Над 250 сигнала в ЦИК за злоупотреба с данни в подписките
Над 250 сигнала в ЦИК за злоупотреба с данни в подписките / снимка: БГНЕС, архив
Над 250 сигнала в ЦИК за злоупотреба с данни в подписките
71843
Над 250 сигнала в ЦИК за злоупотреба с данни в подписките
  • Над 250 сигнала в ЦИК за злоупотреба с данни в подписките

Над 250 сигнала към момента са постъпили в ЦИК от потърпевши от злоупотреба с лични данни при регистрация на партии или коалиции.

Това съобщиха от избирателната комисия. Една трета от тях не съдържат три имена и други идентифициращи данни. Затова и по тях не може да се работи.

От комисията обясниха, че санкцията, която може да понесе партия-нарушител, е парична глоба. Изборният кодекс не предвижда изключване от вота на партия, подала неверни данни.

Постъпилите в ЦИК жалби и сигнали, които съдържат достатъчно данни, ще бъдат предадени на Комисията за защита на личните данни, обясни говорителят на избирателната комисия Камелия Нейкова.

В сигналите, в които се съдържат твърдения за нарушения, ще бъдат предадени на прокуратурата, ако жалбата е подписана и съдържа данни за лицето.

Нейкова призова хората да изпращат сигналите си към Комисията за защита на личните данни. От ЦИК обясниха, че вината за неверни данни с регистрацията ще се носи от конкретно физическо лице, а партията може да бъде глобена.

„Администратори на лични данни при събиране на тези списъци са самите партии и коалиции. Те определят техни представители, които физически събират тези подписи", допълни Нейкова.

Тя уточни, че могат да се прави законодателни изменения, но след евровота.