Близнаков: 19 000 жилища не достигат за професионалните войници
Близнаков: 19 000 жилища не достигат за професионалните войници / netinfo
Веселин Близнаков, министър на отбраната, в интервю за предаването “Седмицата” на Дарик радио:

Темата е бюджетът, макар че за вас темата е краят на казармата. За това със сигурност ще говорим повече, но хайде все пак да започнем с бюджета, който обсъждаме вече няколко седмици подред в студиото с един прост въпрос. На този фон на липса на пари, България догодина ще отделя ли да купува за 1 милиард корвети от французите?

Въпросът за бюджета и за финансовата осигуреност на българските войски е изключително важен и аз ще ви отговоря на въпроса. Но искам преди това да ви кажа, че преди една седмица аз участвах в срещата на министрите на отбраната от ЕС в Брюксел. И там се разискваха изключително важни въпроси, единият от които беше и военните способности, работата на Европейската агенция по отбрана, на която ние сме член от 1 януари тази година и така нататък. Тя предложи, Европейската агенция по отбрана предложи анализ на отбранителните разходи на страните-членки на ЕС. Резултатите показват, че средната обща стойност на отбранителните разходи е 1,77% от БВП на държавите-членки.

Тоест България дори със сегашното планирано намаление от 2,6 на 2,1, остава над този среден процент?

България остава над този среден процент и в тригодишната прогноза до 2010 година ще има плавно намаление на средствата за отбрана и ние ще достигнем през 2010 година 1,87%.

Г-н Близнаков, вие сте първият министър в това студио, който планира необходимост от намаление на средствата, които се отделят в неговата област.

Аз не планирам. Ние сме планирали увеличение с тенденция към 2,6. Това са разчетите на държавно ниво. Това е проектозакон за държавния бюджет и това са възможностите на държавата в момента. Искам да кажа, че като относителен дял от БВП това е действително така, малко над 2% отделяме за следващата година. Като разпределения на бюджета вътре общо като разходи, в разходната му част, ние имаме известни съществени различия с държавите от ЕС.

Аз четох, че ние даваме за заплати 80%, докато това, което те препоръчват в Европа е около 55%.

Точно така. 55% са разходите за личен състав на държавите от ЕС. Има 19%, които те отделят за инвестиции, за модернизация, за издръжка на войските за оперативна подготовка, обслужване, участие в мисия, отделя 22% и 4% за други разходи. При нас на фона на тия 55% ние отделяме около 75-76%.

А за модернизация колко отделяме?

Отделяме 20% по този показател.

Тоест колкото другите.

Колкото другите, но трябва да имате предвид, че от 30 години ние закъсняваме с модернизацията, нямаме оперативна съвместимост и сме доста назад в този процес в сравнение със съюзниците.

Е, добре де, те с тези пари как успяват да си купуват такива корвети като френските, които струват толкова много?

Ще ви отговоря. Всичко зависи от нивото на БВП. Например, Холандия отделя много по-малко като процент от БВП за отбрана от нас, обаче, бюджетът й като абсолютен израз на средствата, е 14 пъти повече. Естония е четири пъти повече, Дания е девет пъти повече, Румъния е два пъти повече от нас като осигуреност на един войник. Защото Брутният им вътрешен продукт е по-голям. А ние боравим в края на краищата и военнослужещите имат нужда не от проценти, а от пари.

Хайде кажете сега за скъпите покупки какво мислите?

Ние имаме 11 приоритетни проекта, които съм ги предложил за препотвърждаване като приоритет на Министерски съвет. Защото в България трябва да е ясно, не може министърът на отбраната еднолично да взема решения за тези големи капиталови разходи. Те са от значение за цялото общество. Затова се взема решение от Министерския съвет и аз съм предложил...

Може ли да ги изброите или ще ви е трудно в момента, най-важните?

Да. Ще започна с тези, които стартираха. Единият проект е за доставка на автомобилна колесна техника. Имаме договор с “Даймлер-Крайслер”. Другият договор е за доставка на вертолети – “Кугар” и “Пантер”. Знаете, че пристигат в страната всяка година по три вертолета, сега ще пристигне седмият след десет дни. Това е с договор с “Юрокоптер”. Третият ни договор, който е стартирал е с “Аления аеронавтика” – италианската фирма за доставка на транспортни военни самолети “Спартан”. Първият пристигна преди няколко дни.

