по-ощетяващият ви вариант е?

За моментната ситуация е по-удачният вариант, да има постепенно увеличение. Това го коментираме от години.

Ако приемем, че парното ще се увеличи, по думите на проф. Шушулов, с 12 процента от 1 ноември, това означава, според вашите разчети, че остават още около 20 на сто за увеличение в началото на другата година.

На януари.

Как ще плащат потребителите подобно шоково увеличение, възможно ли е това и трябва ли да им се причинява?

Разберете правилно, никой от мениджмънта на топлофикационните дружества не иска да причинява нищо на никого. Разходите трябва да съответстват на приходите. Ако има дисбаланс между разходи и приходи, съответно тази стопанска единица няма да може да съществува. Навсякъде в Европа, освен бюджета на едно предприятие, се гледа и бюджетът на едно семейство. Съответно трябва да се прецени приходната част на бюджета на едно домакинство с разходната част на същото домакинство.

Не се ли страхувате, че ще останете без клиенти, ако бъде увеличена цената на парното с 35 процента до януари?

Не ние сте страхуваме и то от доста време, от две години предупреждаваме, че се закрива сектор топлофикации в енергийния баланс на страната. Това естествено значи, че няма да има потребители. И това унищожаване на сектора се осъществява не чрез действията на изпълнителните директори на дружествата.

Прогнозата ви е доста мрачна.

Тя е мрачна от много време. Въпросът е дали всяко едно действие ще го правим пожарникарски, в последната секунда, когато вече огънят е пламнал отвсякъде или просто няма да допускаме искри, за да пламне огънят.