Етичната комисия към БЛС в София не е отнела правата на нито един лекар
Етичната комисия към БЛС в София не е отнела правата на нито един лекар / netinfo
Интервю на Кирил Вълчев с Анастасия Малякова, председател на Софийската етична комисия към Българския лекарски съюз.

Да се върнем малко на въпроса за д-р Даков.

Сега искам да кажа, че ще разглеждам въпроса само от едната страна, защото не е постъпило оплакване от страна на пациентите в регионалната колегия. Аз си направих труда да говоря с д-р Даков и ще предам това, което той ми е казал.

Той е седял на площадката пред поликлиниката и е говорил по телефона, дошли са четирима души, които са му казали, че водят болен и са му го изсипали болният в краката, на земята, на площадката. Те са го носили за ръцете и за краката. Скарали са му се защо не затваря телефона. Колегата каза, че веднага го е затворил. Той не е очаквал толкова внезапно да го изсипят болният на земята. Навел се е и е искал да види дали има пулс. В това време…Сега какво са разбрали близките…Аз казвам какво ми е разказал той. Почнали са да го блъскат, да му викат, да му крещят. Три пъти са го ударили, избутали са го в парапета на площадката и са щели да го набият хубаво. Това е било, така, меко казано, побой. И той твърди, че се е защитил, като е извадил джобно ножче. Не съм свидетел, аз съм жена, не разбирам. И не е наранил толкова много близкия на болния. След това е излязъл другият дежурен лекар, вкарали са го в стаята, направил е венозен път, направил е адреналин и е възстановил сърдечната дейност, появила се е на кардиограмата сърдечна дейност и са го изпратили в „Пирогов”…или не знам, някъде в Бърза помощ.

Трябва ли да бъде наказан д-р Даков по линия на вашите етични правила или не за този случай, дори в тази посока, в която вие го разказвате?

Вижте сега, аз еднозначно ви казвам, че не мога да взема отношение. Казвам ви го коректно. Ако наистина те са го нападнали и са били много груби към него, ами всеки човек би се защитил така или иначе. Друг е въпросът, че не така трябва да се защити, не зная…И искам да кажа, че е крайно време да престанем да се занимаваме с грешките на лекарите и да погледнем страната на пациентите.

Ама, госпожо Малякова, това, което става, ясно е, че е крайно време е България да започне да се занимава, както в Америка, с грешките на пациентите и 40 процента от случаите с неправилни диагнози да влизат в затвора лекарите или да плащат огромни обезщетения. Това е примерът на една демократична държава.

Ами чудесно, много хубаво, но сега от тази гледна точка би трябвало да се наказват и пациентите, които нямат почтително отношение към хората, които се грижат за тяхното здраве и техния живот.

Как предлагате да бъде наказан пациент, който води умиращ и е много развълнуван?

Разбирам, че той е много притеснен. Искам да кажа, че ние ще разгледаме случая, ще помоля д-р Даков, а и пациентите, на които им се е случило това, да изпратят своето виждане, за да можем да го огледаме.

Как предлагате да бъде наказан? Ето конкретния случай. Води умиращ, притеснен е, държи се прекалено емоционално. Точно какво наказание предлагате вие, лекарите да се наложи на такъв пациент?

Не мога да кажа, не мога да кажа, аз гледам от едната страна на нещата.

Не ви ли се струва абсолютно ненормално, че в България няма нито един лекар в затвора, когато в целия свят има такива? Не е ли странно.

Ами вижте, има лекари в затвора. Има осъдени, има отнети лекарски права.

На колко лекари в София Лекарският съюз е отнел правата?

Не само Лекарският съюз отнема права, съдът също може да отнеме…

Да, пита се вие като саморегулираща се организация на колко лекари отнехте права?

Ами до колкото знам, на един господин от Русе.

Не за София ви питам, вие за София отговоряте.

В София не сме отнели на никого за тези години, които съществува етичната комисия, правата

Чуйте в звуковия файл какво още каза Анастасия Малякова.