Тези, които ни трябват да си транспортират мисиите, например в Афганистан.

Да. Това са транспортни самолети с отлични технически качества за транспорт на войски и техника и въоръжение. Много важни проекти, които предстоят са ние да извършим ремонт на изтребителите Миг-29. Сключили сме договор с РСК-“Миг” и договорът се изпълнява. Понеже нямаме възможност единият от приоритетните проекти е да закупим многоцелеви изтребители.

Вие казвате, обаче някъде четох, че най-рано 2015 година може да се...

Трябва да имаме до 2015 година, най-късно края на 2009, началото на 2010 година трябва да стартира този проект.

Да започнем да плащаме, за да ги купим.

Да сключим договора и да започнем работата по него. Друг много важен мегапроект, защото това за изтребителите е мегапроект, между другото да кажа за стартирането. Освен тия трите за самолети, вертолети, автомобилна техника и ремонт на хеликоптери – Ми-17 и Ми-24, което върви, и ремонт на Миг-29 изтребителите, ние буквално преди два, три дни стартирахме един нов проект за сухопътните войски. Това е доставка на бронирани бойни машини.

Това е този, за който имаше и оспорвания от турско- британската фирма, която е загубила търга с американската “Текспром”.

Тя беше втората фирма. Винаги има недоволни при такива търгове, но ние трябва да гледаме интереса на ...

Това са седемте БТР-а.

Седемте БТР-а, за които има отпуснати от правителството 14 милиона лева за тази година. Договор се сключи и както и в седмото споразумение, то беше подписано от министъра на икономиката и енергетиката – господин Димитров, и започва неговото изпълнение като ние до Коледа трябва да получим първите автомобили ако се издаде навреме експортно разрешително за експорт на специална продукция от правителството на САЩ.

Тоест те да ги транспортират до тук, да им разрешат...

Не. Шест от тези седем трябва да се транспортират на място в Кабул.

А директно там ще ги закарат?

Директно там искаме, за да спечелим време, а именно за обучение и за овладяване на техниката.

Пет изброихте досега проекта.

Трябва да имаме комуникационно-информационно обслужване на войските, комуникационно-информационна система, която засяга повече от 23-24 /.../ на въоръжените сили. Вие знаете може би, че България, ставайки член на Алианса, на НАТО, има сключени около 78-79 цели на въоръжените сили. 23-24 от тях пряко се нуждаят от наличието на комуникационна система.

Там докъде са нещата? Изгражда ли се или още не е стартирало?

Не е стартирал проектът.

Пари за догодина в бюджета предвиждате ли?

Предлагаме го да стартира и имаме възможност да обявим процедура, за да участват най-добрите фирми в света. Това сме го предложили на правителството. Но освен това, трябва да стартират средните проекти за многоцелеви корвети, за Военноморските ни сили. Това е мегапроект, тъй като стойността му е много голяма – около 680 млн. евро.

Добре, каква е разликата между корветат и фрегатата?

Фрегатата е по-голяма корвета, казано на популярен език.

А тоест даже е по-голяма фрегата?

Да.

Честно да ви кажа това, което аз не разбирам. Вие лично според това, което си спомням, договорихте за 25 милиона ли беше, от Белгия да получим една фрегата, която както обяснявате е по-голяма от корвета?

“Ванделар”, да.

Вярно, втора ръка.

Точно така.

А едновременно с това министър-председателят сега ви възлага да правите някакви комисии и да водите преговори с французите да взимаме за 1 милиард - четири.

Тук става въпрос за нови.

Абе то нови, ама значи за същите пари може да вземем 40 втора ръка. Сега, извинете, а не може учителите ни да не взимат френските заплати, а ние да взимаме френските корвети.

Аз разбирам аналогията, която се опитвате да направите, но аз искам да спомена също, че ние имаме опция, имаме възможност, предложения от Белгия да купим от тях на политическа цена втора ръка още две такива фрегати и...

Каква е политическата цена? 

