Каролев: Новото министерство не означава ново лица
Каролев: Новото министерство не означава ново лица / netinfo
Владимир Каролев, член на политическия съвет на НДСВ разговаря с Богдана Лазарова в предаването „Денят” по Дарик

Разбра се вече, че НДСВ тръгва на консултации утре с искане да се открие още едно ново министерство, което ще отговаря за харченето и разпределянето на еврофондовете. Защо е необходимо то, трябва ли да има отделно министерство. Трябва ли да има отделно министерство, което да натовари с още администрация данъкоплатците?

Това е една стар идея на лидера на НДСВ, която не можа да бъде реализирана към края на коалиционния мандат на НДСВ и ДПС. Причините защо има нужда от едно такова министерство… Но преди това ще кажа, че не е задължително ново министерство да означава допълнителна администрация и повече пари. По-скоро, ако тази идея бъде реализирано, то ще изземе функции на дирекции в почти всички други министерства, където ще бъдат направени необходимите съкращения и доста по-малко хора ще вършат по-добре работата. Основната причина за необходимост от такова министерство или някаква изпълнителна агенция, не е задължително да бъде министерство, но трябва да бъде с доста висок ранг, за да бъде приета от Брюксел, е че е много трудна координацията на проектите, които са с донорски пари. Общо казано това са парите от ЕС, но има и някои други донорски фондове, които също могат да се използват.

При положение, че отпада формулата три-пет-осем, както стана ясно, тази идея за ново министерство, прилича на борба за още едно министерско кресло за жълтата партия. Така ли е? Кой министерски пост очаквате да ви бъде отнет?

Дали ще бъде отнет министерски пост и кой е въпрос на преговори между лидерите на трите партии, които преди това ще бъдат консултирани от съответните политически ръководства.

Има ли яснота кои жълти министри трябва да бъдат сменени? Вие с каква позиция тръгвате на преговорите утре?

Според нас е необходимо това, което каза Станишев, и ние напълно го подкрепяме и сме удовлетворени от неговата решимост да извършва бързо и решимо структурни промени. Това, което ние подкрепяме е, че има нужда от три типа промени – структурни, функционални и персонални. Те трябва да са такива, че да бъдат избрани най-подходящите хора, че да свършат най-бързо работата. Не е задължително тези хора да бъдат нови лица. … Има спекулации в публичното пространство, че депутатите на НДСВ са гласували въздържал се, за да се извиват ръцете на министър-председателя и той да направи някои промени, които нашия лидер отдавна е поискал. Защо някой журналист не попита Станишев имало ли е някога искане от Симеон Сакскобургготски за смяна на който и да е наш министър. Аз мога да ви кажа, че отговорът е не. Не е поставян този въпрос и на политическото ръководство на НДСВ, на който аз съм член от миналата година.

Как гледате на идеята за сливане на МВР и правосъдие в едно мега-министерство?

Аз съм далеч от двете идеи. Това трябва да попитате примерно Минчо Спасов или някой друг. Аз съм просто икономист. От общи политически тези разбирам, но не и от конкретни неща в тези две области.

Какво трябва да се случи в отношенията с партньорите ви в коалицията, за да я напуснете? Възможно ли е това да се случи преди ремонта на кабинета, предвид, че БСП и ДПС ви изолират от разговорите досега?

Това е ваш коментар, че ни изолират.

Пламен Моллов го каза.

Пламен Моллов не вярвам да е казал, че сме изолирани. Може да е казал, че са започнали първо консултациите между БСП и ДПС, което е нормално. Ще припомня, че БСП и ДПС се опитаха първоначално да си направят самостоятелен кабинет. Аз мисля, че те са имали макар и нефиксирано и неподписано предизборно коалиционно споразумение през лятото на 2005 г. Така че нищо по-естествено няма от това БСП и ДПС да си говорят помежду си предварително. Но мога да каже, че нашият лидер е много уважаван от Станишев, от Доган. И обратното е също вярно. И не вярвам те да си позволят някакви действия без координация със Симеон Сакскобургготски. За нас коалиционната формула е част от политическо споразумение между трите партии и ако другите две партии поискат нов прочит и анализ от нова гледна точка – ние нямаме нищо против да се направи този анализ.

Разговорът може да чуете в прикачения звуков файл