Държавата да има катастрофичен пул, от който да черпи при мащабно бедствие
Държавата да има катастрофичен пул, от който да черпи при мащабно бедствие / снимка: БГНЕС, архив
Кметът на Перник Росица Янакиева
59048
Кметът на Перник Росица Янакиева
  • Кметът на Перник Росица Янакиева

Кметът на Перник Росица Янакиева в студиото на „Седмицата” по Дарик:

Поводът е, че на партийно ниво през тази седмица БСП, лично лидерът Сергей Станишев постави проблема Перник отново, тъй като имало хора, които няма къде да се подслонят след земетресението в Перник. За какъв мащаб на проблема от ваша гледна точка става дума?

Проблемът стои и според мен ще продължава да стои и в следващите едва-две години. Мащабът на бедствието наистина е впечатляващ. Ние имаме около 25 000 жилища, собственост на гражданите, от тях подкрепа са потърсили 8500, след направените огледи и оценки стана ясно, че 8300 жилищни обекта са обект на нужно подпомагане от страна на междуведомствената комисия, за да бъдат възстановени домовете във вида, в който са били. Има, разбира се...

Да, въпросът е от тези 8300 колко само са се напукали и са под тази... каква граница бяха сложили управляващите...

Границата отпадна, 2000 лева беше, границата отпадна...

Те я намалиха на...

Няма, към настоящия момент няма граница и принципно няма нормативно основание за подобни ограничения.

Т.е. за 20 лева да трябва да си боядисаш нещо на една стена, имаш право да ги претендираш.

Ами вижте, едва ли са много хората, а аз бих казала, че от тези 8500 души вероятно на пръстите на едната ръка мога да преброя хората, които...

Имат дребна претенция...

... имат дребна претенция за 5, 10, 20 или 50 000.

Какво наричаме дребна? В смисъл каква е средната, да кажем, претенция?

Много относително е. Има домове, чиято себестойност е примерно 100 000 лева, има и домове, които са строени отдавна, които са маломерни жилища, така че това не може да бъде критерий. Критерият по-скоро, той се определя от експертите, тези, които правят огледите, там, където има сериозни проблеми по жилищата, където има конструктивни проблеми по жилищата. Само по себе си едно жилище, минало през такова изпитание, или е добре конструктивно построено и при него са само козметични дефектите, или наистина има сериозни претенции собственикът на това... сериозни притеснения следва да има собственикът на това жилище, дали то ще оцелее при следващ малък трус.

Така, 8500 жилища са пострадали, къщи и апартаменти. От тях 8300 са признати, казвате, от между...

От експертите, които ние сме назначили и изпратили на оглед на място.

Кои вие - общината.

Общината, да...

Да, ама държавата признава ли ги?

Държавата към настоящия момент е разгледала около 600 от молбите на гражданите...

От 8300.

.... от тези 8300 и близо 400 домакинства са подпомогнати в различен размер съобразно щетите. И тези хора вече са получили средствата от държавата.

Т.е. става бавно, това казвате. Лично министър-председателят се ангажира...

Казвам, да, че става бавно.

.... лично министърът на еврофондовете беше командирован в Перник.

Да, министър Дончев беше командирован в Перник, но той едва ли би могъл да промени по някакъв начин темпа, с който се движи този процес. Според мен основната причина е във факта, че към настоящия момент, а и към полугодието на тази година бюджетът на междуведомствената комисия, откъдето се отпускат тези средства, беше почти изчерпан.

Това е за бедствията и авариите.

Точно така. Той беше почти изчерпан, оказа се, че 61 милиона от общия бюджет в размер на 75, дано не бъркам, но при всички случаи това е порядъкът, бяха изразходвани до полугодието, което ограничи възможността на тази комисия да заседава бързо и да предоставя средства за възстановяване не само на домовете.

Парите още преди земетресението са договорени за...

Те бяха договорени, насочени, разплатени за други дейности, в това число...

Какви други? Той не е ли за свързани с бедствието.

Точният размер на разходите, които са направени, могат да се видят на сайта на Министерски съвет. Основната част от тях са за превенция.

То това е логично между другото.

То е логично, логично и нормално.

България трябва да инвестира в това.

Логично и нормално. Може би тук трябва да имаме претенции към нормативната уредба, защото не може една държава да няма един катастрофичен пул, от който да черпи при необходимост при мащабно бедствие, каквото беше земетресението в Перник.

Как да се пълни той?

Ами, той трябва да се пълни ежегодно, да се поддържа един резерв, който... фондът се отваря в моменти, в които това е необходимо.

Не, ясно, ама откъде да се взимат парите? Задължително хората да дават, защото се почва... логиката, по която ще се пълни - общините ли ще дават пари?

Всъщност имаше един старт на такъв подобен процес преди 4 или 5 години, когато на всеки гражданин в Република България се заделяше по едно левче за превенция и тези пари следваше да бъдат акумулирани, за да могат да се използват при необходимост в общините. Но това с... мисля, че 2008 г. беше еднократно с бюджета, държавния бюджет 2008 г. бяха предоставени тези средства и оттогава насам нищо не се е случило.

Т.е. кметът на Перник иска катастрофичен държавен пул...

Точно така, разбира се.

... различен от застрахователни компании...

Разбира се. Ами, застрахователните компании...

... и... това със заделянето на левчето не го разбрах. Всеки от своята си заплата ли трябва да ги даде, или държавният бюджет?

От държавния бюджет се заделя по 1 лев на гражданин. Поне такъв беше механизмът. Вероятно експертите ще намерят най-верния механизъм да се напълни този катастрофичен пул. Що се касае до застрахователите, въпреки че беше изменен законът и той вмени задължения на общините на сто процента да застраховат от всички възможни бедствия публичния общински сграден фонд, практиката при земетресението показа, че сякаш тази система не работи. Аз имам немалко случаи, в които хората са изтеглили, ако не друго, то кредити, за да закупят жилища...