Политическата цена е 53 милиона евро за две фрегати и един минен ловец плюс оборудване.

Две фрегати плюс минен ловец?

Минен ловец, да.

Три кораба ни дават за 50 млн.?

Точно така. И оборудване.

Ония ни дават четири за 1 млрд.

Ония дават четири, но трябва да имате предвид, че ония са с много по-големи възможности. Освен това има много добра офсетна програма, която се предлага, за да се развива тук корабостроенето в България. 

Ще кажете ли личното си мнение сега, или ще замълчите? Кое е...

 Аз само искам...

 ...истински доброто решение?

Само искам да споделя, че бюджетът, военният бюджет, за следващите три години не ми позволява аз да сключа такъв договор, нямам средствата. Ако някой измисли отнякъде целево финансиране...

 За корветите?

 За корветите. ...целево финансиране, тогава той може да се реализира. При сегашното състояние на бюджета нямам възможност.

А като политик смятате ли, че е разумно?

Винаги военните експерти и хората, които работят в областта на отбраната, искат да имат най-съвременно модерно въоръжение.

То не е зле България, между другото и една совалка да имаме, с която и за военни цели да наблюдаваме противниците си в Космоса.

България стана източна граница на ЕС и отговорностите по отношение на охрана на морското пространство се увеличиха. Именно от тази гледна точка е много добре да имаме съвременна морска техника. За съжаление финансовите ни възможности на този етап не позволяват това.

Докога трябва да се избере? Те, белгийците... като имаш втора ръка кола, нали, чакаш, чакаш, колкото и да ти е политически симпатичен някой...

До 9 декември аз трябва да дам отговор на белгийците.

Вие нямате отговор до момента?

Чакам решение на Министерския съвет. Надявам се на шести...

А, вие предложихте на Министерския съвет да платим белгийските?

Предложил съм. Предложил съм да вземе решение.

Г-н Близнаков, аз разбрах вашето мнение. Вие сте да вземем белгийските...

Така че, на шести...

...фрегати, а не френските корвети.

На шести декември ще има заседание на Министерски съвети и се надявам тогава да бъде взето окончателно решение какво прави България.

И те ни ги докарват както предната фрегата веднага, в смисъл не чакаме да ги произвеждат, както е за ново производство...

Те са произведени. Да, те са в експлоатация.

Това е седмият. А осмият проект?

Много важен проект е доставката на лагерно и походно оборудване за сухопътните войски. Ние трябва да отделяме приоритетно внимание на сухопътните войски, тъй като нашето участие сега и в бъдеще в мисии, операции зад граница, е главно по линия на сухопътните войски, засега.

Това какво са, палатки?

Не само палатки. Това са много неща, които са свързани с издръжката и нормалното функциониране на войските в лагерно-походни условия. Не само палатките.

Това са камиони.

Това са транспортни средства. Това е друго. Лагерно-походното оборудване включва освен транспортните средства, включва палатки, включва оборудване на самия войник, на взвода, на ротата като цяло. Има много неща, които... огромен списък с повече от 70 позиции. Вие знаете, че ние участваме в момента в дежурство на ЕС в бойната група ХЕЛБРОК заедно с Гърция, Румъния и Кипър. И сме направили предложение през 2009 г. отново при тези ротации, отново да носим шестмесечно дежурство. Това означава, че трябва да ги поддържаме тези части в непрекъсната бойна готовност. Това е по европейската политика за сигурност и отбрана и ние там участваме много активно. Но да продължа с проектите.

Така, още три остава да ми кажете.

Значи, да, трябва да имаме предвид, че по отношение на охраната на Черно море имаме един проект, който се нарича проектът "Екран", система "Екран", за контрол на корабоплаването, сигурност на корабоплаването в акваторията,
нашата. Това е проект, който засяга и някои от другите ведомства в България например МВР, например Министерството на транспорта.

 Какво трябва да си купим, някакви катери ли?

Системи за контрол.

Или радарни такива системи?

Системи, да, нещо подобно.

 Така.

Системи за контрол и... не знам колко станаха.

Да, изброихме ги почти всичките.

Да.

Това са основните проекти, в които България трябва да инвестира...

