Александър Андреев, ЦИК
Александър Андреев, ЦИК / БГНЕС
В деня на европейските избори хората с увреждания ще могат да ползват транспорт от дома си до секцията, в която ще гласуват. Той ще се осигурява от общинските администрации след заявка по телефона в деня на изборите.  До 11 май  хората с увредeно зрение или със затруднения в придвижването могат да заявят гласуване в подвижна кутия. На интернет страницата на Централната избирателна комисия вече е активна секцията, в която можете да проверите дали фигурирате в списъците, подкрепящи регистриралите се за участие в изборите партии и коалиции. Жребият за номерата на бюлетините ще се тегли на 24 април.

15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите на 26 май - вижте кои са те
 
15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета ще участват в европейските избори на 26 май, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Отхвърлена е жалбата на Коалиция „За теб България“. На един инициативен комитет е отказана е регистрация заради неточности в документацията. За разкриване на избирателни секции извън страната до момента са подадени 2090 заявления.
 
Хората с увреждания могат да заявят гласуване с подвижна избирателна урна до 11 май. Могат да ползват и други възможности, предвидени в Изборния кодекс, обясни Андреев:
 
„Те биха могли да гласуват в секция, която е специално обособена на партерен етаж. Тогава, когато в една сграда има повече от една секция, тяхната секция по постоянен адрес се намира на по-висок етаж. Ако не могат да достигнат до секцията, в чийто избирателен списък са вписани, да ползват предоставено от общината превозно средство за деня на изборите, когато на определен телефон могат да заявят този транспорт и той да ги закара от мястото, където живеят до съответната секция и обратно“.

8 действащи партии не са подали финансовите си отчети за 2018 г.
 
Ако не сте подписвали документи в подкрепа на партия или коалиция за участие в изборите, вече можете да проверите дали с личните ви данни не е злоупотребено. На сайта на ЦИК проверката на списъците вече е активна.
 
„В раздел „За Избирателя“, където има стъпките, които следва да бъдат направени, за да може всеки един да провери дали неговото име фигурира в списъците в подкрепа на дадена политическа сила“, посочи Андреев.

Три оферти са постъпили за осигуряването на машинно гласуване
 
Три оферти са постъпили за доставчици на машини за гласуване.
 
„Офертите, които са подадени от трите фирми, са във връзка с предмета така, както е обявено от ЦИК, а именно наемането на 3000 специализирани устройства и съответно софтуера и всички логистични дейности, свързани с осигуряването на машинното гласуване“, допълни говорителят на Централната избирателна комисия.
 
Седемчленен състав разглежда техническата документация на тримата участници и трябва да се произнесе до 25 май.
 
ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за мониторинг на изборите, което цели да се упражнява съвместен контрол по време на предизборната кампания за евроизборите