Натискът върху Петрол АД е в полза на облигационерите
Натискът върху Петрол АД е в полза на облигационерите / netinfo

Най-големият дистрибутор на горива в България – „Петрол АД”, се разделя с нефтобазата си в „Илиянци”, София, както и с немалко на брой бензиностанции, които преминават във владение на „Лукойл”, стана ясно през последните седмици. По непотвърдена информация става дума за 75 обекта в страната, като от 14 март бензиностанциите на „Петрол” АД не зареждат стоки на „Лукойл”.

Докато се изчаква Комисията за защита на конкуренцията да каже своята дума по въпроса за монопола, който тези сделки ще предпоставят, на БФБ бе прехвърлен огромен пакет книжа на „Петрол” АД, представляващи 18.84% от капитала на дружеството. В официално съобщение на борсата стана ясно, че купувачът е „Нафтекс Петрол”, дъщерната компания, която посредничи с „Лукойл” при доставката на горива за бензиностанциите на „Петрол” АД.

Двете компании упорито мълчат за договорките помежду им. В същото време интерес към книжата на „Петрол” АД не липсва, а цената отскочи от 4.72 лв. за лот преди месец до 6.43 лева средна цена за лот вчера. В догадките на инвеститорите за движението по позицията помогна доклад на агенция „Стандарт енд Пуърс”, която остави без промяна оценката си за „Петрол” АД.

Напълно я споделям, каза пред DarikFinance.bg Константин Абрашев, портфолио мениджър в „БенчМарк асет мениджмънт”. Според него натискът върху компанията е в полза на облигационерите.



Реномираната агенция за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуърс” публикува оценка за Петрол АД, с която запазва перспективите за дружеството на сегашните им позиции. Разминава ли се прогнозата на експертите с вашата за относителната стабилност на риска при книжата на тази компания?



„Стандарт енд Пуърс” оценяват компанията на база емитираните облигации. Аз съм съгласен с техните заключения. Те се базират на предположенията, че нищо лошо няма да се случи с „Петрол” АД. Ако „Лукойл” купи „Петрол АД”, то естествено тя ще я придобие с всичките й дълговете. Така тe ще се превърнат в далеч по-нискорискови за държателите на облигации, отколкото са към настоящия момент. Тоест, тук става дума за по-голяма сигурност. От друга страна, след като тръгва да продава активи, „Петрол АД” ще освободи достатъчно парични средства, за да покрие задълженията си, така че от тази гледна точка няма как да не се съглася с прогнозата на световните анализатори.

Според вас колко силен е натискът върху дружеството от страна на големите компании, които се стремят да окрупнят бизнеса си в България и докога ще се запази настоящата структура в собствеността на „Петрол” АД?

По всичко личи, че тук ще има сериозни размествания, защото последните години „Петрол” АД ползва бизнес модел, който е много рядко прилаган. Дружеството е един търговец на горива, както на дребно, така и на едро, но не разполагащо нито с рафинерия, нито с добив. Най-успешният бизнес модел е с интегрирани компании, които покриват целия спектър - от добив до продажбите на дребно на енергийни суровини. Именно за това „Петрол” АД трудно би успял да се наложи на пазара и да удържи натиска на компаниите, желаещи да я придобият.

Освен това като най-голям дистрибутор в България дружеството притежава много на брой бензиностанции, голяма част от тях с доста ниска ефективност. Това е така поради простата причина, че една бензиностанция, изграждането й наново, струва милион-милион и половина евро, в зависимост от капацитета й, а „Петрол” АД разполага с бензиностанции на такива локации, които трудно могат да оправдаят подобен мащаб на инвестицията.

Вярно е, че през последните години компанията се фокусира в изграждане на бензиностанции по градовете, на ключови пътни артерии, като по този начин бе направен действително доста добър продукт. Още от миналата година имаше спекулации, че компания от прибалтийските държави има апетити за покупка на „Петрол” АД. Тогава „Лукойл” повдигна прословутото дело за 90 милиона лева и според мен целта беше да блокират тази сделка. Не е тайна, че „Лукойл” има амбицията да придобива бензиностанциите на „Петрол” АД, с което да се превърне в най-големият играч в сектора на горива в България.

Нищо чудно, може би не през тази, но в следващите години, мажоритарният собственик окончателно да напусне „Петрол” АД. Просто да го продаде, защото такъв бизнес модел, какъвто се упражнява към момента, е трудно приложим.

Освен това, ако гледаме от по-високо, в Европа в момента текат силно консолидационни процеси. Доста компании в Централна и Източна Европа изявяват доста сериозен интерес в определени позиции. Не е тайна, че ОМВ е отправил оферта за изкупуване на унгарската компания МОЛ, като същевременно ОМВ има две цели - първо да се предпази от враждебно изкупуване от страна на „Газпром” и от друга страна да вземе най-големия дял от строящия се тръбопровод „Набуко”. Това е така, защото както МОЛ, така и ОМВ, са сред основните инвеститори в проекта и придобивайки МОЛ, на практика ОМВ ще притежава най-големия дял за тръбопровода.

 

DarikFinance.bg