Това са основните...  

...докога?

Нашето желание беше до 2015 г. те да стартират, за да можем да постигнем по-скоро оперативна съвместимост на войските.

Как реагират нашите партньори...

Мегапроектът, не знам дали го казахме, за доставката на многоцелеви изтребители.

Да.

Мегапроект с цена колкото и тази на новите корвети.

Тези, които трябва от 2009 г., да почнат от 2015 г.

Да, 2009 г. да работим с тях.

Така. Как реагират партньорите ни, например Съединените щати, на българските съкращения на войските? Тази седмица "Интернешънъл хералд трибюн" пише, че САЩ ще спрат съкращаването на войските си в Европа и ще оставят Германия и Италия около 40 000 души въпреки досегашния план за съкращение на 24 000 до края на 2008 г. Значи, вижте какво става - американците стоят и ни пазят нас. Как реагират, когато вие им казвате: ние ще
направим нашата войска с 9, 10 хиляди по-малко?

В системата на НАТО, където сме пълноправен член, се извършва процес на трансформация. Трансформация на въоръжените сили. Такава трансформация се извършва и в главната квартира на НАТО. От гледна точка на тази трансформация, за да се случи, за да имаме една по-добра, по-малка, по-мобилна, по-добре оборудвана оперативно съвместима армия с по-добри възможности, ние трябва да редуцираме, да оптимизираме нейния личен състав. Трябва да й подобрим оборудването като въоръжение и като техника, като реализация на модернизационни проекти и т.н.

При този процес на оптимизиране на състава ние правим много строги разчети за различните видове въоръжени сили. Предложим съм на Министерския съвет и той е приел предложението до средата на м. януари следващата година да излезем с доклад - как ще променим "План 2015" за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили на Република България. Вие си спомняте, че нашата армия беше 100 000 души, съкратихме 60 процента от тези въоръжени сили, в момента сме на 40 000, и това стана безболезнено, без сътресения в обществото.

И вие смятате, че трябва да станат 30, 31 хиляди?

Разчетите ще покажат. Аз смятам, че не може да съкратим по-малко от 1000, това смятам.

И не повече от девет...

Да речем. Тя много често истината е по средата, но в някакви граници все пак трябва да, разумни граници, трябва да се движим. Искам да кажа, че по брой, по численост на въоръжените сили, България се нарежда на пето място в НАТО.

След САЩ, Франция, Турция и Гърция.

След Турция и Гърция и наравно с Франция и САЩ. Ние имаме 0.53 процента въоръжени сили на глава от населението. И да ви кажа - Чехия има 0.25, Унгария има...

Два пъти по-малко.

 ...0.28, да. И всичко това изисква ресурси. Когато се прави проверка на състоянието на отбраната по линия на НАТО, се отчита, че всъщност, образно ще се изразя, ние поддържаме две армии - една, която е, така да се каже, експедиционни сили за участие в мисии и операции, поддържане на мира в различни точки на планетата, и втората е за териториална отбрана. Но този
огромен числен състав води именно до началото на нашия разговор за тези числа - 75, 80 процента текущи разходи за издръжка на личния състав, което е непродуктивно и не е модерно...

Като говорите, че армията трябва да е между 31 и 39 хиляди, това включва и професионалните войници.

От 1 декември, т.е. след една седмица, ние ще имаме 100 процента професионална армия. Сега, утре, в неделя, ще бъде тържеството и аз използвам това слушано предаване, за да поканя софиянци на площад "Александър Невски" от 11.00 ч., утре, за да присъстват на тържеството по изпращането на последните наборни войници в историята на българската армия. Утре в 11.00 часа. 

Тези, които ще служат сега шест и...

Които служат в момента и трябва да се уволнят по едно мое предложение с един месец по-рано - на 30 ноември.

А, тези, които са, т.е. не... да, изпращане от казарма.

Изпращане от казармата. Те са 2413 души. Последните наборни войници. Подобни тържества ще има в Плевен, в Сливен, в Банско и в Пловдив.

Та, само сега да завършим сметките - 31, 39 хиляди. От тях войници колко ще са?

То има разпределение на войнишкия състав. Обикновено са 20-30-50 процента офицери, сержанти и войници.

