Проф. Друмева: Още през 1912 г. сме имали преференции, на евровота този инструмент показа ефект
Проф. Друмева: Още през 1912 г. сме имали преференции, на евровота този инструмент показа ефект / снимка: БГНЕС
Проф. Друмева: Още през 1912 г. сме имали преференции, на евровота този инструмент показа ефект
72786
Проф. Друмева: Още през 1912 г. сме имали преференции, на евровота този инструмент показа ефект
  • Проф. Друмева: Още през 1912 г. сме имали преференции, на евровота този инструмент показа ефект

Преференциите за първи път показаха ефект на избори в страната, но форма на изборна преференция в страната е имало още през 1912 година, това каза в интервю за Дарик проф. Емилия Друмева - бивш конституционен съдия и бивш член на Централната избирателна комисия.

Според Емилия Друмева резултатите от евровота са показали, че на избирателите не е било обяснено как да използват преференцията. Тя се обяви срещу идеите преференциалното гласуване да стане задължително, а не както е в момента - възможност, която избирателят има. Контролираният вот е проблем, но не трябва да търсим вина за това явление в преференциалното гласуване, коментира още проф. Друмева по повод съмненията, че зачеркването на отделни кандидати в листите е използвано като своеобразен код за контролиране на вота по места.

"Не беше обяснено на избирателите как да употребяват тази допълнителна възможност, която е в тяхна полза и прави избора по-богат. Ето тук една слабост, която се появи. Вярвам, че този инструмент ще остане, защото този изборен кодекс възстанови преференцията и за избори за Народно събрание", коментира тя.

По повод съмненията, че преференцията се ползва за контролиран вот, проф. Друмева призова да не се правят крайни изводи и усилията да се насочат към това прилагането на преференцията да получи по-точни параметри, включително това да се отрази и върху хартиената бюлетина.

Бившият член на ЦИК припомни, че листите са били на стената на кабинката, а отделно според нея разделението на бюлетината е объркало и затруднило хората, тъй като е нямало имената на кандидатите, а е трябвало да се посочва техният номер в листата.

Проф. Друмева изтъкна, че форма на преференции има в българското законодателство още от 1912 година. Тогава избирателят е имал право за зачертава име на кандидат в партийна листа и ако този кандидат събере много зачертавания, той пада по-надолу в листата.

Проф. Емилия Друмева не даде оценка по организацията на евроизборите от името на Обществения съвет към ЦИК, който тя оглави, тъй като предстояло събиране на съвета за такъв анализ.