Джъд Тръмп: Ако не се посветиш на снукъра, нямаш шанс за успех
Джъд Тръмп: Ако не се посветиш на снукъра, нямаш шанс за успех / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Джъд Тръмп: Ако не се посветиш на снукъра, нямаш шанс за успех
58860
Джъд Тръмп: Ако не се посветиш на снукъра, нямаш шанс за успех
  • Джъд Тръмп: Ако не се посветиш на снукъра, нямаш шанс за успех

Джъд Тръмп окупира номер 1 в световната снукър ранглиста в началото на ноември, а на турнира в България 23-годишният младеж беше по-скоро непознат за пишман любителите на снукъра, за които неговото име не беше чак толкова известно. Тръмп, популярен и с изключително фешън фризурата, си нямаше затруднения в първите кръгове, като в третия надигра безапелационно Майкъл Уайлд с 4 на 0 фрейма, но в четвъртия срещна сериозна съпротива от индиеца Адитя Мехта, но въпреки това Асото успя да отмъкне победата с 4:2 фрейма и се класира за осминафинала. По същото време обаче бомбата на турнира беше хвърлена след като световният номер 2 Марк Селби отпадна от Джак Лисовски след загуба с 4 на 3 фрейма. След загубата на Селби, в основен конкурент на Тръмп се превърна ветеранът Джон Хигинс, който миналата година пред Дарик призна, че младите играчи безспорно имат преимущество над по-старите поради редица причини. Двамата имаха своеобразна вражда след като миналата година Хигинс се наложи над Тръмп на финала на световното първенство, печелейки по този начин своята четвърта световна титла. Нещо повече, шотландецът победи инфарктно младока с 10 на 9 фрейма през септември на финала на турнира от серията Мастърс в Шанхай и по този начин отложи отмъщението на Тръмп. Пред Дарик Световният номер 1 разказа за най-трудният си мач и други любопитни неща около кариерата си:

Трудно ми е да кажа кой мач в кариерата ми е бил най-труден. Но мога да кажа срещу кои противници ми е най-трудно да играя - това са Марк Алън и Джон Хигинс. Трудно ми е да спомена специфични подробности от мачовете си, просто те са невероятно трудни и тежки.

Когато аз играх снукър за първи път не можах да вкарам нито 1 топка в продължение на 30 минути и след това се ядосах и се отказах. Какъв е твоят първи спомен, свързан с игра на снукър?

Отдавна не се бях замислял за това. Ако не ме лъже паметта първият път, когато играх снукър бях на 6 години, не си спомням много, освен че играех за развлечение и по-скоро просто си целех топките. Интересно е, че ми връзваше и успях да вкарам няколко топки, така че бързо му хванах цаката

Преди да започнеш със снукъра, играл ли си билярд?

О, да, още от 5-годишна възраст се запалих по билярда и в течение на 2-3 години спечелих няколко състезания. След това обаче тази мода отмина, посветих се на снукъра и не съм играл билярд вече 15 години.

Кое е най-важното нещо при снукъра и кое е това, което се усъвършенства най-трудно?

Най-важна е отдадеността и практиката. Ако не се посветиш на снукъра и не започнеш да тренираш всеки ден, нямаш шанс на професионално ниво. Аз например тренирам по 3-4 часа на ден. Що се отнася до най-трудното неща......ами, това е да свикнеш да играеш пред камери на живо по телевизията. Трудно е, защото е много шумно, не можеш да се концентрираш. Невъзможно е и да си фокусиран, защото камерите постоянно се движат нагоре-надолу.

В крайна сметка по всичко изглеждаше, че Тръмп ще получи своя шанс за възмездие, като победи Дейв Харолд и Андрю Хигинсън и така отиде на полуфинал. Преди това обаче младокът не пропусна да отбележи и един фрейм в популярна столична чалга дискотека, заедно с колегата си Марк Селби. Тръмп наблегнал на леки питиета и не прекалил с алкохола, за да е в кондиция за финалната част на турнира. На полуфинала младежът победи Марк Дейвис с 4 на 2 фрейма, показвайки завидна концентрация, и отиде на финал, където го чакаше ветеранът Хигинс. Сякаш чакал този момент с години, Тръмп не остави никакви надежди на шотландеца и го отнесе безапелационно с 4 на 0 фрейма, като Хигинс имаше едва епизодични прояви на масата. Тръмп се отличи и с три халф-сенчъри брейка.

Преди да излезе в препълнената зала за последните си игри от турнира, Тръмп разказа как има симпатии и в други спортове:

Преди много обичах да играя футбол. Любовта към спорта ми е останала и до днес, но за съжаление не ми остава време, за да ритам. От време на време играя и по малко голф.

Имаш ли любим футболен отбор?

Определено - Манчестър Юнайтед

Играл ли си снукър срещу българин?

Все още не съм. Тепърва предстои.

Как ти се струва да играеш на наша земя? Има ли нещо, което те притеснява?

Има да - жените! Прекалено са красиви, не мога да се концентрирам, няма да си кривя душата. Много са хубави

Младокът от Бристол благодари на публиката и прибра чек за 12 000 евро и 20 000 точки за световната ранглиста.