Каква част е попълнена в момента...

Ние сме...

...от нуждата, от места като професионална...

Тъй като преустановихме в края на първото тримесечие да вземаме наборни войници вече, това е последен набор, който служи в казармата и ще се уволни, и ние минаваме на 100 процента професионална армия. Имаме и свободни места за професионални войници по различни причини.

Ама много ли са? Попълнихте ли?

Все още мисля, че... Няма армия в света, която е да на 100 процента комплектована.

При нас горе-долу за каква недокомплектованост говорим като процент?

Проблемът е, че една част от професионалните войници, те са на тригодишни договори, проблемът е, че една част от тях не си подновяват тригодишните договори.

Имате ли анализ каква част?

Имаме анализ, да. Не мога да посоча...

Голяма ли е?

Да, не е много голяма, но тази тенденция може да се задълбочи, защото те започват с 390 лв. заплата, а това не е много атрактивно възнаграждение на фона на другите възнаграждения в страната.

Добре, ама вие няма ли да спестите сега от съкращенията на наборните войници да може да им дадете за заплати?

Професионалната армия излиза по-скъпо от наборната, това трябва да е ясно. Тя не излиза по-евтино. Тя дава много повече възможности като способности в професионалната... 

И вие сега ще участвате ли в единия милиард излишък, дето ще се разпределя?

Надявам се, надявам се.

Ще бъдете ли в списъка, понеже правителството не каза за какво смята да харчи? Казаха на парламента - дай тук един милиард, пък ние ще видим. Вие участвате ли в някакъв списък, в който... ето, това, което сега казвате, звучи абсолютно разумно. Кой ще стои войник за 390 лева?

Както и да участваме, в каквато и степен да участваме, тези средства трудно можем да ги разходваме за текущи разходи. Тоест за заплати ние не можем да ги разходваме.

Добре, ние може да излезе, че ще останем без армия, ако ще е такава заплатата.

Има и други бонуси и ние отделяме между другото, за подобряване на качеството на живот на военнослужещите отделяме повече от сто милиона лева всяка година. Аз ще ви кажа, 18 милиона сме предвидили да отделим, 19 милиона, за следващата година за подпомагане на наемите на военнослужещите, защото те много често живеят на квартири, нямаме достатъчно служебни жилища. Отделяме 24 милиона за ремонт на жилищата, отделяме повече от 40 милиона за здравеопазване и рехабилитация и т.н. Има различни форми за стимулиране на...

Колко жилища не ви стигаха, 19 хиляди?

19 хиляди не ни стигат, да. 19 хиляди жилища не ни достигат за професионалните войници.

И вие смятате, като продадете имотите, безсмислено притежавани от армията...

С отпаднала необходимост, имоти с отпаднали за армията необходимост, предават се на министерството и министерството търси начин да ги реализира или чрез замяна за жилища... 

Нали знаете какво ви чака догодина обаче - тежки упреци, когато започнете активното разпродаване, как продавате, кое продавате, на какви цени продавате.

Аз ще ви кажа, г-н Вълчев, че ние преди три дни продадохме един имот на "Граф Игнатиев", 70 и няколко квадрата, за фантастичната цена 1 милион и 600 хиляди лева, най-високата...

Това магазин ли е?

Това е едно помещение.

Партер, магазин.

Партерно помещение, 75-6 квадратни метра, за 1 милион и 600 хиляди лева - най-високата постигната официална цена за продажба в България.

А представяте ли си обаче като почнете да не продавате...

Няма да започнем да не продаваме, защото голяма част от тези имоти ще бъдат продавани на търг, както и сега. Ние защо не продавахме в голяма степен на търг, да обясня. Направихме главно замени. Защото според сега действащия закон ние имаме заложени собствени приходи в Закона за държавния бюджет от 48 милиона лева. Когато надвишим тази сума, парите отиват във фискалния
резерв. Те не остават при мен да ги харчим за отбрана или при някой от другите министри, те отиват във фискалния резерв и няма стимул да се преизпълняват собствените приходи, разбирате ли, да се продават...

 А, и вие не можете да си купите апартаменти...

