Зоната на бул. „Дондуков” пред МС и ЦУМ става пешеходна
Зоната на бул. „Дондуков” пред МС и ЦУМ става пешеходна / netinfo
Зоната на булевард „Дондуков” пред Министерски съвет и ЦУМ ще се превърне в пешеходна, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Промяната ще стане, след като приключат строителните работи по продължението на метрото при хотел „Шератон”.

Пътното платно ще се разшири двупосочно пред Президентството, за да се осъществи връзката от „Дондуков” към булевардите „Тодор Александров и „Мария Луиза”.

Диков допълни още, че знамената в алеята на НАТО ще бъдат покрити със стъклена конструкция, а в западно направление по бул. „Тодор Александров” до бул. „Христо Ботев” няма да се строят по-високи от 16 етажа сгради.

По проблема с реконструкцията на Женския пазар от ул. „Кирил и Методий” до бул. „Тодор Александров” и протеста на търговци там, главният архитект беше категоричен, че обновяване на тържището ще има, а в периферията на столицата ще се изградят два нови пазара, където да отидат оставащите без работни места на Женския пазар продавачи.

Петър Диков заяви: „В средната част на Женския пазар има масивни магазини в безобразно състояние, мръсни. Плъховете са най-големите плъхове в София, които са там в този район. Кокалите също са най-големите, вероятно динозаври продават там, щото такива са размерите на кокалите и ситуацията ще трябва да се промени.

Решението е пазарът да се запази в покритата си част от „Кирил и Методий” до „Сливница”. Останалата част - от „Кирил и Методий” на юг, по проект се премахва всичко и се прави нова зона с подземен паркинг и отгоре градинки, люлки, пързалки, заведения и магазини. Докато стане това решение, ще работят магазините и законните сергии, съгласно одобрена от мен схема.

А що се касае до засегнатите търговци - ще намерим решение, което да предложим, изграждане на два нови пазара в периферията. Тук не говорим за селскостопански пазари, а за другите стоки – маратонки, дънки, блузки, чорапи и т.н. Има и софиянци, които искат да си купят чорапи по 1,50 лв., а не по 10 лв. и трябва да има къде да ги купят. Но не е мястото на чорапите по 1,50 лв. в центъра на София”, каза главният архитект на столицата Петър Диков.