Първанов: Трябва консенсус за енергетиката
Първанов: Трябва консенсус за енергетиката / снимка: Sofia Photo Agency
Първанов: Трябва консенсус за енергетиката
72563
Първанов: Трябва консенсус за енергетиката
  • Първанов: Трябва консенсус за енергетиката

Всички евродепутати, избрани на 25 май, трябва да имат единна позиция за България. Трябва да се изработи стратегия и да се набележат опорните точки, които да се защитават пред европейските институции. Това каза в Стара Загора лидерът на АБВ Георги Първанов. До момента той и кандидатите за евродепутати са обиколили два пъти страната и са се срещнали с над 650 хиляди души. Голяма част от предизборните послания на АБВ са в сферата на европейската политика. Движението на президента с мандат 2002-2012 Георги Първанов е с номер 13 в интегралната бюлетина.

Ще предложим на европейските депутати да имаме единна позиция за обезщетяването на наследниците на тракийските бежанци, каза в Стара Загора Първанов. По думите му това е тема, към която и той, и водачът на листата на АБВ за евровота Ивайло Калфин са били съпричастни.

"Неведнъж съм поставял въпроса пред нашите турски колеги. А Ивайло Клафин не само че го поставяше, но и създаде организация, по негово време работеше смесена комисия на ниво зам.-министър, в чийто дневен ред темата за тракийските бежанци, за имотите и обезщетенията беше ключова и под ръководството на Калфин беше събрана не малко документация от Главното управление по архивите и по други канали; документация, която може да бъде и трябва да бъде ползвана както в проговорите с турските ни колеги, така и когато този въпрос се поставя в Европарламента или други институции. Готови сме да поемем всякакви предложения, за да може да оформим програма за действие на нашите евродепутати", каза Първанов.

По думите му по вътрешни теми може да се каже много. Той напомни, че предстои дебат по вот на недоверие за енергетиката. "Намирам това за цинично - формациите, които допринесоха за катастрофата в българската енергетика да спорят и вероятно ще трябва да доказват кой има по-голям принос в разбиването на големия пакет от енергийни проекти, които ние с президента Путин договорихме. Вероятно ще си прехвърлят вината за слабото управление на енергийните дружества в най-широкия смисъл на понятието. Управление, което блестеше със своя непрофесионализъм - по времето на ГЕРБ. Мога да кажа обаче, уви, че при сегашното правителство кадровите назначения, които бяха направени, издават също непрофесионализъм и лични корпоративни, користни интереси, с което енергетиката се води към провал", коментира Първанов.

Той заяви, че казва всичко това от позицията на екип, постигнал конкретни нещо по темата за енергетиката. По думите му енергетиката трябва да стане консенсусен отрасъл и управляващи и опозиция да седнат на една маса по въпроса, защото енергетиката е отрасъл, който може да носи много средства и нови работни места.

"Не го вярвам много, но съм длъжен да изкажа едно такова предложение и очакване. Във всеки случай и по този тема АБВ след изборите ще инициира диалог. Ние имаме изработена позиция далеч преди изборите. Ще продължим да търсим консенсуса и по други теми, свързани преди всичко с демографската политика, здравеопазването, образованието", каза президентът с мандат 2002-2012.

Той бе категоричен, че от формацията гледат спокойно на предстоящите избори, защото имат идеи и най-добрата листа. "От нас лоша дума за другите няма да се чуе, защото искаме да запазим толерантността в индивидуален план", каза Първанов.

Той допълни, че към младите хора от АБВ е осъществяван натиск. "Това е разбираемо. Има едни партии, които така възпитават своите млади хора, че освен на договор, освен срещу заплащане, освен чрез някакъв материален стимул политика не се прави. Тези партии за заченати във време, в което парите не са имали никакво значение за политиката, но времената се менят", каза Първанов.

От АБВ заявиха, че ще участват на следващите избори. От формацията очакват разширяване на коалицията. "Привърженик съм на еднопартийния модел на управление, защото това е най-добрият начин да реализираш ангажиментите, които си поел към избирателите. Но тъй като този модел в близко време, а може би и в средносрочен план за България не е възможен, трябва да мислим за голяма, силна, работеща коалиция. Очевидно, че това може да бъде коалиция, включваща и представители на лявото, и на дясното пространство. Когато говоря, че в България няма ляв или десен изход от кризата, това не означава, както на Позитано изопачават думите ми, че аз не правя разлика между лявото и дясното. Правя много добре, но съзнавам, че изходът е както в Германия - обединението на левицата и десницата. Има едно важно условие: добре и детайлно разписаното споразумение, особено в България, където, ако няма такова споразумение, малкият партньор ти се качва моментално на гърба и започва да те рекетира и за кадрови назначения, и за проекти, и за какво ли не. Всичко трябва да бъде детайлно разписано", категоричен е Първанов.

Една от причините България да е в такова катастрофално положение е загниването на партиите. Затова те трябва да се променят, коментира лидерът на АБВ. Първанов допълни, че преди следващите парламентарни избори всяка партия трябва да обяви твърдите си ангажименти, както и темите, които подлежат на коалиционен компромис.