Нищо не можем, нито нов апартамент, нито нова техника, нито...

И затова вие искате директно замяна.

Да, и затова правим замени главно.

На ви тази казарма, дайте ни блок.

Точно така. От следващата година е предвидено в проекта на закона, който беше гласуван вече на първо четене, при преизпълнение на собствените приходи половината от парите да можем да ги ползваме, другата половина да ги ползват други секторни политики, така да кажа, други министри.

Каква част от младите българи в чужбина не са служили в казарма и сега можем да очакваме, че част пък от тях ще се завърнат в България, имате ли такъв анализ?

Аз не мога да ви кажа... Правят се анализи, но тази част не е много малка. И голяма част от тези, които не са служили, младежи, които са в чужбина, учат във висши учебни заведения. И ние се надяваме с прекратяване на наборната военна служба голяма част от тях да се завърнат и това да бъде една много съществена помощ, един стимул за развитие на бизнеса с вливане на млади,
образовани кадри.

Мъчно ли ви е за войнишките изпращания, за възмъжаванията на момчетата, за войнишкото приятелство? Това все ви цитирам генерал Златан Стойков, който със сълзи на очи явно говори пред вестник "Труд" тази седмица за казармата.

Прав е генерал Стойков. Има много...

Наистина, вярно, че е прав.

Има много сантимент, има много чувства, които възникват при мисълта, че повече няма да има наборни войници в казармата. Аз мисля, че това все пак имаше и своите много добри страни. Едно приятелство се завързваше, спомени за цял живот...

Приятелства може да се завързват и спомени...

...възмъжаваха младежите. Но така е тенденцията, съвременната, в армиите по света. Ние следваме тези модерни тенденции и мисля, че по отношение на задачите, които стоят пред българската армия, те ще бъдат изпълнявани много по-качествено, защото ние се обучаваме за определен период, наборните войници, и след това те напускат казармата. Докато професионалните войници служат много по-дълго и много по-дълго могат да упражняват наученото.

Колко български войници ще бъдат по света следващата година?

В момента имаме малко повече от 700. Те са главно в Афганистан, в Ирак, в Босна, в Косово...

В Афганистан са над 400, в Ирак - над 150 и в Босна също толкова, Косово - над 40.

В Косово, точно така, имаме взвод там. И няколко наблюдатели имаме в някои африкански страни.

Сега ще пращаме в Чад двама.

Чад, централноафриканска република, може би ще пратим двама наблюдатели, тъй като нямаме възможност да изпратим повече.

Според Стойков имало, ген. Стойков, имало искане за засилване на българското присъствие в южната афганистанска провинция Кандахар. Ще отговори ли България на това искане?

Това не е искане на ген. Стойков.

 Не, то искането не е негово, а на командването.   

Съюзниците.

На съюзниците.

Но ние трябва да имаме политическо решение. Аз подготвям вариант на такова политическо решение, което ще бъде внесено в Министерския съвет от името на вицепремиера и министър на външните работи г-н Калфин и от мое име.

Тоест ние ще предложим да увеличим, ако цитирам командващия пехотата ген. Иван Добрев, плановете за увеличение на контингента в Афганистан с 50 души.

Не, ние правим различни разчети и не мога да кажа дали ще предложим това. Вероятно след около една седмица ще сме готови с предложението.

За какви бройки говорим?

Това е един от вариантите, който се предлага.

Повече има ли вариант?

Винаги има вариант за повече, тъй като нуждата на Алианса, на НАТО, от повече сили и техника в Афганистан е много голяма.

Вие искате да... но все пак да се ориентираме. Значи имаме 400, ще станат ли 800? Наля, в смисъл някакви порядъци.

Не могат да станат 800. Не мога да споменавам числа на този етап, защото няма политическо решение.

Двама изгонени от мисията в Афганистан, защото снимали базата. Има твърдения, че са шпиони. Вярно ли е, че са шпиони?

Не, не са шпиони, те са искали да имат за спомен някои снимки, но това е забранено.

Защо ги гоните сега?

Защото е забранено. Защото е забранено. Никакъв мотив не може да служи като оправдание, когато снимаш секретни обекти.

Готви ли се България за военен конфликт в Косово?