И тогава ги карат...

... и тогава задължително са застраховани...

... банките ги карат да се застраховат.

... да, на едни сериозни суми. Примерно жилището застраховано за 40 000 лева, застрахователят предоставя 500 лева... при тотална щета.

Защото те казват, че трябва да ти падне до нулата.

При тотална, при тотална щета.

Е, ама казват: останали са три стени и ще градим около тях тухли, това е логиката им. Т.е. имате случаи на разочаровани...

Затова говорим, че аз...

Всъщност Перник е дълбоко разочарован от застрахователите.

Перник е разочарован от много неща. Единствената приятна новина беше джакпотът, който дойде в Перник, но той реши проблема на един човек и на най-близкия кръг около него. Перничани са доста разочаровани и има за какво да бъдат разочаровани. Бяхме свидетели на това как едно нещастие може да бъде употребявано политически, как може да се използва като един старт на някаква политическа предизборна кампания, а това не работи в полза на хората, в полза на гражданите.

Ама това някой може да го каже това и на вас сега.

Разбира се, разбира се.

Ето, лидерът ви дава пресконференция, вие отивате в медиите, оплаквате се.

Би могъл, би могъл да каже. Аз, общо взето, не обичам да се оплаквам и гледам да не го правя, но не мога да не отстоявам позициите на хората от нашата община, защото те по тази причина са ме изпратили там, а пък имам и самочувствието да го направя, защото целият обем от работа, който трябваше да извършим ние като администрация по оценки, по подготовка на документи, сме свършили. Това ми дава основание да застана на тази позиция.

Свършиха ли проверките, които вие искахте лятото, когато общинари от ГЕРБ ви обвиняваха, че сте разхищавали вие средства?

Все още проверките не са свършили, те продължават, когато има резултат, аз публично ще го оглася.

Защото това е добре бързо да стане, за да се приключи.

Разбира се, но по една или друга причина все още не са приключили.

Т.е. сега какво иска Перник? Вие искате...

В настоящия момент ние сме поискали за гражданите 25 млн. лева възстановителна помощ за домовете. Аз не казвам обезщетение, казвам възстановителна помощ. Освен туй сме поискали 9,5 млн. за общинския сграден фонд. Към настоящия момент сме получили 4,2 млн., без последното решение, не съм го видяла, 4,2 милиона за публичния общински сграден фонд и 2,5 млн. за гражданите. Това е равносметката.

34,5 млн. сте поискали, а сте получили 7 милиона.

Точно така, а сме получили малко под 7 милиона.

Така, и искате четири пъти повече пари, за да се възстановят щетите в Перник, това е логиката.

Да, това е логиката, тя е разписана в българското законодателство и затова имаме претенции.

А бюджетът на Перник за догодина отчита ли, че е имало земетресение?

Бюджетът на Перник за догодина все още не е факт, ние естествено сме...

Нали вчера парламентарната бюджетна комисия прие окончателно държавния бюджет.

Естествено сме започнали разработка на показатели за нашия консолидиран бюджет, но при всички случаи бюджетната процедура за общините официално стартира след приемането на държавния бюджет в пленарна зала и след публикуването на постановлението на Министерския съвет, с което се определят сроковете и параметрите, в които общините трябва да започнат разработването на своите бюджети.

По друг начин. ... ред Перник има. БСП предлага, щял да предложи алтернативен бюджет. Каква е разликата между парите за Перник в държавния бюджет, който предлага правителството и ще приеме мнозинството, и алтернативния бюджет, който предлага вашата партия.

Аз бих си позволила да говоря по принцип за бюджетите на общините, не само за община Перник, защото земетресението едва ли е факторът, който ще наложи някакво сериозно разместване на отделните пера от един общински бюджет. Общините имаме претенции, че не сме дофинансирани, както трябва, има рязък спад през последните три години в процента на общинските бюджети спрямо консолидирания държавен бюджет и това се отразява върху нашата работа, както и върху качеството на услугите, които предоставяме на гражданите. И миналата година, и тази година с параметрите, които са заложени в държавния бюджет, явно няма да достигат средства за капиталови разходи, няма да достигат средства за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа, сериозен проблем е храненето на децата в детските градини. Не зная дали за нашите слушатели е известно, че ние трябва да отговорим на изискванията децата да бъдат хранени по БДС, ама всеки, който влиза...

По български държавен стандарт.

Точно така, но всеки, които влезе в магазина и посегне към продукта, който е по БДС, разбира, че той е в 40-50 или 60% по-скъп от този, който не е по БДС. Т.е. качиха се сериозно разходите за храна на децата в детските градини. Ние трябва да отговаряме на тези условия, пък никъде в държавния бюджет за тази година дори и една стотинка няма предвидена да се помогне на общините. Така е за четвъртокласната пътна мрежа, така е за строителството, както вече казах, така е за други дейности, които са важни. На практика в община Перник земетресението повлия сериозно на изпълнението на бюджета за тази година. Вероятно стресът от всичко това не даде възможност и на инвеститорите да влязат, да търсят общинска собственост, да наемат общинска собственост, да купуват общинска собственост. Към настоящия момент ние имаме изоставане с 10 милиона в приходната част на бюджета, която е приходи от собствените приходи на общината, не говоря за държавните трансфери.

Перник очаква още близо 28 млн. лева, за да отстрани щетите от земетресението както на общинската собственост, така и на частната.

За да върнем ситуацията преди 22 май.