Лечева: Нашата функция е да подпомогнем БФС да реализира своите политики
Лечева: Нашата функция е да подпомогнем БФС да реализира своите политики / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с председателя на ДАМС Весела Лечева за „Седмицата” на Дарик радио

Ще говорим за ЦСКА. Вие открихте, и то скоро, заедно с Александър Томов алеята на славата на ЦСКА пред централния вход на стадион "Българска армия". Сега вие как виждате да се спаси славата на ЦСКА?

Ами това, което стана в последните две седмици, и цялата информация, която излезе и която беше скрита от всички нас, дори и от действащите служители, накара цялата държава да се замисли в крайна сметка какво става във футбола, как се управляват футболните клубове. И тук се стигна до това, че. .. как едни обикновени търговски дружества трябва да се съобразяват със законите в България. И тук правомощията, те не са кой знае какви, от страна на държавата да помогне в случая на ЦСКА. Но въпреки всичко в лицето на премиера Станишев, който заяви на самата среща, че за него ЦСКА е по-различно от едно обикновено търговско дружество, защото ЦСКА е една институция и по смисъла на закона юридически то е търговско дружество, но по смисъла на функциите и на дейността, която изпълнява, е много по-различно.

И тук помощта, която може да бъде направена от страна на държавата, е в случая да се види и да се стигне до собственика и да се сложи на масата и. .. да вземе той решение дали ще продаде акциите или дали ще има желаещ, който да купи акциите. Защото в случая става въпрос за една търговка сделка. Или пък, ако няма желание да продава, то да бъде така добър и да си изпълни задълженията, които има.

Тоест проблем номер 1 пред българската държава е да намери собственика на ЦСКА. Докъде стигнахте в търсенето, след като се ангажира и ДАНС? Имате ли вече някаква информация от тази агенция?

Ами, вижте, информацията не се събира при мен, информацията събира ДАНС. Така че в първия възможен момент, когато има наличие вече на цялата информация по отношение на задълженията, по отношение на всички онези ангажименти, които ЦСКА трябва да изпълни, за да продължи шампионата, и по отношение на проверката, която е в ДАНС, тогава вече могат да се обсъждат конкретните възможни решения.

Тоест, до този момент в ДАМС не знаете нищо от ДАНС за кой е собственик на ЦСКА.

Да, както знаете, ние в. .. нашите функции са по-скоро да. . . държавният орган няма кой знае какви правомощия и не е, разбира се, в принципите на управление на държавата да се намесва в дейността на обществените организации, които, каквито са и Футболният съюз, и футболните клубове, и спортните организации. Но в крайна сметка те трябва да изпълняват законите си спрямо българското законодателство. И тук са съответните институции, които следят за изпълнението на тези задължения.

А участвате ли в търсенето в момента на купувач на ЦСКА? Имате ли нещо общо с идването на украинеца Константин Жеваго, виждахте ли се с него?

Не, не . . . Аз такива консултации, и в крайна сметка нямам такива. . . до момента от. .. никой не е идвал с намерението да помага или да купува ЦСКА.

Вярно ли е, че ако ЦСКА плати 2 милиона лева данъци, ще играе в А група?

Вижте, конкретните ангажименти, които трябва ЦСКА да изпълни, за да продължи в шампионата, ги знае точно БФС и по-скоро неговите компетентни комисии, нали, които определят критериите, които следят за тяхното спазване. Ние в случая. .. вие специално можете да се обърнете към тях, за да чуете какви точно ангажименти не е изпълнил ЦСКА, за да може да продължи в А група.

Добре, по-общ въпрос. Одобрявате ли вие тази връзка между спорта и бизнеса като "Кремиковци" и ЦСКА? Още по-далеч, като . .. отбори, голяма част от отборите в А група се оказват собственици на едни фирми, регистрирани на едни острови. Смятате ли, че това е добра организация на българския спорт?

Вижте, големите футболни грандове в Европа се управляват от мощни икономически структури. А как работи при тях тяхното законодателство, това беше другата тема, която обсъждахме на срещата с премиера. Но тук очакваме инициатива от самия футболен съюз да предложи модел, който е практика в Европа. Тъй като се спомена, че голяма част от нашите клубове са. . . собственици са офшорни фирми. Дали това е практика, дали това е пречка за развитието на футбола може да каже самият футболен съюз, тъй като той определя правилата. Нашата цел и нашата. .. нашата функция и нашата дейност като държавна институция и като правителство е да подпомогнем футболния съюз да реализира своите политики, своите принципи и да въведе своите правила в действие. Защото всяка друга позиция от наша страна ще бъде като намеса на държавата в една обществена институция, каквато е футболният съюз, каквато е УЕФА, каквато е ФИФА. И тук ние нямаме кой знае колко много лостове и затова казвам, че инициативата трябва да дойде от футболния съюз и да каже какво им пречи, какво спъва тяхната работа и дейност, за да може те да спазят всички онези правила, принципи на прозрачност, на откритост, на достъпност .. .