Косово е един от...

Очаквате ли такъв при обявяване на независимост и има ли разработки в българската армия да се защити? Това е с оглед участието на България в Косово.

Косово е една от далечните точки на Европа. Общо Западните балкани продължават да носят много силен елемент на нестабилност заедно с Босна. И предстоящия статут на Косово, обявяването на независимост на Косово неминуемо ще доведе до известно засилване на напрежението. На срещата на министрите на отбраната, както и които правим по линия на НАТО, аз съм заявил нашата позиция, че България ще остане трайно в състава на операция "Алтеа" в Босна и в КФОР в Косово, докато е необходимо. Ние там не мислим да
намаляваме или да изтегляме нашите войски, защото това е фактор за стабилност.

А мислим ли да дислоцираме войски сега в тези месеци, които да стоят по границата със Сърбия?

ЕС има готовност при дестабилизиране на обстановката да реагира своевременно и много бързо. Но аз искам да спомена, че във всички случаи ние трябва да се стремим да поддържаме европейската и евроатлантическа перспектива на тези държави. Иначе трудно ще излезем от блатото на това етническо противопоставяне и политическа нестабилност.

Как участвате в дебата за Националната агенция за сигурност?

Има работна група и затова ние, министрите, много не сме включени в този процес. Давали сме си становищата. Аз мисля, че това ще бъде полезно за страната, ако бъде направено.

Давате ли ВКР-то в агенцията?

Единият от вариантите, основният вариант, който се разработва, е военното контраразузнаване да премине към състава на тази агенция.

Вие сте съгласен?

Аз съм съгласен, при условие че се спазят някои принципи. Особено много ръководството на Министерството на отбраната се интересува от това, както и Генералният щаб, доколко ще има ефективна връзка, своевременна, бърза за работа между министерството, ръководството на министерството, ръководството на ГЩ и новата агенция. Трябва да има много ефективна връзка между тях.

Имате ли позиции кой да назначава ръководителите на агенцията?

Не, ние имаме представители там, от моята политическа сила искам да кажа, така че нямаме разногласия по това.

"Политика" пише за готвен отстрел на министри и вашето име пак се върти в тази...

Г-н Вълчев, минат-не минат 2-3 седмици, знаете, или един месец, и темата - пикантна и се поставя в обществото. Не става въпрос за министър Близнаков, за министър Вълчев или за министър от някои от другите политически сили, става въпрос за това дали съвестно си вършат работата министрите и дали отговарят на обществените очаквания. А това дали ще бъдем сменяни преди изтичането на мандата е решение на ръководителите на коалицията, политическите лидери.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков в "Седмицата" на "Дарик" радио. Утре изпраща от казармата последните наборни войници на тържество в София. В колко часа?

В 11 часа.

В 11 часа на Незнайния воин.

На Незнайния воин, да.

Където може да дойде всеки, който поиска.

Да, ще се радваме, ако повече софиянци дойдат.

Да, да видим това събитие. И още две новини. министърът е внесъл заедно с външния министър предложение за... ще внесе предложение за увеличаване на българския контингент в Афганистан...

Не е точно така, ще внесем позиция дали да увеличаваме, или да не увеличаваме.

А каква е позицията

Тя в момента се изготвя. В момента се изготвя, като се оценят всички плюсове и минуси. Моето мнение е, че на този етап България с този ресурс и след като сме увеличили 5 пъти участието в Афганистан, е много трудно сега в момента да
увеличим участието.

Тоест ще внесете предложения да не се увеличава по-скоро.

Ще съгласуваме с външно министерство.

И другата новина, до 9 декември България трябва да отговори дали ще купи две белгийски фрегати, стари фрегати, на старо, и един миночистач, т.е. три кораба за 53 милиона евро, при предложението, което имаме от Франция за 4 нови френски корвети за 1 милиард евро. Министърът на отбраната е внесъл предложението да вземем белгийските фрегати.

Не, аз съм внесъл предложение да се вземе решение, предлагам Министерският съвет да вземе решение дали да вземем, или да не вземем белгийските фрегати. Аз не предлагам нито едното, нито другото, това е решение на Министерския съвет.