Кунева: Грижата за нашия пазар означава и много контрол
Кунева: Грижата за нашия пазар означава и много контрол / netinfo
ЕС и САЩ трябва да обменят повече информация за контрола над Китай върху производството на играчки, за да се избегнат нови изтегляния от пазара заради проблеми с безопасността и за да се възстанови потребителското доверие. Това заяви еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева в интервю за Дарик часове преди първите си срещи от официалното си посещение в САЩ. Еврокомисарят ще има разговори с американски законодатели и с официални представители на комисията по безопасността на потребителските стоки, и федералната комисия по търговията.

Самата концепция за защита на потребителите всъщност е от края на XIX, началото на XX век, а вече сме XXI. В това отношение САЩ наистина имат практики, които си струва да бъдат изучени, и те се знаят, разбира се, в Европа, както и ние можем много неща да им дадем. При тази криза, която стана с китайските стоки мисля, че Европа е по-напред в мерките, които е взела. Аз съм сигурна, че това ще бъде част от въпросите, които ще разискваме.

При наличието на много недоволни от една стока или услуга може ли концепцията на колективните искове в американски стил да бъде внесена в ЕС?

Това е много, много важна тема и всъщност аз в началото на мандата си още, в по-революционната част на моята стратегия, предложих да има т.нар. групови искове. Те нямат нищо общо с американския тип групов иск, но когато става въпрос за американския тип групов иск, там може, да речем, всички, които са употребявали един продукт, до края на процеса да се присъединят към иска и по този начин действително една компания може да си отиде.

Представете си един голям производител на цигари например. Ако се стигне до такъв прецедент, всички, които считат, че здравето им се е увредило от цигарите, аз мисля, че това биха били всички пушачи, да могат да заведат, да прибавят своите искания към този групов иск. Това означава, че компанията е много вероятно да загине. От това се опитва да се предпази европейската практика, която аз считам, че има място. Пак ще дам един пример.

Ако пътувате в един самолет 600 души и полетът по причини, за които е виновна компанията, не се състои, едва ли всеки един от тези пътници има шанс да подаде независимо иск. Ако обаче тези 600 души се съберат, първо, те ще имат много по-малко разноски, второ, те наистина ще си върнат парите и освен това компанията ще разбере, че не може да се подиграва по този начин с хората, които са вложили време и финанси, за да се ползват от тази услуга. Това искам да видя, може би не до края на този мандат, но това бих искала да видя в Европа, защото съм сигурна, че по този начин ще успее да се уравновеси асиметрията на пазара.

Трябва ли ЕС да започне да работи съвместно със САЩ срещу некачествените китайски стоки и не се ли наблюдава сега един парадокс - китайски стоки, отхвърлени от американския пазар, заливат Европа?

Междувпрочем имаше една статия съвсем наскоро в техния печат, в американския печат, в която се говореше за страни, европейски и неевропейски, които, след като стоката е била спряна от американския пазар, оттеглена, и изпращат тези стоки, които е ясно, че не покриват американските стандарти, нито пък европейските междувпрочем, ги изпращат на други места. И ако в някои страни надзорът е по-малко строг, и междувпрочем бяха изброения България и Румъния сред тези страни, то това означава, че да, има опасност за европейския пазар.

Влезе ли през една страна такава стока, тя може да влезе навсякъде. Така че ние, разбира се, си сътрудничим, но трябва да сме напълно наясно, че грижата за нашия пазар означава и много контрол. Аз ще поставя този въпрос пред моите американски колеги, убедена съм, че ще намеря подкрепа на официално ниво, но това не трябва да приспива нашата бдителност, когато обаче става дума за проверки на пазара. Иначе по отношение на китайските стоки мога да кажа, че Европа е взела тези действия, които в момента взимат САЩ.