/ БГНЕС
ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот (ОБЗОР)
101149
ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот (ОБЗОР)
  • ГЕРБ и СДС с предизборно споразумение за европейския вот (ОБЗОР)
Шестото и последното място от листата на ГЕРБ за предстоящия евровот ще получат от Съюза на демократичните сили. Това стана ясно след финална среща между лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов, по време на която те са подписали споразумението за съвместно явяване на изборите.
 
Да заеме избираемото шесто място в листата е определен бившият шеф на парламентарната група на СДС и дългогодишен посланик Александър Йорданов. Като знакова фигура за партията го определи Румен Христов, който допълни, че изборът на кандидатурите не е бил лесен.

ГЕРБ и СДС с единна листа на евровота
 
Посочвайки номинациите си от СДС са се съобразили с това кой ще допринесе най-много за това предизборно формирование, обясни Румен Христов:
 
„За шесто място г-н Александър Йорданов. Знакова фигура, не са чак толкова останали в СДС знакови фигури като г-н Йорданов. Знаете неговите прословути фрази "Демокрацията победи с малко, но завинаги" и "Днес е един хубав ден за българската демокрация". Аз смятам, че днес е един хубав ден за българска демокрация също. На последно място, символично, главният секретар на СДС г-н Илия Лазаров, който така ще бута листата, ако мога така да кажа.“

Борисов обещал две сигурни места на СДС
 
Новият "номер 6" от листата на ГЕРБ бе представен хвалебствено след срещата между партийните лидери, но не толкова хвалебствено се изразява самият Александър Йорданов по адрес на премиера Борисов само няколко месеца по-рано, през октомври 2018 г., когато взима участие в конференция на тема хибридните заплахи: „Проблемът за Борисов и Русия е, че имаме в момента премиер мимикрия, който се нагажда. Някой трябва да го посъветва да спре да се хвърля и да прегръща европейски лидери.“
 
След срещата с председателя на СДС Бойко Борисов заяви, че приема решението на партньорите си и от своя страна гарантира, че структурите на ГЕРБ ще работят еднакво за всички кандидати от предизборната листа.

Цветанов си тръгва с подарък от колегите - маратонки за дълъг политически маратон
 
Извън темата Борисов коментира и последния шумен скандал в партията, станал известен като "апартамент гейт" като обясни, че в партията няма "приятелски огън" и всички много страдат за случилото се с Цветан Цветанов и Цецка Цачева:
 
„Като си говорихме с Цветанов и Цачева и с всички останали колеги преценихме, че не изглежда красиво, не изглежда добре. По тежки санкции от тези не мога да си представя. Дали колегата Цветанов остава в ГЕРБ вече е работа на структурите, на ръководството на ГЕРБ. Едното е държавната работа, едното парите на данъкоплатците, другото е на партия ГЕРБ, която припознава Цветанов като един от важните за нея хора.“
 
Парите на политическите партии са от държавна субсидия, формирана от данъците на българските граждани.