Добре де, добра идея ли е офшорки да не могат да бъдат собственици на клубове? Вие подкрепяте ли такова законодателно решение?

Вижте, тук това, което казах преди малко, че трябва да има прозрачност в кой стои зад даден клуб и начина на финансиране, това е безспорно. Това го желая не само аз, това го желае и целият спорт в крайна сметка, защото тогава вече можеш да търсиш и отговорност, и решенията да бъдат много по-категорични и по-бързи в дадена посока.

Този заобиколен отговор означава ли, че вие искате да се забрани офшорни фирми да имат спортни клубове в България?

Аз пак казвам, от страна на държавата бих казала, че дори не е позволено да бъде намесвана в отношенията на обществените организации и даже се санкционира, когато държавата регулира тяхната дейност. Затова казвам, че инициативата трябва да дойде от БФС, да каже какво му пречи за развитието на неговата дейност? Дали е правилно или не е правилно, това може да каже практиката във футболния съюз, може да каже практиката в европейските футболни клубове каква е. И тук мисля, че добрата, положителната практика би трябвало да влезе в действие и в нашия футболен съюз, а ние като законодатели, като изпълнителна власт само да съдействаме на тези обществени организации да реализират своите желания.

И вие, като пречихте практиката, като знаете практиката, каква е? Има ли такава практика някоя държава да си търси в момента кой й е собственик на шампиона?

Практика в Европа е всичко да става прозрачно и да не се крият зад офшорни фирми. Но пак казвам, тук нашите правомощия граничат с намеса на държавата в обществени организации, което би могло и да се санкционира.

А имаше ли някаква възможност държавата да се намеси така, че повече от една трета от българите в момента да могат да гледат мачовете от Европейското първенство по футбол по някоя от ефирните телевизии, а не да се чудят как да намерят една кабелна телевизия, за да могат да гледат тези мачове?

Вижте, този въпрос е трябвало може би преди година и половина да се обсъжда, когато е бил проведен търгът, защото сега е твърде късно да коментираме, вече европейското е в ход. Голяма част от нашите зрители ще останат, без да имат възможност да гледат тази популярна игра. И тук вече има други органи и институции, които би трябвало да бъдат ангажирани или пък най-малкото да бъдат информирани за този проблем, който ще настъпи 2008 по време на европейското.

Добре, другата седмица ще търсим тези други институции.

. . тъй като покритието, което има, доколкото чувам и по медиите, не е от национален мащаб и не дава възможност или достъп до този продукт, който Европа в момента предлага.

Има ли вече клубове, които официално поискаха концесии на стадионите си по новия закон? Колко са те, колко стадиона виждате да. ..

Няма такива, но по отношение на стадионите мога да кажа само, че само може би 5 или 6 стадиона са държавни, а всички останали са общинска собственост, така че до момента дори и без тези поправки в закона общинските ръководства имаха възможност, тъй като те имат, законът за общинската собственост дава възможност и на кметовете, и на общинските ръководства да предложат най-различни механизми за ползване на стадионите от страна на футболните клубове. При нас, въпреки всичко в закона направихме максималното да дадем преференции за спортните организации и за футболните клубове, които са и акционерни дружества, да ползват безвъзмездно базата за 20 години и ако искат да удължат срока с още 10 години. Но до момента, тъй като аз очаквам и от наша страна да излезе и правилникът за приложение на закона, не е постъпило такова искане.

Накрая един политически въпрос. Прав ли е президентът, чийто съветник е съпругът ви, който, надявам се, се възстановява, да критикува премиера, в чието правителство сте вие?

Вижте, това как президентът усеща настроенията и как усеща проблемите в България е негово право и негово задължение да алармира, когато действително някои от секторите в България не се движат в правилната посока. Имам предвид за насоката, която считаме вече за всички ни като грешна или пък промяната на политическия модел по отношение на купуването на гласове, тъй като виждаме всички, че това се изражда и става опасно за държавата, и става опасно за националната сигурност на държавата. И тук считам, че е твърде навременно някой да тропне на масата и да каже - в крайна сметка нека да се огледаме всички и да предприемем нужните действия, за да спрем тази разрушаваща сила.

Тоест, аз ви разбирам, че казвате ясно, да, президентът е прав, според вас?

Не, не е нормално за мен, дали е съветник, дали е консултант, някой да ходи с 8 човека охрана и да влиза в Министерския съвет. Не е нормално 2008 г. да се притесняваме за свободата на действията си и решенията си и всичко това, което ни заобикаля като ежедневие, и което правим. Не е нормално съветници, които са ходили без охрана, вече да не са между живите, а в момента да се движат всички с охрана, 2008 г. Затова за мен това не са нормални процеси и затова е нормално някой да каже стоп и да се замислим всички. Аз така го разчитам това интервю, нищо повече, и по никакъв начин не бих казала, че е уязвена едната или другата институция. И тук да се правят дълбоки внушения, че видите ли единият е срещу другия. Напротив, това мисля, че помага и на изпълнителната власт да вземе необходимите решения, още преди да се случат още по-грозни сцени на политическата сцена в България.