На предстоящия вот европейските политици очакват оценка за справяне с кризата
На предстоящия вот европейските политици очакват оценка за справяне с кризата / снимка: БГНЕС, архив

За първи път Европейският парламент ще избере новия председател на Европейската комисия - промяна, въведена от Лисабонския договор. Европейският съвет, включващ правителствените и държавни ръководители на ЕС, ще предложат кандидата за председател на ЕК на базата на резултатите от европейските избори. Това заяви в „Седмицата” на Дарик Огнян Златев - ръководител на представителството на Европейската комисия в София.

След приключването на изборите председателят на Европейския съвет според Лисабонския договор Херман Ван Ромпой трябва да убеди всички членове в този съвет да се обединят около една кандидатура. Тук е възможност за неговите дипломатически умения, защото той трябва да убеди всички около коя кандидатура да се обединят.

Огнян Златев съобщи още, че на 15 май ще се проведе дебат в Европейския парламент между кандидатите за председател на Европейската комисия. Дебатът ще се състои в пленарната зала на ЕП в Брюксел.

„Идеята на това нещо е да се сложат лицата пред политиките”, каза той. „Нашата информационна кампания върви от септември миналата година. Тя е информационна кампания, с идеята да се покаже защо е важно да се гласува”, посочи още той.

Правилата за гласуване са достатъчно уеднаквени, каза още Огнян Златев и припомни лозунга на Евросъюза, че ние сме обединени в своите различия. Всяка една страна членка съобразно своите исторически и политически особености може да прецени в каква рамка ще се проведе гласуването. Точно затова и самото гласуване не е на една и съща дата, това отчита националните специфики в страните членки.

Европа излиза от кризата и започва да показва положителни признаци. По думите му още в края на миналото тримесечие се виждат подобни сигнали, които вече са тенденция, каза пред Дарик Златев.

Той изтъкна още, че много от политиците очакват на предстоящите избори да видят именно реакцията на гражданите на ЕС относно начина, по който сегашните представители в Европа са се справили с кризата и последствията от нея.

Моето лично мнение е, че важният дебат е каква Европа искаме да виждаме. В момента наблюдаваме как крайните идеологии започват да се приближават. От едната и от другата страна започваме да чуваме за преодоляване от кризата, преодоляване на безработицата, особено на младежката, допълни Златев.

Целия разговор с ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев слушайте на Radio.DarikNews.bg