Еврокомисар, депутати, бизнесмени, риалити участници и бивши журналисти влизат в надпреварата за европарламента. До изборите остават 33 дни. 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета ще се борят да пратят евродепутати. Голямата битка се очертава между ГЕРБ и БСП. Силите буквално са изравнени. А най-големите очаквания са към водачите им - Елена Йончева и Мария Габриел. За разлика от парламентарните избори сега бариерата за влизане е доста по-висока - 5,8%, посочва NOVA.
 
Последните проучвания на „Галъп” и „Тренд” показват, че има три сигурни партии – БСП, коалицията ГЕРБ-СДС и Движението за права и свободи. На ръба са ВМРО и „Демократична България”.
 
ЦИК с разяснения за предстоящите евроизбори

Листата на БСП се води от Елена Йончева. Бившият съветник на президента Иво Христов зае четвърта позиция, а Сергей Станишев остана на пета.
 
ГЕРБ и СДС залагат на познати имена в Брюксел, сред тях - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел.
 

Любопитна е ситуацията в ДПС. Водач на листата е Мустафа Карадайъ. Все по-усилено обаче се говори, че след изборите, лидерът на ДПС ще се откаже от мястото си. Не е ясно какво ще е решението на втория в листата - Делян Пеевски. На предишните евроизбори той беше избран, но се оттегли.
 
„Тръгваме с много европейски дух, който обаче е реалистичен и прагматичен”, заяви Мария Габриел от ГЕРБ.
 
„Левицата ще победи. ГЕРБ си отиват”, заяви Елена Йончева от БСП.
 
„Хората в България са тези, които ще дадат своето доверие”, заяви Габриел.

„Атака“, НФСБ и Инициативният комитет на Десислава Иванчева регистрираха листите си за евроизборите
 
Начало на предизборните страсти. Над 10 партии ще се борят за доверието на хората. Големият сблъсък обаче се очертава между две дами - сегашният еврокомисар Мария Габриел и депутатът от гражданската квота на левицата- Елена Йончева.
 
„Защо ние 12 години вървим към този ЕС и не се доближаваме?”, заяви Елена Йончева.
 
„Искаме Европа да дава. Да дава на младите хора работа, да запазим талантите”, заяви Мария Габриел. 

ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот (ОБЗОР)
 
На младите залагат и от ДПС. Листата на Движението е оглавена от Мустафа Карадайъ, втори с реален шанс за място в Европа е Делян Пеевски.
 
„Ние залагаме на младите. Винаги в ДПС младежите са имали власт”, заяви Карадайъ.
 
Пеевски не отиде на представянето. Внимание обаче беше отделено на певеца Орхан Мурад, който получи устройство за изкуствено зрение.
 
„Г-н Доган обича да ощастливява приятелите си”, заяви певецът.

Кой оглавява листата на ДПС за евровота?
 
Според последните проучвания разединени Обединените патриоти остават на границата за влизане в европарламента.
 
„Желанието беше да се явим заедно. Ние силно разчитахме, че разумът ще надделее, а не личните различия”, заяви Ангел Джамбазки от ВМРО.
 
„Не е в нас вината да се явяваме отделно. Ще видим, ще се преброим”, заяви МАлери Симеонов, НФСБ.
 
И трите партии обаче имат амбиция. ВМРО вкара в листата си режисьора Андрей Слабаков, НФСБ залагали на хора с изявен бизнес и дори представители на малцинствата, а „Атака” подреди листа с риалити формат. Водачът щял да иска ревизия на договора между България и Европа.
 

„Предоговаряне на регламента, с който България получава финанси”, уточни Валери Симеонов.
 
В битката за място в Европарламента влизат и десните, извън Народното събрание, както и бившият кмет на „Младост” Десислава Иванчева.
 
„Нищо друго не ни интересува освен да говорим за политика. Силите, които нямат какво да кажат, ще се ритат по кокалчетата”, заяви Христо Иванов, „Демократична България”.
 
На ръба остава и ВОЛЯ. Водач на листата е Веселин Марешки.
nova.bg